Tetszett a cikk?

Mára Binder János építési vállalkozó valamennyi építkező cége felszámolásra jutott, ingatlanjait pedig hitelezők terhelték meg. Ám a több százmillió forintos adósságot maga után hagyó Bindert nem gyanúsítják, miközben a barátnője, Szabó Nóra és négy társa ellen büntetőeljárás folyik.

A Fővárosi Bíróság augusztus végén elrendelte a Binder Ingatlanforgalmazó és Lakásépítő Rt. felszámolását. E cég volt az utolsó bástyája az elsősorban rózsadombi luxusépítkezésiről, például a Hankóczy utcai lakóparkról ismert, a szakmát egykor kőművesként kezdő Binder János kiterjedt, ám az elmúlt években megroppant cégbirodalmának. A felszámolási eljárást a verőcei Zsember-I-Ker Kereskedelmi Kft. kezdeményezte, amely 90 millió forintot követel az adós társaságtól. S bár a Binder Rt.-nek nincs olyan ingatlana, amelyet ne terhelne a neki hitelező bankok jelzálogjoga, Zsemberi Ferenc ügyvezető-tulajdonos úgy kalkulál, ő nem járhat rosszul. A 90 millió forintos követelést ugyanis potom áron - a névérték 10-15 százaléka körüli összegért - vásárolta egy másik Binder-cég, az építkezéseket részben kivitelező, de már két éve fizetésképtelen Épivál Építőipari Kft. felszámolásában.

Az Épivált - ahogyan a többi Binder-céget is - a cégcsoportot irányító és a tagvállalatoknak munkát adó Binder Rt. rántotta csődbe, mert nem utalta át neki azokat az összegeket, amelyekből ki lehetett volna fizetni az építkezéseken dolgozó több tucatnyi alvállalkozót. Binder János azzal indokolta a pénzmegvonást, hogy a Binder Rt.-től jogilag függetlenül dolgozó cégek elfogadták az alvállalkozók - megítélése szerint - irreálisan magas árakat tartalmazó számláit. A mintegy harminc hitelezőnek 150 millió forinttal tartozó Épivál Kft. felszámolása - tudta meg a HVG a felszámoló Tax Audit Kft.-től - szeptember 6-án befejeződött, mivel gyakorlatilag semmi vagyon nem maradt benne.

Binder János - aki tavaly februárig egyedüli tulajdonosa volt a Binder Rt.-nek (majd bevette a cégbe lánytestvérét, Kárpáti Ferencnét), s máig ő a vezérigazgatója - mindent elkövetett, hogy megmentse a csődtől cégcsoportja egykori vezérhajóját: tavaly nyáron eldöntötte, hogy csöndben, végelszámolással megszünteti a céget (HVG, 2003. július 19.). Akkor még bízott abban, hogy sikerül megtartania a társaság legértékesebb vagyonát, a 33 lakásos, zömmel cégvezető-diplomata bérlők által lakott - egy 2000-ben készült vagyonértékelés szerint 3 milliárd forint értékű - Hankóczy utcai lakóparkot. Utóbbiért a Binder Rt. és egyik leányvállalata, az ingatlant üzemeltető, Binder testvére tulajdonában lévő BLP-2000 Ingatlanhasznosító Rt. együtt pereskedett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett választottbíróságon az építkezést finanszírozó Raiffeisen Bank Rt.-vel. Miután a Binder Rt. elmaradt a kölcsön részleteinek törlesztésével, a lakóparkot a Raiffeisen Bank még 2002 decemberében elárverezte 1,7 milliárd forintért. A vevő a tőzsdén jegyzett Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Rt. érdekszférájába tartozó Katlan Befektetési Rt. volt, amely birtokba vette volna új szerzeményét, ám Binder őrző-védő emberei ezt meghiúsították.

A választottbíróság idén júliusban kimondta: a Raiffeisen jogosan mondta fel a Binder Rt. kölcsönszerződését, jogosan árverezte el a lakóparkot, ezért felszólította a két érintett Binder-céget, hogy a bérleti jogviszonyok érintetlenül hagyása mellett ürítsék ki az ingatlant, s adják át a kulcsokat a banknak. Mindez mostanra meg is történt, a Katlan birtokon belülre jutott. Binder pedig elveszítette utolsó lényeges jövedelemforrását, amiből - mint barátainak többször mondogatta - nyugdíjas napjaiban gondtalanul szeretett volna élni. Szakmai berkekben is vitatják, mi okozhatta az 1990-es években sikeres ingatlanüzleteiről híres Binder vesztét. Valószínűleg túl sokat akart egyszerre markolni, túl sok hitelt vett fel, nem számolva azzal, hogy emiatt leértékelődik a "mesés" ingatlanvagyon. Amikor pedig - 2001-2002 tájékán - ráébredt, hogy baj van, sorsukra hagyta a hitelezőit, ahelyett hogy megállapodásra törekedett volna velük.

