Jó néhány internetes címen lehet, mint valami virtuális játékteremben, pénznyereménnyel kecsegtető szerencsejátékokat játszani vagy sportfogadásokat kötni, ám mivel külföldi honlapokról van szó, magyar hatósági kontroll és fogyasztóvédelem nélkül. Magyar internetes szerencsejátékok csak jövőre indulnak.

Ha bárki begépeli a játék, fogadás, kaszinó szavak angol megfelelőjét valamelyik internetes keresőprogramba, tízezernél is több címet kap eredményként. De a játékszervezők kéretlenül is kínálják szolgáltatásaikat e-mailban, sőt egyre több szerencsevállalkozás kínál az interneten játszóknak olyasféle lehetőséget, amilyet a kozmetikumok vagy biztosítások terjesztésénél ismertek meg a magyarok: vagyis hogy minden beszervezett új kuncsaft után részesedést fizetnek. A pénzügyi tárcához tartozó szakmai hatósághoz, a Szerencsejáték-felügyelethez (SZF) érkeztek olyan panaszbejelentések, hogy holland, angol, spanyol társaságok kerestek meg magyarokat azzal, számítógéppel kisorsolták a címüket, és nyertek, de a nyeremény felvételéhez utaljanak át kezelési költséget. A hatóság a hozzá fordulóknak csak annyi figyelmeztetést mondott: a külföldön szervezett játékokban mindenki a saját kockázatára vesz részt, és az esetleges nyereményigény bírósági úton nem érvényesíthető a Magyar Köztársaság területén, mivel a polgári törvénykönyv szerint a játékból vagy fogadásból eredő követelés csak akkor érvényesíthető bírósági úton, ha a játékot vagy fogadást állami engedély alapján bonyolítják le.

Azért egy vizsgálatot is indított a közelmúltban az SZF külföldi internetes játékkal kapcsolatosan: azt mérlegeli, nem folytat-e illegális tevékenységet a Sportingbet nevű honlap üzemeltetője, egy elsősorban sportfogadásokat - de kaszinójátékokat is - kínáló brit cég. Mivel a vizsgálat nem zárult le, a felügyelet egyelőre nem adhat részletes tájékoztatást - közölte Raskóné Nagy Mária osztályvezető, de hozzátette: a rendelkezésükre álló információk szerint a honlap magyar törvényi előírásokba ütközően működik. Nevezetesen, a szerencsejátékokról szóló törvény kimondja: távközlési eszközök és rendszerek - márpedig az internet is ilyen - segítségével szervezett szerencsejátékokban való részvételre csak a felügyelet engedélyével lehet ajánlatokat közzétenni. A magyar jogszabályok azt is tiltják, hogy Magyarországon szervező, közvetítő tevékenységet folytassanak külföldi szerencsejátékokban való részvételre, vagy azt reklámozzák, propagálják - e tekintetben nem számít, hogy a külföldi szervező székhelye uniós tagországban van-e, vagy sem.

Az Európai Unióban nem egységes a szerencsejátékok szabályozása, de a felügyelet tudomása szerint több állam a magyarhoz hasonló korlátozásokat alkalmaz. A Sportingbet veszélyét abban látja a hatóság - s a sok hasonló közül bizonyára ezért szúrta ki -, hogy ez év nyarától kezdve magyar nyelvű verziója is elérhető, s hamarosan magyar sporteseményekre is lehet rajta fogadni, minimum 250 forinttal (miután legalább 2500-zal számlát nyitott nála az érdeklődő). A cég tájékoztatása szerint több száz magyar játékosuk van már. Egy magát gibraltárinak mondó virtuális játékterem is próbálkozott magyar nyelvű tájékoztatóval, ám a valószínűleg fordítógéppel készített magyarázó szöveg aligha vonzza majd az érdeklődőket.

A külföldi internetes szerencsejáték-szervezőkkel két fő probléma van. Az egyik az állam baja, hogy a szervezők nem fizetnek adót, ami a magyar szerencsejátékok esetében a minden vállalkozást egyként megcsapoló adófajtákon kívül speciális játékadót is jelent (ez jelenleg Magyarországon a sorsolásos játékoknál 14-26 százalék). Csakhogy a játékszervezők általában olyan székhelyet választanak, ahol ilyetén játékadó nem létezik. Ez a játékosoknak akár jól is jöhet, mert ha a szervező beéri tisztes haszonnal, az adómegtakarítás éppenséggel a nyeremények alapját is növelheti a hasonló magyar játékokhoz képest. Kérdés, az átutalt nyeremény itthon adóköteles lenne-e, ha a "kaszinó" külföldön nem vont le belőle adót - bizonyára igen, ám önbevallás híján a probléma valószínűleg csak akkor merül fel, ha a nyeremény már olyan nagy összegű, hogy a pénzmosási törvény alapján a bank gyanús átutalásként jelenti a rendőrségnek. A Sportingbet egyébként a Moneybrokers nevű internetes bank igénybevételét ajánlja a játékosoknak, mint legolcsóbb pénzfelvételi lehetőséget, ennek ugyanis van magyar banki kapcsolata, amelyen keresztül - a nyertesek csupán a havi számladíj fejében - havonta hozzáférhetnek nyereményükhöz.

