Tetszett a cikk?

Tucatnyi, különféle állampolgárságú csalót gyanúsít a rendőrség azzal, hogy magyar cégeken keresztül több mint 7 milliárd forintot húzott ki naiv külföldi befektetők zsebéből.

Két létező amerikai cég részvényeit kínálták vételre külföldi állampolgároknak Budapestről azok a csalók, akik mintegy 7,5 milliárd forintot szereztek meg így, majd tüntettek el: a Safeguard Technology Inc. és a Slender Life International Inc. részvényeit tűzték csaliként horogra. Az előbbi cég specialitása csúszásgátló eszközök gyártása, az utóbbi pedig az egészségre állítólag ártalmatlan fogyókúrás termékeket ajánl. Az a három hangzatos nevű, Budapesten bejegyzett vállalkozás - 2002-ben a Livingstone Asset Management Vállalkozásfejlesztési és Tanácsadó Kft. és a Cambridge Global Szolgáltató Kft., majd lebukásuk után, 2003-ban a Folyóvölgy Szolgáltató Kft. - azonban, amelyek telefonon vadásztak tehetős nyugat-európai, új-zélandi, olykor afrikai ügyfelekre, a befolyt milliárdokból egyetlen részvényt sem vásároltak (HVG, 2003. november 15.).

A csalás módszere az volt, hogy a "brókercégek" angolul jól beszélő magyar fiatalokat szerződtettek, akik különféle budapesti irodákból hívták fel a telefonkönyvekből, internetről kipécézett külföldi áldozatokat. Ha sikerült meggyőzni őket, hogy fogadják el a befektetési ajánlatot, magyarországi bankszámlaszámokat adtak meg nekik, ahova a pénzt átutalhatják. A bankszámlákat két - az amerikai csalicégekére emlékeztető nevű - vállalat, a SlenderLife International Tanácsadó Kft. és a Safeguard Technologies International Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyitotta három magyar bankban: a CIB Bank Rt.-ben, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-ben és az Erste Bank Hungary Rt.-ben. A működési költségeken túl megmaradó összeget pedig apránként, készpénzben vették fel a bankszámlákról. Ezért pénzmosás gyanúja miatt is nyomoznak, de erről egyelőre nem nyilatkozik az Országos Rendőr-főkapitányságon működő Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) erre szakosodott külön részlege.

Az álbrókerek ténykedését először tavaly augusztusban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szúrta ki, részben egyes külhoni - hongkongi, belga, ír - felügyeletek figyelmeztetése, részben panaszos külföldi ügyfelek bejelentései alapján, s feljelentést tett engedély nélküli befektetési szolgáltatás végzése miatt. Feljelentésüket egy hónappal később csalás gyanújával is kiegészítették. Az NNYI eddig hét személyt (négy amerikait, valamint egy-egy románt, németet és magyart) hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben (többségük lakat alatt van Budapesten), s további hatot is gyanúsítana, ha megtalálná őket - tájékoztatta a HVG-t Sölétormos Gyula alezredes. Utóbbiak - ha léteznek egyáltalán, mert vélhetően álneveket és hamis igazolványokat használtak - feltehetőleg régen külföldre szöktek, ezért felkutatásukban az Interpol is segít.

Az egyetlen magyar nevű gyanúsított Mózes Áron, a Livingstone Kft. alapítója, aki a HVG értesülései szerint külföldi - általában izraeli - építőipari vállalkozók magyarországi cégalapításában és üzletszerzésében segédkezett úgy, hogy a hivatalos iratokhoz soha nem adta a nevét. E módszer követendőnek bizonyult: az álbrókeres csalás gyanúsítottai közül is csupán hat szerepel a bűnüggyel kapcsolatba hozható, összesen tíz cégben (lásd a táblázatot), a többiek - például az egyik budapesti irodát irányító német állampolgár - nem bukkantak fel a cégiratokban.

