Tetszett a cikk?

Egyelőre nem lett olcsóbb a banki ügyfelek számára az euróutalás, holott a pénzintézetek már igénybe veszik a nagy tömegű, kis összegű euróutalásokat jutányosan elszámoló európai fizetési rendszert, a Step2-t.

Az euróátutalásoknál nagy árleszállítás lehetősége rejlik abban az eljárásban, amelyet Barátossy Györgyné, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója ismertetett a HVG-vel. E szerint a jegybank, ha a pénzintézetek megbízzák, tételenként 0,2 euróért továbbítja a Step2 elszámolási rendszerbe azokat az euróutalásokat, amelyekért ma a bankok 5-10 eurót gombolnak le ügyfeleikről. Az új uniós tagok központi bankjai közül az MNB - a szlovén jegybankkal együtt - elsőként lépett be idén márciusban a 2003 júliusa óta működő központi európai elszámolási rendszerbe, a Step2-be. A jegybankon keresztül bármely hazai pénzintézet csatlakozhat a rendszerhez közvetett tagként, és ezáltal olcsóbbá teheti ügyfelei számára is az euróforgalmat. A bankoktól érkező utalásokat a hazai fizetési forgalmat lebonyolító Giro Rt. egy nagy csomagba teszi, amely azután az MNB közvetítésével eljut a Step2 rendszerébe, ahol szétbontják, és másnap továbbítják a címzett bankokhoz.

Az MNB szeretné, ha az eddig rajta keresztül csatlakozott négy kisebb bank és kilenc takarékszövetkezet mellett néhány nagyobb pénzintézet is átpártolna hozzá, mivel ajánlata olcsóbb a külföldi bankokénál. A hazai pénzintézetek krémje azonban nem várta be, hogy a jegybank lépjen, hanem Magyarország uniós taggá válása után külföldi anyabankján - az OTP Bank Rt. külföldi levelező partnerén, a Deutsche Bankon - keresztül csatlakozott a fizetési rendszerhez. Választhatták volna a közvetlen tagságot is, de ez nyilván nem érte volna meg az ehhez szükséges informatikai fejlesztés és a rendszer tagsági díjának tetemes költsége miatt.

HVG
A külföldi bankok a jegybankéinál drágább díja pénzpiaci információk szerint tételenként 0,2-1 euró között mozog, ami a határon átmenő utalások távközlési költségével együtt számolva is jóval kedvezőbb, mint amit a magyar bankok ma felszámítanak. Ezért nehéz megmagyarázni, miért nem csökkentek 2004 májusa óta a legnagyobb hazai bankoknál a kis összegű euróutalások árai. A bankok nagyobb részénél 100 euró (március 21-ei MNB-középárfolyamon 24 623 forint) elutalása egy devizaszámláról - a minimumdíj miatt - valójában az összeg 8-10 százalékába kerül, a kondíciós listákon szereplő 0,1-0,2 százalék helyett. A költség kiszámítását ráadásul bonyolítja, hogy a minimális díjat sok pénzintézetnél nem euróban vagy forintban, hanem dollárban adják meg. Más kérdés, hogy az ügyfélnek manapság éppen előny a dolláros díjszabás. Annál a két banknál ugyanis, ahol 5 dollárban határozzák meg a díj alsó határát, ezer forint alatt is megúszható 100 euró utalása.

A piaci verseny komolyságába vetett hit meginog akkor is, ha szemügyre vesszük az MNB szolgáltatását már igénybe vevő hitelintézetek utalási díjait. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt., amely alig egy hónapja 5 dollárról 10-re emelte az utalások minimális díját, egyelőre nem csökkentette tarifáját, annak ellenére sem, hogy a minap szerződött a jegybankkal. A banktól kapott tájékoztatás szerint azért, mert még nem építette ki a kapcsolatot az MNB-vel. Nem ígért azonban későbbre sem kedvező változást Sebők Emília, a bank szóvivője, aki a piacvezetők áraitól tette függővé, hozzányúlnak-e díjaikhoz. Tanulságos lehet a jegybanki szolgáltatást ugyancsak igénybe vevő Nemzetközi Kereskedelmi Bank Rt. (ICB) árpolitikája is, a bank ugyanis jelenleg az egyik legdrágább szolgáltatást nyújtja, átutalásonként minimum 15 eurót számítva fel.