Most pedig már, ha akarna, sem egyezkedhetne, mert amint a Cégközlönyben kihirdetik a Binder Rt. felszámolását, a cég megmaradt ingatlanaival - a Donáti utcai székházzal, a még el nem adott siófoki vízparti apartmanokkal és az alig elkezdett Gárdonyi Géza utcai építkezéssel (amelyből lakópark és nyugdíjasház lett volna) - a bíróság által kijelölt felszámoló, a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Rt. gazdálkodik. Ezekből az ingatlanokból Binder Jánosnak többé semmilyen haszna sem lesz, mivel azokat a Binder-birodalom legnagyobb hitelezőjének, a HVB Bank Rt.-nek a jelzálogjoga terheli. A Gárdonyi Géza utcai ingatlanra például - a tulajdoni lap tanúsága szerint - még a HVB elődje, a Hypobank terheltetett 1,25 millió márkányi, majd 501 millió forintnyi jelzálogjogot 2000 tavaszán. A Donáti utcai épületre a Hypobank már 1998-ban bejegyeztetett 100 millió forintnyi és 1,3 millió márkányi jelzálogjogot, amit 2000-ben további 1,8 millió márkával toldott meg. Binder nemcsak a vállalkozásai által megszerzett ingatlanokat, hanem saját, Szilassy úti házát is elveszítette, arra ugyanis egyik korábbi hitelezője, Csoknyay Zoltán vételi jogot kapott, amellyel élt is, miközben egy másik hitelező, az Immorent Kft. árverési szándékát jelezte.

Az Épivál Kft., valamint a másik két, teljesen vagyon nélkül maradt, 2001 óta felszámolás alatt álló Binder-féle kivitelező vállalkozás, a B. S. Építőipari Kft. és a BVB Építőipari Fővállalkozó Kft. csődje kapcsán különféle büntetőeljárások indultak csődbűntett gyanújával. A két utóbbi cég együttesen 200 millió forint körüli összeggel tartozik az alvállalkozóknak.

A sorozatos rendőrségi átszervezések nyomán az utolsó hónapokban az Országos Rendőr-főkapitányság keretei között működő Nemzeti Nyomozó Irodához tartozó nyomozás meglehetősen sajátos módon ért véget, és az ügy augusztus 11-én vádemelési javaslattal került át a VI-VII. kerületi ügyészséghez. Bár az igazuk tisztázására magánnyomozót is alkalmazó alvállalkozók szerint egyértelmű, hogy a nekik adós három kivitelező céget, az Épivál, a BVB, és a B. S. Kft.-t Binder János irányította, és a pénzellátásukról is ő döntött, a rendőrség Bindert nem, csak az általa a kritikus - csőd előtti - időszakra megbízott öt ügyvezetőt gyanúsította csődbűntettel.

Az Épivál Kft. esetében nehéz eldönteni, ki is volt a felszámolás előtti utolsó ügyvezető: egy 2003. eleji végzés szerint Binder 2002 márciusától az, ám egy 2003. márciusi bírósági végzés ezt kijavította, s törölte Binder tisztségét. Így az utolsó ügyvezető Szakonyi György lett. A B. S. Kft.-ben 1999-2001 között a Binder Rt. által delegált ügyvezető Sándor László volt. A BVB Kft.-ben a három érintett ügyvezető Vilmányi Márton, Binder barátnője, Szabó Nóra, valamint annak édesanyja, Turi Turgonyi Andrásné.

Bindernek olyannyira sikerült elhatárolódnia korábbi embereitől, hogy az ügy Szabó Nóra és négy társa elleni büntetőeljárás címen fut. A tét nem csekély, mivel csődbűntettért - vagyis azért, ha valaki szándékosan meghiúsítja a hitelezők kielégítését - kettő és nyolc év közötti börtönbüntetést lehet kapni. Az ügyészségnek hatvan napja van arra, hogy eldöntse, elfogadja vagy elutasítja a rendőrségi vádindítványt, illetve szükségesnek tartja-e további nyomozás elrendelését, például hogy tisztázza: az ügyvezetők vajon Binder kinyújtott karjai voltak, vagy az ő háta mögött, olykor a kárára hozták meg döntéseiket. Társasági jogi értelemben ugyanakkor az alvállalkozóknak okozott károkért az átmenetileg az Épivál és a B. S. Kft.-kben irányító tulajdonos Binder Rt. is lehetne felelős: a társasági kódex szerint ugyanis ha a legalább többségi tulajdonos az általa irányított társaság szempontjából hátrányos üzletpolitikát folytat, és ezért az ellenőrzése alatt álló cég felszámolásakor a vagyon nem elegendő a hitelezők kifizetésére, az utóbbiak keresete alapján a bíróság megállapíthatja "az uralkodó tag korlátlan és teljes felelősségét az ellenőrzött társaság tartozásaiért". E paragrafusnak azonban nincs büntetőjogi konzekvenciája.

Mára alig néhány működő vállalkozás maradt a Binder-birodalomban, például a Fix Tv-t üzemeltető, Szabó Nóra tulajdonában álló, 250 millió forintos jegyzett tőkéjű Mixolid Szolgáltató Rt. A legújabb Binder-cég a tavaly márciusban a jelek szerint Binderben továbbra is bízó barátnővel közösen alapított Katalan Ingatlanforgalmazó Kft., amely a Raiffeisen Bank által már elárverezett Hankóczy utcai lakópark bérleti díjait szedte, amíg tehette. Az új tulajdonos Katlan nevére "hajazó" Katalan üzletrészeire - ahogyan ez a többi Binder-cégnél az elmúlt években szinte mindennapossá vált - 2004 elején végrehajtó tette rá a kezét.

GYENIS ÁGNES

Megnyitotta a Zoomot, hirtelen 995 idegen fotóihoz kapott hozzáférést

Megnyitotta a Zoomot, hirtelen 995 idegen fotóihoz kapott hozzáférést

Ön is mindig a lassabb sorba áll? Ez az oka a jelenségnek!

Ön is mindig a lassabb sorba áll? Ez az oka a jelenségnek!

Áder még láthatatlanabb lett a járvány idejére

Áder még láthatatlanabb lett a járvány idejére