Tetszett a cikk?

"Az adómérték nem alkotmányossági, hanem gazdaságpolitikai kérdés" - fejtette ki a HVG érdeklődésére Vörös Imre...

"Az adómérték nem alkotmányossági, hanem gazdaságpolitikai kérdés" - fejtette ki a HVG érdeklődésére Vörös Imre korábbi alkotmánybíró. Ha azonban a bankok megtámadják az Alkotmánybíróságnál (AB) a rájuk kivetendő, diszkriminatívnak tartott különadót (s ezt csak ott támadhatják meg, hiszen az új adóról törvény szól majd, amit csak az AB semmisíthet meg), a taláros testület minden bizonnyal mérlegelni fogja: volt-e a döntésnek ésszerű indoka, netán önkényesen született. Ha a kormány pontos, könyvszakértők által igazolt adatokkal alá tudja támasztani, hogy a bankok állami - vagyis a lakáskölcsönök kamattámogatására adott - pénzek jóvoltából, kockázatvállalás nélkül tettek és tesznek szert a továbbiakban is haszonra, az AB ezt valószínűleg ésszerű magyarázatnak fogadná el. Mindazonáltal Vörös nem tartja szerencsés döntésnek a banki extraprofitok utólagos visszaforgatását az államkasszába, hiszen - nézete szerint - ez akár meg is gyengítheti a külföldi befektetők magyarországi jogbiztonságba vetett hitét.

"Alkotmányossági szempont lehet az is, vajon az érintett adóalanyoknak volt-e elegendő idejük felkészülni az új adóra, hiszen a bankok általában hosszú távú stratégia szerint dolgoznak" - villantott fel egy másik mérlegelési szempontot Orosz Viktor jogász. Szerinte hasonlóképpen aggályos lehet, ha az új adószabály sértené a homogenitás jogelvét, például különbséget tenne az azonos típusú tevékenységeket végző gazdasági társaságok között.

Pénzügyek

Antibankárkormány?

Nagy felzúdulást keltett az érintettek körében a leendő Gyurcsány-kormány azzal a populista ízű ötletével, miszerint jövőre nyereségadóval szipkázná vissza a bankoktól azt az extraprofitot, amelyre a lakáshitelezési rend és a magas kamatszint révén tettek szert.

360 fokos program otthonra: nézzen körül a Disney-élményparkokban a gépe előtt ülve

360 fokos program otthonra: nézzen körül a Disney-élményparkokban a gépe előtt ülve

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Felnőttek vagyunk, de vajon felnőttként viselkedünk?

Felnőttek vagyunk, de vajon felnőttként viselkedünk?