Gyorsan lecsapott a jegybank által megnyitott lehetőségre kilenc - az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség integrációjába nem tartozó - takarékszövetkezet. Számukra külön előny a jegybanki szolgáltatás, ugyanis nem voltak külföldi levelező partnereik. Ezentúl a Step2 révén forintszámláról is könnyen lebonyolíthatnak euróutalást. Egyelőre azonban ők sem a jegybanki, hanem inkább a kereskedelmi banki tarifákhoz igazodnak, s a szolgáltatás részleteit sem mindig írják le pontosan az érdeklődő ügyfeleknek. Az egyik önálló szövetkezeti hitelintézetnél, a fiókot Budapesten is fenntartó Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezetnél például az euróutalás díját tételenként ezer forintban határozták meg, amire - tájékoztatásuk szerint - további 3-7 ezer forint kiadás rakódik a külföldi bankköltség miatt. Csakhogy a jegybanknál éppen azt emelték ki a Step2 egyik előnyeként, hogy nincs külön külföldi bankköltség, az utalások díja csak a feladó pénzintézetet, illetve annak ügyfelét terheli. Igaz, a fogadó bank saját kondíciós listája szerint felszámíthat díjat a számlákra érkező jóváírásokért, de ez már rá és ügyfelére tartozik. A kreatív díjpolitika egyébként a hazai bankokra is jellemző, néhányuk - például a Budapest Bank Rt. és a HVB Bank Hungary Rt. - alkalmanként 500-1000 forinttal terheli meg ügyfele devizaszámláját, ha pénz érkezik rá. Ezt ugyanis az európai fizetési forgalommal kapcsolatos irányelv sem tiltja, csak azt, hogy díj címén bármekkora összeget levonjanak az átutalt összegből.

A drága pénzintézeteket megszorongathatnák a pénzküldésre szakosodott szolgáltatók, de például az ide tartozó Western Union díjai sem alacsonyak euróutalás esetén. Náluk a küldeményt kizárólag forintban és dollárban lehet feladni, és az általuk számolt árfolyam kifejezetten előnytelen. Például száz euró elküldéséhez néhány napja 26 138 forintot kellett befizetni, miközben a jegybanki középárfolyam mintegy 1500 forinttal kedvezőbb volt. Emellett ekkora összeg elutalásáért 3100 forintot kell leperkálni. Igaz, a pénzt a címzett a feladás után perceken belül, de legkésőbb egy nap múlva felveheti. Kétségtelen, ez a gyorsaság néha sokat ér, s kedvező lehet az is, hogy a küldő félnek nem kell számlát nyitnia az utalás miatt.

Némi pénzügyi ismerettel az ügyfélnek is rendelkeznie kell ahhoz, hogy képes legyen használni az új fizetési rendszert. A Step2 ugyanis csak akkor tudja fogadni az utalást, ha azt a feladó ellátja a címzett nemzetközi számlaszámával, a 2002 óta létező IBAN-nal (International Bank Account Number). Ahhoz pedig, hogy valaki Magyarországon fogadhasson pénzt a Step2 rendszeren keresztül, a küldő számára meg kell adnia saját IBAN-ját, amely a belföldi pénzforgalmi számlaszám négy karakterrel bővített változata.

PAPP EMÍLIA

Koronavírusos a győri polgármester

Koronavírusos a győri polgármester

A Renault arcpajzsot, a Seat lélegeztetőt, a Skoda szűrőmaszkot gyárt

A Renault arcpajzsot, a Seat lélegeztetőt, a Skoda szűrőmaszkot gyárt

Horvátországban már ezernél is több fertőzött van

Horvátországban már ezernél is több fertőzött van