Tetszett a cikk?

Gyanúsnak tartják Szombathely-szerte, ahogyan az egyébként már évek óta vegetáló Styl Ruhagyár Rt. ellen január végén megindult a felszámolási eljárás. Jól értesültek szerint készen volt a forgatókönyv a ruhagyár értékes vagyonelemeinek kimentésére, megvalósítását azonban a felszámoló megakadályozta.

Közös megegyezéssel távozik posztjáról a január végétől felszámolás alatt lévő, s emiatt a Budapesti Értéktőzsdét 14 évi szereplés után március 8-án elhagyó Styl Ruhagyár Rt. elnök-vezérigazgatója, Victor M. Kolozsváry - tájékoztatta a HVG-t Varga Jenő, a felszámolást irányító Vectigalis Általános Vállalkozási Kft. felszámolóbiztosa. Utóda a szombathelyi cég élén Péter Márta, a Vectigalis igazgatója. Bár a hazai gyakorlat szerint egy cég felszámolását általában nem az vezényli le, aki "normál üzemmódban" irányította a társaságot, Varga az eddigi felszámolások során csak kivételes esetben cserélte le a bajba jutott vállalat első emberét. Hogy e szokásától miért tért el Kolozsváry esetében, arról a HVG érdeklődésére mindössze annyit mondott: "Felszámolási elképzeléseim megvalósításához nem tartottam igényt a munkájára." Kolozsvárynak azért kellett mennie, mert a Vectigalis gyanúsnak tartotta a felszámoláshoz vezető folyamatot, amiben az exvezérnek jelentős szerepe volt - állítják magukat megnevezni nem kívánó szombathelyiek.

Az eredetileg 1952-ben alapított, fő profilként férfi- és női felsőruházati cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó szombathelyi társaság legújabb kori története akár szokványosnak is mondható. A magyar ruhaipari cégeket ugyanis a 2000-es évek elejére elérte a textilágazat egész Nyugat-Európára kiterjedő válsága, a Zalaegerszegi Ruhagyár például már 2002 végén bedobta a törülközőt (HVG, 2002. december 21.). A magyar ruhagyárak nem bírták tartani a lépést a rendkívül alacsony ázsiai, illetve török, román és bolgár energia- és munkabérköltségekkel. A náluk drágábban dolgozó Stylnek például a nagy európai márkatermékeket képviselő cégek (Cerutti, Escada, Laurel, Georges Rech, Marc Cain, Kemper, Mothwurf) évről évre egyre kevesebb megrendelést adtak. Hiába korszerűsítették a szombathelyiek konfekcióüzemeiket, 2002-től folyamatosan veszteségesek voltak, a tavalyi évet például 313 millió forintos mínusszal zárták, közel 3,5 milliárdos forgalom mellett. A kegyelemdöfést a Stylnek az adta meg, hogy tavaly csődöt jelentett az egyik nagy nyugat-európai megrendelője, a Georges Rech. S mivel emellett más nyugat-európai megrendelőjének anyagi helyzete is megrendült, velük szemben a 897 millió forintos saját tőkéjű Stylnek összesen 130 milliós kétes követelése támadt.

A társaság nem kapott segítséget 70 százaléknyi tulajdonosától, a Bäumler AG-től, amire logikus magyarázat volt, hogy a textilipari válságot a német cég is megérezte. Tény, 2003-ban a Bäumler kénytelen volt megszüntetni termelését Németországban és Ausztriában is, egyúttal bejelentette, hogy a jövőben kizárólag Magyarországon, Romániában és Bulgáriában gyártat, miközben dolgozói létszámát radikálisan csökkentette. Végül a nadrágszíjmeghúzás kamatozott, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Bäumler a 2003. november és 2004. október közötti üzleti évét 85 millió eurós forgalom mellett már 510 ezer eurós nyereséggel zárta.

A sikeres reorganizáció sem hozta meg azonban a németek magyarországi adakozó kedvét, így a Styl sorsa megpecsételődni látszott. Tavaly november végén a menedzsment 560 millió forintért értékesítette a cég ingatlanainak 60 százalékát az Erste Bank Rt. követeléskezelő cégének, a PB Risk Befektetési és Szolgáltató Kft.-nek (amely nevét ez év január végén Erste Ingatlan Fejlesztő, Hasznosító és Mérnöki Kft.-re változtatta), s az ebből származó bevételből visszafizette hitelei 85 százalékát. Így a kisbefektetők joggal gondolhatták, hogy a cég túl van a nehezén. Főként hogy a december közepére összetrombitált rendkívüli közgyűlésen a Bäumler által delegált, német állampolgárságú Kolozsváry azzal nyugtatgatott: "Bár a cég nehézségekkel küzd, az átszervezés folyamatban van, s reményeim szerint áprilisra befejeződhet." Kolozsváry egyúttal azt is közölte, hogy mivel a Styl saját tőkéje a jegyzett tőke kétharmada alá esett, tárgyalásokat kezdett a fő tulajdonosokkal egy esetleges tőkejuttatásról vagy újonnan kibocsátandó részvények megvásárlásáról. Vagyis úgy tűnt, mintha a Bäumler a német pályán már bevált reorganizációs stratégiával magyarországi leánycégét is kihúzhatja a bajból.

