Egy 20 éves hajdúböszörményi lány édesapja 13,5 milliós, Mitsubishi Pajero terepjárójával autózott hazafelé...

Egy 20 éves hajdúböszörményi lány édesapja 13,5 milliós, Mitsubishi Pajero terepjárójával autózott hazafelé Debrecenből egy februári vasárnap hajnalon, amikor áttért a szemben lévő sávba, s ott frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő Skodával. A Skoda 50 éves vezetője mindkét lábát eltörte, a Mitsubishiben 4,7 millió forint kár keletkezett. A balesetnél intézkedő rendőr "külső körülmények alapján" úgy ítélte meg, hogy a lány kábítószert fogyasztott, ezért drogtesztet végeztetett vele. A baleset után három hónappal elkészült drogteszt negatív eredményt mutatott, a lány vizeletében csupán a bevallottan szedett gyógyszerek hatóanyaga volt kimutatható. Ennek ellenére a Mitsubishi Pajero casco biztosítását kezelő Generali-Providencia Biztosító mindmáig nem fizetett, egyetlen igen szűkszavú levélben közölve, hogy nem áll módjában kártérítést nyújtani.

A "külső körülmények", amelyek miatt az intézkedő rendőr úgy határozott, drogtesztet csináltat, a lány baleset utáni sokkos állapotával, illetve a balesetkor kinyílt légzsáktól elszenvedett enyhe ütéssel magyarázható - mondta az ügyben a lány jogi képviseletét ellátó Koszorús Jenő ügyvéd. A biztosító - e szerződési feltételek szerint - csak abban az esetben tagadhatja meg a kárkifizetést, ha bizonyítja, hogy a gépjármű vezetője súlyosan gondatlanul járt el, alkoholos befolyásoltság, kábítószer vagy gyógyszer hatása alatt állt. A Generali-Providencia az utóbbira keres lázasan bizonyítékot - mondja az ügyvéd -, mivel a lány kétféle antidepresszánst, Efectint és Frontint is szed. Az ügyben a fiatal lány orvosa, a rendőrségi eljárás során tanúként is meghallgatott pszichiáter szakértői véleményében leírta, hogy az említett gyógyszerek nem befolyásolhatták károsan a lány vezetési képességét, ez csak a "beállítási" időszakban, hónapokkal korábban fordulhatott volna elő. "A biztosító halogató taktikát folytat, újabb és újabb szakvéleményeket szereztet be, legutóbb például saját pszichológusával kívánta felülvizsgáltatni az orvos-pszichiáter szakvéleményét" - mondja a jogi képviselő.

A biztosítónak joga van nem elfogadni szakvéleményeket, azok helyett újabbakat kérni, jóllehet több legfelsőbb bírósági döntés is született már arról, hogy önkényesen, visszaélésszerűen nem kérhet újabb bizonyítékokat - mondta a HVG által megkérdezett jogi szakértő, Kiss Ferenc Kálmán ügyvéd. A körülmények - nagy, drága terepjáró, hét végén, hajnalban okozott súlyos baleset, fiatal életkor, drogtesztet kérő rendőrségi intézkedés - alapján a biztosító sokféle körülményt mérlegel. Másképp ítéli meg például, ha a fiatal lány a diszkóból ment hazafele, és másképp, ha terhes barátnőjét vitte kórházba. A körülmények alapján feltehetően "diszkóbalesetre" gyanakszik, s ilyen tényállás mellett a balesetet okozó kénytelen elviselni a biztosító vizsgálódását - tette hozzá.

Pénzügyek

Fizetni nem kötelező

Növekszik azoknak a gépjármű-felelősségbiztosítási eseteknek a száma, amelyekben a biztosító akkor sem hajlandó kifizetni a kártérítést, ha ügyfele vállalja, ő okozta a balesetet.

Használt importautóban is rákaptak a dél-koreai márkákra a magyarok

Használt importautóban is rákaptak a dél-koreai márkákra a magyarok

"Idióták!" – reagált a Boeing dolgozója az indonéz Lion Air pilótaképzési kérelmére, majd meghalt 189 ember

"Idióták!" – reagált a Boeing dolgozója az indonéz Lion Air pilótaképzési kérelmére, majd meghalt 189 ember

Orbán szerint migráció kérdésében egy cipőben járunk Ausztriával

Orbán szerint migráció kérdésében egy cipőben járunk Ausztriával

Halálos baleset Tompánál

Halálos baleset Tompánál

“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

Zöld kutya született egy amerikai városban

Zöld kutya született egy amerikai városban