Van keletje a Provident Pénzügyi Rt. kis összegű, 50-120 ezer forint összegű kölcsöneinek, pedig a házhoz szállított összegeket irreálisan magas áron kell törleszteni.

"A gyors és rövid futamidőre nyújtott kölcsönöknél az ügyfél érdeke nem feltétlenül a szolgáltatás olcsóságához, hanem annak minél gyorsabb, egyszerűbb és rugalmasabb elérhetőségéhez fűződik. (...) Tudnunk kell, hogy a törlesztés elmulasztásának következményeként bekerülhetünk a központi hiteladós nyilvántartásba, ami akkor is évekig csökkenti a hitelképességünket, ha a kölcsönt végül sikeresen törlesztjük" - olvasható abban a tájékoztatóban, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tett fel honlapjára július közepén. Aligha véletlen egybeesés, hogy a PSZÁF májusban kinevezett új vezetőségének figyelemfelhívása időben nagyjából egybeesett egy nem banki státusú, ám a felügyelet engedélyével rendelkező pénzügyi vállalkozás, a Provident Pénzügyi Rt. hirdetési kampányával, valamint azzal, hogy közismertté vált: főként a legelesettebb romák körében terjed az uzsorakölcsönzés (HVG, 2004. augusztus 14.).

A Provident a magyar piacon egyedüliként nyújt gyorskölcsönöket, jellemzően 50-120 ezer forintos tételekben, legalább fél-, legfeljebb egyéves törlesztésre. E visszafizetési határidők nem szokatlanok, az viszont már igen, hogy a kamatot és a kezelési költség "kamatosított" értékét is tartalmazó teljeshiteldíj-mutató (thm) a Provident 26 hetes gyorskölcsönénél 438 százalék, a 39 hetesnél 334, míg az 52 hetesnél 227 százalék. Például egy 80 ezer forintos, 39 hétre nyújtott hitel után összesen 133 848 forintot kell visszafizetni a PSZÁF számításai szerint. Ezzel szemben a bankoktól fedezet nélkül felvehető személyi kölcsönök thm-je 30 százaléknál kezdődik, ők azonban általában 100 ezer forint alatt nem hiteleznek.

Mégis van kereslet a szokatlanul drága kölcsönökre. Legalábbis erre utal, hogy a gyorskölcsönökre szakosodott brit Provident International Investments Ltd. által 2001-ben alapított, most 60 millió forintos jegyzett tőkéjű magyar társaság ügyfelekkel szembeni követelései 2003 végén a három és félszeresét tették ki az egy évvel korábbinak - derül ki a Provident könyvvizsgálójának, a PricewaterhouseCoopersnek a jelentéséből. A Provident eddig összesen közel félmillió hitelszerződést kötött, jelenleg mintegy 180 ezer adósa van. A cégiratok szerint az anyavállalatnak bombaüzlet lehet a "keleti terjeszkedés", hiszen 2003-ban a magyar cég 525 millió forintot számolt el az alapítónak fizetendő "royalty díj" címen, dacára annak, hogy eddig minden évben veszteséges volt. Itteni érdekeltségüket azonban a britek nem csapolhatják meg a végtelenségig, hiszen a Provident 2006. október és 2008. július között lejáró bankhitelekből finanszírozza a tevékenységét.

Sok adós azért vállalja a Provident-gyorshitelek kiugróan magas törlesztőrészleteit, mivel más forrásból képtelen kölcsönhöz jutni. A kölcsönnyújtás feltétele mindössze annyi, hogy a 18 évesnél nem fiatalabb és 70 évesnél nem idősebb kérelmezőnek legyen bejelentett lakóhelye és állandó jövedelme. Ráadásul a Provident vállalja, hogy 48 órán belül elbírálja a hitelkérelmet, a kért összeget házhoz is szállítja, s személyesen elfárad a heti törlesztőrészletekért is. Igaz, nem önzetlenül: így nehezebb kibújni a fizetés alól, mint ha például postán kellene feladni az esedékes részleteket. Ráadásul a helyszínelés arra is alkalmat teremt, hogy a Provident embere, gyorsan körülnézve a lakásban, személyes benyomás alapján megbecsülje, képes lesz-e a kuncsaft törleszteni a hitelét.

Az eddigi tapasztalatok szerint míg a brit anyavállalat ügyfeleinek mintegy 8 százaléka nem fizeti vissza a kölcsönt, a magyar Providentnél ennél kedvezőbb, 6-7 százalék a bukási arány. Meglehet, a PSZÁF-nál még ezt is magasnak találták, legalább is a felügyelet tavaly júniusban arra kötelezte a társaságot, hogy a hitelintézeti törvénynek megfelelően alakítsa át adós- és eszközminősítési szabályzatait. Azt azonban nem hozta nyilvánosságra a felügyelet, pontosan miben szegte meg a jogszabályi előírásokat a Provident.

A társaság igyekszik rugalmas lenni. Ha például adósa bajba kerül, meghosszabbíthatja a futamidőt, de ez nem automatikus, hanem a személyes megállapodásoktól függ. Ha azonban valaki szándékosan nem fizet, a Provident követelésbehajtó céget fogadhat, illetve pert indíthat. Igaz, eddigi működése során egyszer sem szánta rá magát ilyen drasztikus lépésre, inkább a személyes meggyőzés eszközével élt. A rendkívül magas thm-et részben éppen a nagy élőmunkaigény és a kiemelkedően magas kockázat indokolja - ez az oka annak, hogy a bankok tömegesen nem foglalkoznak ilyen kis összegű kölcsönök folyósításával -, részben pedig az, hogy a Provident nem gyűjthet betétet, ezért él hitelekből.

Eddig egyetlen per sem indult a Provident ellen, feltehetően azért nem, mert nem könnyű különbséget tenni az üzletileg minden szempontból tisztességes pénzkölcsönzés és az uzsora között. A hatályos polgári törvénykönyv (Ptk.) nem zárja ki a pénzintézetekkel, pénzügyi vállalkozásokkal szembeni fellépést, ha azok irreálisan magas kamatokat követelnek. A Ptk. szerint ugyanis ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között feltűnően nagy az értékkülönbség, a szerződés megtámadható. Ha pedig az egyik szerződő fél a másik helyzetének a kihasználásával éri el a feltűnően aránytalan előnyt, a szerződés uzsorának minősül, és semmis, de ezt csak a bíróság mondhatja ki - olvasható a PSZÁF júliusi tájékoztatójában.

FAHIDI GERGELY

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

Iskolabusz-baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Iskolabusz-baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Terry Jones legjobb pillanatai

Terry Jones legjobb pillanatai

Vitézy: Nekiláthatunk a Népliget megújításának és a belváros forgalomcsillapításának

Vitézy: Nekiláthatunk a Népliget megújításának és a belváros forgalomcsillapításának