Tetszett a cikk?

A rendőrség két személyt gyanúsít csalással, mert illegálisan terjesztettek nem létező olasz személyi kölcsönt, s ennek fejében 40-40 ezer forintot szedtek be a károsultaktól.

"Becsléseink szerint országszerte akár háromezer ügyfelet is megkárosíthattak azok az ügynökök, akik a nem létező olasz kölcsönt terjesztették" - jelentette ki a HVG érdeklődésére Budavári Árpád százados, a dunaújvárosi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Aki az engedély nélkül hitelt kínáló ügynökök közreműködésével olasz személyi kölcsönt igényelt, annak 40 ezer forint beugrót kellett fizetnie. A hitelt azonban senki sem kapta meg, így a kár összege meghaladhatja a 100 millió forintot. Az olasz hitelt idén tavasztól terjesztik Magyarországon (HVG, 2004. augusztus 7.), azzal a "csalival", hogy azt olyanok is felvehetik, akik szerepelnek az adósok bankközi feketelistáján, s ezért magyar banktól nem kaphatnának kölcsönt.

Az új ál-hitellehetőséget elsősorban biztosítási ügynökök népszerűsítették, az is feltétel volt ugyanis, hogy az adósjelölt olyan kockázati életbiztosítást kössön, amelynek a kedvezményezettje a hitelező bank. Utóbbi az állítólagos "olasz Hypobank", amelyből elméletileg több is van, gyakorlatilag viszont egyik sem dolgozik a magyar piacon. Hogy a Milánóban kirendeltséggel bíró német Hypo Real Estate Bank Int.-nek bármi köze lenne az olasz személyi kölcsönhöz, azt sajtószóvivője, Oliver Gruss írásban cáfolta a HVG-nek. Jelzálogbank lévén ez nem is illene a profiljukba - hangsúlyozta.

"A Hypo nevet csak felhasználták, hogy hitelesnek tűnjenek, mint ahogyan az a bankkártya sem létezik, amelyet az adósok kaptak volna, hogy azzal vegyék fel a kölcsönt részletekben a banki automatákból" - hangsúlyozta a százados. A dunaújvárosi rendőrök eddig két személyt gyanúsítanak csalással: az egyik, bizonyos Terike, egy korábbi székesfehérvári biztosítási ügynök, a másik pedig az ő munkatársa. Terike majdnem három napig őrizetben volt, most szabadlábon védekezik. Azt azonban még nem tudják a nyomozók, hová került a pénz, feltételezésük szerint esetleg külföldre menekítették azt, miután az ügynökök - magukat is becsapva - "piramisszerűen" adták tovább a bevételeket egy olyan személynek, akiről a nyomozók tudnak ugyan, de még nem beszélnek.

Az olasz hitelt Budapesten és egyes vidéki városokban, Székesfehérvárott, Kaposvárott, Dunaújvárosban és Egerben terjesztették. Valamennyi városban indult nyomozás a károsultak feljelentései alapján, de a különböző eljárásokat Dunaújvárosban egyesítették, mert az ottani rendőrök hallgattak ki először gyanúsítottakat, illetve tartottak házkutatásokat az érintett ügynököknél. Így például a székesfehérvári Duó Kft.-nél vagy a budapesti Euro-Line Project Befektetési és Tanácsadó Kft.-nél, valamint országszerte több magánlakásban. Az említett cégek egyike sem jelentkezett be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) hitelügynökként, holott a hitelintézeti törvény szerint az kötelességük lett volna. Emiatt a későbbiekben egyes ügynököket még engedély nélküli pénzügyi tevékenység végzésével is gyanúsíthat a rendőrség. Az eredetileg európai uniós pályázatok összeállítására szakosodott Euro-Line Kft. vezetője, Takácsné Darabos Judit például több tucat ismerősét, ügyfelét hozta össze a most gyanúsított Terikével, ám az elsők között jött rá a csalásra, és tett feljelentést a budapesti XIII. kerületi rendőrkapitányságon.

Augusztus elején a PSZÁF arról értesítette a tőle az olasz kölcsön ügyében állásfoglalást kérő Aviva Életbiztosító Rt. jogtanácsosát, Csevár Antalt, hogy átfogó vizsgálatot indított az ügyben. A részletekről azonban egyelőre sem a biztosítót, sem a sajtót nem tájékoztatja a PSZÁF, Gulácsi Ferenc szóvivő szerint erre csak az ellenőrzés végén, néhány hét múlva kerülhet sor. Az Aviva kilenc ügynökének mondott fel azért, mert azok olyan ügyfeleknek értékesítettek életbiztosítást, akik olasz kölcsönt akartak felvenni. Mivel az adósjelöltek végül nem kaptak pénzt, panaszt tettek a biztosítónál, így derült fény a nem létező kölcsön illegális közvetítésére. Rendőrségi információk szerint az Európa és az Uniqa Biztosító Rt.-k ügynökei is tettek hasonlót, de ezeknél a társaságoknál lapzártánkig nem jelentkeztek károsult kliensek - tájékoztatta a HVG-t Reisz Tibor, az Európa jogásza és Juhos András, az Uniqa életbiztosítási igazgatója.

Budavári százados szerint az ügynökök elsősorban a saját ismeretségi körükben terjesztették a hangzatos olasz kölcsönt, újsághirdetést csak elvétve adtak föl. Ilyen kivétel volt a borsodnádasdi Humenyánszky Pál, aki július végén kétszer is hirdetett a Magyar Hírlapban. Augusztus elején Humenyánszky a HVG kérdésére elmondta: eredeti szakmája kohómérnök, s csupán egy barátnőjét segítendő hirdette az olasz hitelt. Azóta azonban a HVG szerkesztőségében jelentkezett az idősebb Humenyánszky Pál, aki azt állította: ő a kohómérnök, és nem a fia, aki már nem is él Borsodnádasdon. Az idősebb Humenyánszkynak - háborgott - roppant kellemetlen a fia megtévesztő nyilatkozata, ő ugyanis a település egyik, független önkormányzati képviselője. Ifjabb Humenyánszky Pál - aki azóta felhagyott az olasz hitel népszerűsítésével - ezúttal visszautasította a HVG kérdéseit, de történetesen az édesapja telefonszámát adta meg mint az ügyben illetékesét. Az apa - mint állítja - tudna ugyan magyarázatot adni e furcsa helyzetre, s rendelkezik információkkal az olasz hitelről is, de azokat inkább megtartja magának.

GYENIS ÁGNES

Pénzügyek

Apáról fiúra

Mielőtt a Borsodnádasdon ismert vállalkozó, idősebb Humenyánszky Pál 2002 őszén a település önkormányzati képviselője...

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés