Tetszett a cikk?

Nem túl rózsásak a biztosítási piac idei kilátásai azok után, hogy tavaly harmadára zsugorodott az agrárágazatban kötött szerződések értéke, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban pedig korábban soha nemlátott méretű, nem is mindig etikus verseny volt tapasztalható.

Tovább lassult 2004-ben a biztosítási piac növekedése: az 598,52 milliárd forintos teljes díjbevétel 7,15 százalékkal haladta meg a 2003. évit. Ez még mindig infláció feletti ugyan, de a korábbi években tapasztalt bővülésre - 2002-ben 17,9 százalékkal, 2003-ban 13,75 százalékkal több díjat szedtek be a társaságok, mint egy évvel korábban - a jövőben már nem lehet számítani.

HVG
Jól futott viszont az autóbiztosítás: kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból (gfb) összesen 110,22 milliárd forint díj folyt be a társaságokhoz, ami több mint 12 százalékkal, a cascóból beszedett 96 milliárd forint pedig közel 8 százalékkal haladta meg a 2003. évit. Így ez az üzletág 33-ról 34,4 százalékosra növelte részesedését az összes díjbevételből. A cascopiac bővülését "automatikusan" hozza a lízingelt, hitelezett gépjárművek számának növekedése, a finanszírozók ugyanis többnyire megkövetelik a cascokötést: a biztosítók 2004 végén 791 ezer darab cascoszerződést - az egy évvel korábbinál 60 ezerrel többet - tartottak nyilván. A gfb-szerződések számának növekedése - 2003 végén 3,49 millió, egy évvel később 3,66 millió - mögött pedig a belügyminisztériumi nyilvántartás áldásos hatását is látják a szakemberek: egyre inkább csökken ugyanis a biztosítatlanul közlekedő gépjárművek a száma.

Egyre vonzóbb a "kötelező" piaca a biztosítók számára. Nem mintha olyan nagy profitot tudnának zsebre vágni ebből - állításuk szerint általában jó, ha nullszaldósra kihozzák -, sokkal inkább azért, mert a gfb úgynevezett "kopogtató termék". Ez azt jelenti, hogy a kötelezős ügyfélnek egyéb biztosítást is el tudnak adni, márpedig ha mást - például cascót - is kötnek mellé, az már bevallottan megfelelő nyereséget hoz a konyhára minden társaságnál. Ezzel is magyarázható, hogy 2004 utolsó hónapjaiban a cégek soha nem látott gyilkos versenyt vívtak a kötelezős ügyfelekért. Ennek során a "szabad jogszabály-értelmezés" miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) néhány nap leforgása alatt a gépjármű-biztosítási piacon érdekelt 12 cégből tízet megbüntetett, összesen 8,4 millió forintra (HVG, 2004. november 20.).

Igazán nagy piaci átrendeződés ennek ellenére nem történt, az ügyfelek mindössze 10 százaléka váltott biztosítót. Az egy évvel korábban dömpingáraival taroló Európa (azóta Groupama) Biztosító Rt. - amelynél a felügyelet 2004 júniusában "pénzügyi szükséghelyzetet" állapított meg, és tőkerendezésre kötelezte a tulajdonost - új stratégiát hirdetett, s a gépjármű-biztosítások értékesítését visszafogva kiegyensúlyozottabb portfólió felépítésébe kezdett. A piacot vezető Allianz Hungária Biztosító Rt. pedig - amely 2003-ban több mint 100 ezer kötelezős ügyfelét veszítette el - tíztagú, három hónapon keresztül naponta ülésező stábot állított fel annak érdekében, hogy nyertesként kerüljön ki. Az akció sikeres volt: a cég 2004 végén - saját közlése szerint - 1,75 millió darab gfb-szerződést kezelt, ami 50 ezerrel volt több a 2003. évinél.

Tavaly összeomlott a mezőgazdasági biztosítási piac: a 2003-ban még közel 20 milliárd forintos díjbevétel 6,7 milliárd forintra zsugorodott. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a korábbival ellentétben 2004-től a mezőgazdasági termelők és állattartók állami támogatásként már nem kapták vissza befizetett díjuk 30 százalékát. Az EU-szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagállamok saját védelmi rendszert alakítsanak ki a mezőgazdasági kockázatokra - mondta a HVG-nek Márki János, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mezőgazdasági tagozatának vezetője. A magyar agrárium az elmúlt 15 évben több mint 100 milliárd forintos nagyságrendben szenvedett károkat természeti csapások következtében, ennek ellenére idehaza máig nem született meg az a régóta emlegetett, kiszámíthatóan és kontrollálhatóan működő pénzalap, amelyhez illesztve a biztosítók egyre több mezőgazdasági kockázatot tudnának felvállalni.

