Tetszett a cikk?

Nem indult zökkenőmentesen az általános forgalmi adó bevallására vonatkozó uniós szabályok alkalmazása. A vállalkozások szerint alaposabb felkészítésre lett volna szükség, ám az adóhatóságnál véget ért a türelem időszaka.

Több mint 4200 hazai vállalkozásnak hozott levelet a postás augusztus végén az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH), amelyben a hivatal arra szólította fel a cégeket, korrigálják az európai uniós csatlakozást követő első áfabevallásukat és az ahhoz kapcsolódó kereskedelmi összesítő nyilatkozatukat. A csatlakozással életbe lépett új áfaszabályok szerint ugyanis az EU-n belül kereskedelmet végző hazai vállalatoknak egy idén bevezetett nyomtatványon negyedévente tételesen nyilatkozniuk kell a közösségen belüli beszerzési és értékesítési ügyleteik értékéről, amelyet az áfabevallásban is fel kell tüntetniük. Az APEH szerint azonban a közösségi kereskedelemben részt vevő több mint 20 ezer hazai cég közül minden ötödik eltérően tüntette fel e két dokumentumban, milyen értékben szállított ki, illetve hozott Magyarországra árut az EU más tagállamaiból. A májusra és júniusra vonatkozó, az uniós értékesítéseket és beszerzéseket tartalmazó összesítő nyilatkozatok és az áfabevallások számítógépes összevetése során az is kiderült, hogy az esetek kétharmadában az eltérés 100 ezer forintnál is nagyobb volt. "Az eltéréseket a legtöbb esetben valószínűleg egyszerű számítási hiba, illetve esetleg az euró árfolyamváltozása okozhatta" - mondta a HVG-nek Varga Árpád, az APEH alelnöke, aki szerint a hibás bevallások nagy számának igazi okaira csak az adózók korrigáló nyilatkozatai adhatnak majd pontosabb magyarázatot. A hibázóknak ugyanis 15 napon belül helyesbíteniük kell a számokat. Tekintettel arra, hogy ez volt az első bevallási ciklus a csatlakozás óta, az APEH egyelőre nem él a büntetés lehetőségével, de a következő, a harmadik negyedévre vonatkozó összesítő nyilatkozatok és áfabevallások beadása után már akár 200 ezer forintos mulasztási bírságra és helyszíni vizsgálatra is számíthat az, aki nem tesz eleget az önrevíziónak, vagy az általa közölt adatok a helyesbítés után sem egyeznek.

Az árubeszerzésekről szóló összesítő nyilatkozatokat az APEH egyezteti az említett uniós országok nemzeti adóhivatalainak adataival is, amiből kiderülhet, hogy egy-egy gyanús tranzakcióban a magyar cég vagy a külföldi partner vallott-e tévesen az ügyletről. A negyedéves áfabevallások hazai feldolgozása után az APEH egy hónapon belül átadja megfelelő adatait a többi EU-s adóhivatalnak, amelyek szintén megosztják saját információikat a magyar hatósággal. Az esetleges vizsgálatokat lassítja, hogy Varga szerint több mint három hónap is eltelhet az itthoni bevallások beérkezése és a külföldi adóhatóságok adatátadása között. A hivatalok közötti együttműködés viszont akár az egyes számlák vizsgálatára is kiterjedhet.

A közvetlen adatmegosztás mellett az EU nemzeti adóhatóságai a VAT Information Exchange System (VIES) névre keresztelt integrált informatikai rendszeren keresztül is összevethetik a bevallásokat, és ugyanitt ellenőrizhető a hazai adófizetők kereskedelmi partnereinek közösségi adószáma is. A hazai adófizetők e rendszer segítségével az APEH területi igazgatóságain és a uniós mintára kialakított központi kapcsolattartó irodán keresztül maguk is ellenőrizhetik leendő partnerük adószámának érvényességét. Minderre főként azért van szükség, mert az EU-n belüli értékesítés után a hazai eladónak nem kell megfizetnie az áfát, az importőrnek viszont be kell vallania az ügyletet az otthoni adóhatóságnak. Ennek feltétele, hogy a vevő és az eladó is érvényes közösségi adószámmal rendelkezzen. Magyarországon az APEH adatai szerint eddig 56 ezer áfaalany - azaz a havi és negyedéves áfabevallók mintegy 20 százaléka - kért közösségi adószámot. Az EU-n belüli adatmegosztás révén az APEH szerint szeptember végére várhatóak az első hazai eredmények.

Az ellenőrzési szigortól és a különféle vizsgálati taktikák ismertetésétől azt várja az APEH, hogy azok visszatartják a hazai adózókat a csalástól - amit elkövethetnének akár úgy, hogy közösségi exportként tüntetnek fel belföldi értékesítést, akár úgy, hogy az import utáni áfát nem vallják be. "A magyar adóhatóság most szigorúbban kíván fellépni, mint a régi tagországok hatóságai, de ezzel a megelőzés a célunk" - mondta Varga. Nem büntetésekre, hanem a vállalkozások alaposabb felkészítésére lett volna szükség - állították a HVG által megkérdezett könyvelők és adótanácsadók. Az új áfaszabályok, illetve a bevallásokhoz szükséges formanyomtatványok csak nem sokkal az új rendelkezések életbelépése előtt láttak napvilágot. "Az űrlap hiányos ismerete miatt egy-egy elírás is nagy különbséget hozhat" - mondta Wieszt János, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közgazdasági osztályának vezetője. Bár szerinte az APEH gondot fordított a felkészítő munkára, az mégsem volt kielégítő. Számos adózónál zavart okozhatott például, hogy míg áfabevallást havonta vagy havonta többször kell beadni, az összesítő nyilatkozatokat negyedévente kell elküldeni az APEH-nek. Az első ilyen nyilatkozatokban ráadásul csak a második negyedév utolsó két - azaz már a csatlakozás utáni - hónapjára vonatkozó adatokat kellett feltüntetni, ami félreértésre adhatott okot. A kisebb, megfelelő informatikai háttérrel nem rendelkező cégeknek pedig a forgalom kereskedelmi partnerenkénti összesítése is gondot jelenthetett.

FINCZICZKI BÉLA

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Trump egy "nyomorult emberi lény", mondta Maduro, és visszautasította a drogkereskedés vádját

Trump egy "nyomorult emberi lény", mondta Maduro, és visszautasította a drogkereskedés vádját

Gazdájától kaphatta el egy belga macska a koronavírust

Gazdájától kaphatta el egy belga macska a koronavírust