A rendőrség információi szerint a 2000-es évek elején még Thaiföldön ügyködő álbrókerek gyorsan váltogatták cégeiket, irodáikat, sőt az országot is, ahol épp tevékenykedtek. A három magyar brókercéget például öt másik vállalkozás szolgálta ki, amelyek az éppen használatos irodát bérelték ki. Amikor égni kezdett a talaj a csalók lába alatt, cégeiket villámgyorsan eladták egy román állampolgárnak, bizonyos Iulian Ion Mitrescunak, aki nyomtalanul eltűnt. A szóban forgó cégek külföldi tulajdonosainak kézbesítési megbízottja, Teravágimov Pál ügyvéd irodájában - mondta el maga az ügyvéd - mindenesetre megjelent egy magát így igazoló személy, hogy aláírja a papírokat, s az illető személyazonosságát magyar közjegyző hitelesítette. A titokzatos férfi nemcsak vásárolt, hanem egyedül alapította a kiszolgáló cégek többségét.

A másik román gyanúsított nő, akit a rendőrök kihallgattak, majd egyszeri hazautazásra engedélyt kapott, és többé nem tért vissza. A banda a HVG információi szerint már tavaly megkezdte tevékenysége áthelyezését Bukarestbe, de arról egyelőre nincs hír, vajon szövik-e tovább a hálójukat Romániában.

Érdekes módon, bár a Budapesti Rendőr-főkapitányságon is folyik nyomozás egy kísértetiesen hasonló bűnügyben, a két eljáró szerv még nem cserélte ki információit. Két éve jelent meg Budapesten az Astral European 2002 Tanácsadó Kft., amely csak abban különbözött a Livingstone Kft.-től és társaitól, hogy nemcsak külföldieket, hanem magyarokat is becsapott (HVG, 2003. október 11.). Az Astral és a hozzá kapcsolódó vállalkozások (például a Bowen Reece Tanácsadó Kft.) ellen hat-hét külföldi károsult feljelentésére indult nyomozás majdnem egy éve, s azért nem halad előre - magyarázta a HVG érdeklődésére Ódor Péter alezredes -, mert az Interpol bevonásával sem sikerült tisztázniuk, léteznek-e és hol vannak a furcsa nevű szereplők, például a francia címen "futó" Esther Elefant és Martin Elefant vagy a thaiföldi Ed Lipton. Noha azt Ódor Péter sem tartja lehetetlennek, hogy a két csalási ügy mögött ugyanazok állnak, az általuk használt álnevek miatt ezt egyelőre nem lehet bizonyítani. Egyetlen halvány kapcsolat a két bűnügy között Thaiföld: a Livingstone-féle csalás innen indult, az Astral-féle ügy egyik szereplője pedig a cégiratok szerint Bangkokban él.

Augusztus 30-án frissítette fel a PSZÁF nyilvános figyelmeztető listáját, amelyen azoknak a cégeknek a neve szerepel, amelyek engedély nélkül brókerkednek. A listán két új, 2003 őszén alakult céget tüntetett fel a felügyelet, részleteket nem árulva el az érintett vállalkozások irányítóiról és tevékenységéről: a Fülöp-szigeteki és Seychelle-szigeteki tulajdonosi hátterű Bernard Simpson Tanácsadó Kft.-t és a Whitman Pearce és Társai Tanácsadó Kft.-t., amely utóbbinak egyik tulajdonosa nem más, mint a magyar hatóságok által már ismert thaiföldi "álbróker", Ed Lipton.

Ellehetetlenítené a nemváltás lehetőségét a kormány

Ellehetetlenítené a nemváltás lehetőségét a kormány

1+99 GB-os mobilnetes csomagot vezetett be a Telenor

1+99 GB-os mobilnetes csomagot vezetett be a Telenor

Már a tulajdonosoknak kell küzdeniük a jó albérlőkért

Már a tulajdonosoknak kell küzdeniük a jó albérlőkért