Tetszett a cikk?

A Magyar Fejlesztési Bank Rt.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. még 2003-ban átadta addigi "dögtemetőjét", a három tucat cégben résztulajdonos Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-t (MBV) az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek (ÁPV). Vele együtt az ÁPV-hez került két technikai cég: a Borsod-Abaúj 2000 Vagyonkezelő Rt. és a Treport Vagyonhasznosító Kft. is (utóbbi 75 százaléka az MBV tulajdona). Az ÁPV - a vagyonvesztés miatt - összesen 6 milliárd forinttal csökkentette a három cég alaptőkéjét, majd tavaly ősszel meghirdette az együttesen 1,2 milliárd forintos értékűnek tartott három társaságot. A nyertes a legjobb, történetesen épp e becsült értéket ajánló, 2004 májusában 3 millió forintos törzstőkével alakult Saye Tanácsadó és Szolgáltató Kft. lett. Hogy a két cégtulajdonos, a pécsi Vass Miklós és lánya, Vass Krisztina stróman, már abból is látszott, hogy a múlt nélküli cég a vételár 90 százalékára hitelt kapott az Inter-Európa Bank Rt.-től. A Saye két vetélytársat is maga mögé utasított: a 950 millió forint körüli árat kínáló - s a rejtélyes Pacific Corp. UK Ltd. tulajdonában álló - Royal Investment Ingatlanhasznosító Kft.-t, valamint az üzletre 900 milliót szánó Wallis-cégcsoportot.

Így nem is meglepő, hogy a Saye Kft.-ben - miután ez megnyerte a tendert - az addig háttérben maradó Vincze András, az MBV korábbi s történetesen az eredményhirdetés előtt néhány héttel felmentett igazgatója szerzett többséget. Ráadásul Vinczét tavaly decemberben két héttel azelőtt nevezték ki az MBV új vezérigazgatójává, hogy térnyerését a Saye-ben bejegyezték volna. Mindez - vélekednek egyes szakértők - nem törvénytelen ugyan, de nem is etikus. Vincze lapzártáig nem reagált e véleményekre.

Pénzügyek

Vakok vagy bátrak

A kormányváltáskor meghirdetett stratégiája ellenére az elmúlt egy évben kockázatitőke-befektetésekbe fogott az ezen korábban már sokat bukott állami fejlesztési bank.

Legyengült állapotában találta meg a magyar ipart a válság

Legyengült állapotában találta meg a magyar ipart a válság

Koronavírus-kötvényt bocsáthat ki az USA

Koronavírus-kötvényt bocsáthat ki az USA

Indul az újabb koronavírus elleni vakcina emberes tesztje

Indul az újabb koronavírus elleni vakcina emberes tesztje