Tetszett a cikk?

A magyarországi áfaelőírások nem teljesen harmonizálnak az uniós szabályokkal - hívták fel a figyelmet a minap a...

A magyarországi áfaelőírások nem teljesen harmonizálnak az uniós szabályokkal - hívták fel a figyelmet a minap a Deloitte Rt. szakértői, Pénzely Márta és Oszkó Péter. A diszharmóniában annak ellenére nincs semmi természetellenes, hogy az EU-ban az adónemek közül leginkább éppen az áfára vonatkoznak egységes szabályok - hangsúlyozták -, eltérések ugyanis a szabályrendszer rendkívüli összetettsége miatt más tagállamokban is előfordulnak. Problémás területnek számítanak a pénzügyi műveletek és az ingatlanügyletek: például az irodabérlet közvetítése Magyarországon áfaköteles tevékenységnek számít, miközben az uniós szabályokból ez nem vezethető le. A belföldi áfaregulák nem elég pontosak az új lakás fogalmának meghatározásában. Előfordulhat például, hogy a beruházó előbb akár 15-20 évre is bérbe adja a lakást, s csak ezt követően értékesíti, méghozzá az áfaelőírások szerint még mindig újként, azaz forgalmi adóval terhelten, miközben az uniós szabályok időkorláthoz kötik, hogy meddig számít újnak az ingatlan. Nem egyeznek a passzusok a használt ingatlanok esetében sem: az uniós szabályok szerint valamennyi használt ingatlant áfamentesen kellene értékesíteni, míg a belföldi előírások ezt csak a lakásnál teszik lehetővé, például az iroda, a műhely esetében nem.

Ellentmondásokat szül az is, hogy miközben a magyar áfatörvény - mereven - a statisztikai besorolási rend alapján határozza meg egyes ügyletek áfakötelezettségét, az uniós megfogalmazás általánosabb, és az Európai Bíróság (EB) ítéleteire támaszkodik. Sértheti az uniós irányelveket az a hazai szabály is, amely szerint 2005-től a korábbi 30 százalék helyett a telefonszolgáltatások áfájának 50 százaléka vált levonhatatlanná. A módosítás ütközik azzal az uniós alapelvvel, miszerint az uniós irányelv hatályba lépését követően a tagállamok tovább már nem szigoríthatják levonási tilalmaikat - hangsúlyozták a Deloitte szakértői.

Ha egy uniós szabály ellentmond a hazai adórendelkezésnek, ezt az adózó az adóhatóságnál is kifogásolhatja, bár az minden bizonnyal a belföldi előírások betartására fog törekedni. Az adóhatóság jogerős döntése viszont a hazai bíróságok előtt megtámadható, s ezek előtt az adózó nemcsak hogy hivatkozhat az uniós normákra, hanem azt is kezdeményezheti, hogy a bíró kérje ki az EB előzetes véleményét. Amennyiben az EB egyetért az adózó jogértelmezésével, és kimondja, hogy a belföldi szabályozás ellentétes az unióssal, ez mind az adott, mind a későbbi eljárásokban kötelező erejű.

Pénzügyek

A kockázat nincs elvetve

Rizikóval járhat az általánosforgalmiadó-kulcsok esetleges egységesítése, ami nemcsak a költségvetés pozícióira hatna, hanem az árakon keresztül rontaná az alacsonyabb jövedelműeknek és a kistelepülések lakóinak a helyzetét - állítja szerzőnk, a Kopint-Datorg Rt. vezérigazgató-helyettese.

12 millió maszk és egy gyártósor érkezik szerdán Budapestre

12 millió maszk és egy gyártósor érkezik szerdán Budapestre

Egy osztrák tévé hatszor kérdezte meg Varga Judittól, miért nincs időbeli korlátja a felhatalmazási törvénynek

Egy osztrák tévé hatszor kérdezte meg Varga Judittól, miért nincs időbeli korlátja a felhatalmazási törvénynek

Fegyvercsempészek megállítására indít katonai misszót az EU a Földközi-tengeren

Fegyvercsempészek megállítására indít katonai misszót az EU a Földközi-tengeren