A másik probléma a játékosokat is érinti: nem tudhatják, megbízható-e a szervező. Vagyis mindig kifizeti-e a nyereményeket - bár ha nem tennék meg, az olyan negatív hírveréssel járna, ami valószínűleg nem érné meg a szervezőnek -, és főként hogy nem játszik-e "cinkelt lapokkal", azaz manipulált programmal, vagyis valóban csak a véletlen befolyásolja-e a nyerési esélyeket. Azt sem tudhatja a magyar játékos, van-e a számára ismeretlen cég tevékenysége fölött valódi hatósági kontroll a székhelye szerinti országban, hacsak nem uniós tagországról van szó. Ha ugyanis esetleg nincs, azt sem tudhatja biztosan a játékos, mi történik majd a bekapcsolódáskor általa megadott személyes és banki adatokkal. Ráadásul a legtisztességesebb internetes játéktermes sem tudhatja, ki ül a számítógép előtt: a korábban bekapcsolódott felnőtt-e vagy pedig annak kiskorú gyermeke. Egy brit fogyasztóvédő szervezet azt tapasztalta, hogy az általa kipróbált 37 webhely többsége a kiskorúak részére kibocsátott speciális bankkártyával is engedte a játékot.

A Szerencsejáték Rt. (SZRT) a külföldi szervezésű játékok hátulütőit is csökkenteni kívánja akkor, amidőn - a jelenleg 709 ezer internet-előfizetés gyors szaporodásában bízva - azt tervezi, saját internetes játékokat indít több százmillió forintot fordítva ezek kifejlesztésére. Bár az SZRT hagyományos kínálatából most is lehet interneten játszani ötös, hatos és skandináv lottót, totót, góltotót és kenót, ám ezek nem kifejezetten internetes játékok, és az ezeken való részvételhez speciális szerencsekártyát kell vásárolni, vagy előre megkötni egy szerződést valamelyik lottózóban, amely feljogosítja az SZRT-t, hogy a részvétel árát levonhassa a játékos bankkártyaszámlájáról.

Várhatóan jövő januártól lesz hozzáférhető a hat új, hálóra készült SZRT-játék - harangozta be nemrég a társaság. Többségük saját fejlesztés, egyet pedig külföldről vettek át. Lesz köztük sportfogadás - amely három aznapi sportesemény eredményére irányul -, lesz napi sorsolásos játék, 21-ezésre hasonlító fogadás, kockapóker, továbbá a kenóhoz és a luxorhoz hasonló számjáték. A sportfogadáshoz az eseményekhez kötődő híreket is megadnak majd, s folyamatos információt kap a játékos arról is, miként tippeltek addig a többiek. Az esélyek, a tét-nyeremény arányok azonban később változhatnak, mivel - ellentétben a tippmixszel - totalizatőri játékról van szó, vagyis az összes tét meghatározott részét (adott esetben 65 százalékát) osztják majd szét az előre ismeretlen számú nyertesek között. A játékok technikai megvalósítására kiírt pályázatot a Deutsche Telekomhoz tartozó informatikai cég, a T-Systems nyerte. A játékokhoz szükséges sorsolóberendezéseket az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesíti és ellenőrzi. A részvételre - pontosabban az azért való fizetésre - négyféle technikai lehetőséget dolgozott ki az SZRT: lehet interneten beírt bankkártyaszám révén, bankkártyával fizetni, lehet - mint eddig - az SZRT-vel kötött inkasszós szerződés alapján, továbbá a társaság által kibocsátott szerencsekártyával, valamint bankátutalással előre befizetett tét felhasználásával. A nyereményeket bankszámlára fogják átutalni. A társaság korlátozni kívánja a tétek nagyságát, hogy a fogadás ne válhasson egzisztenciát veszélyeztető szenvedéllyé.

MAKARA KLÁRA

A tudósok kiszámolták, mennyivel lassabban öregszik, aki 1%-os tejet iszik

A tudósok kiszámolták, mennyivel lassabban öregszik, aki 1%-os tejet iszik

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása

150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa

Ha van önnél otthon ilyen tűzijáték, meg ne gyújtsa