Túl magas költséggel működnek a magyarországi biztosítók - figyelmeztetett többször is a PSZÁF, de a helyzet tavaly sem változott lényegesen. 2004-ben a cégek összesen 174,74 milliárd forintot számoltak el szerzési, igazgatási és kárrendezési költségként, ami csak 6,7 százalékkal több ugyan, mint a 2003. évi, de így is közel 30 százaléka az éves díjbevételnek. Banyár József, a PSZÁF tanácsosa a HVG-nek elmondta: a felügyelet elsősorban fogyasztóvédelmi okokból tartja aggályosnak a magas költségszintet. Az életbiztosítási üzletág költségeire például közel 60 milliárd forintot számoltak el tavaly, s ebből 37 milliárd forintnál többet fizettek ki szerzési költségként, jórészt jutalékként. A magas szerzési költségek nem véletlenül azokhoz az üzletágakhoz kapcsolódnak, ahol igen éles a piaci verseny, ott ugyanis a biztosítók hajlandók egyre magasabbra srófolt jutalékot fizetni az ügynököknek. A magas szint letörését eredményezné - állítja Banyár -, ha jogszabály írná elő, mint az angolszász országokban, a jutaléktranszparenciát.

Tavalyi profitjukról egyelőre nem közölnek adatot a biztosítók - azt csak anyacégeik konszolidált adataival együtt tehetik meg -, de az valószínűleg több lesz, mint a 2002-ben elért 29 milliárd, illetve a 2003-as közel 35 milliárd forintos adózás előtti nyereség. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a legnagyobbak közül az Allianz Hungária a 2003-as, 12,95 milliárd forintos adózatlan nyereségéhez hasonló, a Generali-Providencia Biztosító Rt. és az OTP Garancia Biztosító Rt. pedig az akkori 1,8 milliárdos, illetve 2,6 milliárd forintos profitját meghaladó nyereséget helyezett kilátásba, s vélhetően nem zárja sokkal rosszabbul a tavalyi évet az esztendők óta a legnagyobb tőkearányos nyereséggel működő, 2003-ban 17,63 milliárd forintos konszolidált, adózás előtti profitot felmutató Aegon Magyarország Rt. sem.

Az idei lehetőségeket korlátozhatja az életbiztosítási adókedvezmény igénybevehetőségnek megnyirbálása. A befizetett díj 20 százaléka - de legfeljebb 100 ezer forint - erejéig már csak azoknak jár adókedvezmény, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 6 millió forintot, efölött fokozatosan csökken, és 6,5 millió forinttól már egyáltalán nem érvényesíthető adókedvezmény. Ugyanakkor Bordás György az - elsősorban a magas jövedelmű szegmensben érdekelt - ING Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója úgy véli: a kedvezőtlen változás nem okoz majd számottevő visszaesést a piacon.

A következő években a felelősségbiztosítások - azon belül a gfb - díjszintjének emelkedésére lehet számítani. Ez ugyanis Európában többszöröse a magyarországinak, s bár a nyomott szint fennmaradása irányába hat az erős piaci verseny, a különbség előbb-utóbb eltűnhet. A biztosítóknak ugyanis egyre nagyobb összegeket kell kifizetniük a dologi károkra - az EU-országok magasabb bérszínvonala idővel nálunk is magasabb rezsióradíjakat eredményez -, de ennél is jelentősebb lesz a személyi sérüléses károkra kifizetett összeg. A szakértők becslése szerint néhány éven belül megduplázódhat a biztosítók által felelősségbiztosításokra kifizetett összeg - amiben jelentős szerepe van a peres eljárások során megítélt magasabb kártérítésnek -, ez viszont a díjakat is feljebb srófolja.

GILYÉN ÁGNES

Pénzügyek

Megérjük a pénzünket

Megduplázta nyereségét a Generali Vienna Group, az olasz biztosítási holding bécsi leánya, amely 52,4 millió eurós...

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be