Tetszett a cikk?

"Fél év alatt sem sikerült optimalizálni a Pannonplast Műanyagipari Rt.

"Fél év alatt sem sikerült optimalizálni a Pannonplast Műanyagipari Rt. (PP) termelését és kialakítani a kereskedelmi stratégiát" - indokolta a HVG-nek Bokorovics Balázs, a társaság múlt pénteken megválasztott új igazgatósági (it) elnöke, miért kezdeményezte a PP-ben 6,19 százalékig részvényes Lazarus Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatójaként a februárban megválasztott Zoltán Csaba vezérigazgató és három további it-tag múlt pénteki közgyűlési leváltását. Tény, 2004 első félévét a műanyagipari társaság 1 milliárd forintnyi veszteséggel zárta, így hiába bizonygatta Zoltán a közgyűlésen, hogy a második félévben már nullszaldós lehet a PP, a részvényesek 61 százaléka a menesztése mellett döntött. Az öt új it-tag közül a PP-nél 24 éve dolgozó Szabó Balázs lett a vezérigazgató. Szintén it-tag lett Töröcskei István exbankár. A kisbefektetők azonban a leváltókkal voltak elégedetlenek, legalábbis ezt jelzi, hogy a PP részvényei a Budapesti Értéktőzsdén pénteken 2,7 százalékos eséssel reagáltak a váratlan menesztésekre, majd hétfőn további 3,1 százalékkal zuhantak.

A 2002 végétől veszteséges működés miatt másfél éven belül már a negyedik vezető feje hullik a műanyagipari cégnél. Tavaly áprilisban a 25 éven keresztül elnök-vezérigazgató Fehér Erzsébet csak elnöki pozícióját tarthatta meg, később a Britton-csoport a Fehér addigi helyetteséből előléptetett Illésy Jánostól várta a veszteségek lefaragását. Ez novemberig nem sikerült, ezért az együttesen mintegy 30 százalékban tulajdonos hat befektetési alap és nyugdíjpénztár az elnöklő Fehért tette meg bűnbaknak, Illésynek további bizalmat szavaztak. Februárban aztán már vele szemben is elfogyott a türelmük, így Zoltán Csabára voksoltak. Az ő mostani menesztése elsősorban azért következett be, mert a tulajdonosi kör kicserélődött, az előbb Illésyt, majd Zoltánt megválasztó hazai befektetési alapok tulajdoni hányada lecsökkent. A prímet a Lazarus és a PP-ben 3,64 százalékig tulajdonos, luxemburgi bejegyzésű, augusztus végén 27,7 millió eurós Berenberg Global Opportunity-Magyar Budapest Alap vitte, hozzájuk csatlakozott a 11,16 százaléknyi tulajdonos Benji Ruhaipari Kft., valamint a Töröcskei által irányított, 5 százaléknál kisebb pakettű Equilor Befektetési Rt. A Lazarust ez év májusában alapította 20 millió forinttal egy Seychelle-szigeteki offshore cég, az Abberley Investment Ltd., a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft., valamint a Prevenció Egészségügyi Bt., kifejezetten azzal a céllal, hogy a PP-ben tulajdonrészt szerezzen.

Pénzügyek

Részvénykeringő

Új menet indulhat a magyar vegyipar tőzsdén jegyzett óriásaiért négy éve kezdődött harcban, miután az osztrák VCP bejelentette, csökkenti meghatározó befolyását a BorsodChemben.

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Úgy tűnik sikerült a járványgörbét ellaposítani - véli a koronavírus-kutatócsoport vezetője

Úgy tűnik sikerült a járványgörbét ellaposítani - véli a koronavírus-kutatócsoport vezetője

Munkahelyváltás és depresszió: megszólal a pszichológus

Munkahelyváltás és depresszió: megszólal a pszichológus