Alig néhány nappal a reményt adó közgyűlés után azonban beütött a krach. Egy pénzügyi közvetítéssel foglalkozó társaság, a Factum '99 Gazdasági és Pénzügyi Szolgáltató Rt. felszámolási eljárást kezdeményezett a Styl ellen egy mindössze 6 ezer dolláros, azaz alig valamivel több mint 1 millió forintos kifizetetlen számla miatt. A budapesti székhelyű cég állítólag a Styl egyik amerikai beszállítójának a követelését vette meg, s köpött bele ezzel a szombathelyi talpra állítási törekvésekbe. Legalábbis a hivatalos verzió szerint. Szombathelyen ugyanis azt pletykálják: az események a Bäumler által előre megírt forgatókönyv alapján zajlottak, s a végcél az volt, hogy a túl drága magyarországi ruhagyártást a németek átvigyék a jóval alacsonyabb fajlagos költségű Romániába és Bulgáriába.

Az ügyletben gyanított szereplők a HVG érdeklődését elhárították. Így egyelőre megválaszolatlan kérdés, vajon a menedzsment miért nem próbálta meg előteremteni a 6 ezer dollárt, hogy ezzel megakadályozza a felszámolási eljárás megindítását. Azt sem tudni, mi a jelentősége annak, hogy az a Factum '99 indította el a felszámolási akciót, amelynek egyik ügyvezetője, Apáthy Zoltán például bejáratos a Stylt hitelező Erste Bankba, hiszen - mint azt a HVG-nek maga Apáthy elmondta - tanácsokat adott az Erstének a Postabankkal való tavalyi fúziójával kapcsolatban. Sokan furcsa időbeli egybeesésnek tartják, hogy az Erstének a felszámolási eljárás megindítása előtt három héttel sikerült megkaparintania az ingatlanokat, így ugyanis a Styl is vissza tudta fizetni felé a bankhitelét, ami a pénzintézet számára azért kedvező, mert a felszámolási eljárásban valószínűleg csak részben kapta volna vissza követelését. A Vectigalis összességében mintegy 1,5 milliárd forintra becsüli a Styl tartozását a szállítók, az állam és a dolgozók felé (pontos összeget április első felében tud mondani, addig jelenthetik be igényeiket a hitelezők).

Mindezeken túl történtek egyéb, találgatásokra okot adó események is. Alig egy nappal a Factum felszámolási indítványa előtt, december 20-án egy budapesti ügyvéd testvérpár, Pákay Barnabás és Péter 3 millió forintos törzstőkével Styl-B.V. néven kft-t alapított, amelynek fő tevékenysége ruha- és lábbeli-nagykereskedelem. Azt a kérdést, miként jöhetett létre Styl néven egy ruhaipari vállalkozás - efféle esetekben ugyanis általában szükséges a cégvezetés tudta és beleegyezése -, Szombathelyen azzal látják megválaszolva, hogy noha a Bäumler decemberben felmondta a Styllel kötött ruhaszállítási szerződést, február végén, közvetlenül a Styl-B.V. cégbírósági bejegyzését követően mégis ruhaszállítmány érkezett a német cégtől, ennek a címzettje azonban már a Styl-B.V. volt. Utóbbi mégis hoppon maradt, mivel a felszámoló - a Bäumler beleegyezését kicsikarva - nem engedte átvenni a rakományt.

Az, hogy a Styl kereskedelmi tevékenysége mégsem került át a kft-hez, a hírek szerint annak köszönhető, hogy a Styl-felszámolás levezénylésének jogát az erre kiírt pályázaton a Vectigalis nyerte el a Kolozsváry-féle menedzsment által favorizált társaság előtt. A felszámoló január végén azt a célt tűzte ki, hogy az addigihoz képest feleakkora létszámú (mintegy ötszáz fős) Styl a továbbiakban életképes legyen. Ehhez szakértők szerint a szombathelyieknek a kis sorozatú, egyedi kivitelű ruházati termékek gyártására kellene koncentrálniuk, az efféle kategóriákba tartozó igényesebb árukkal ugyanis lekörözhetik a sorozatgyártásra specializálódott román, bolgár és távol-keleti gyártókat. Vargáék stabilizálták a vállalat működését, megegyeztek a legnagyobb vevő és szállító partnerekkel (még a Bäumlert is meggyőzték a ruhaszállítási kapcsolat megújításáról), s tárgyalásokat kezdtek új megrendelésekről az Armanival. Hosszú idő után februártól ismét nőtt a Styl termelése, a januári napi 1600 darabbal szemben márciusban már 1850 darab ruhát állított elő a cég. Amennyiben a reorganizáció sikeres lesz, a Vectigalis értékesítené a céget, erre - ahogy a HVG-nek Varga fogalmazott - "ha minden jól megy, egy éven belül kerülhet sor".

CSABAI KÁROLY

Úgy megviselheti az egészségügyi dolgozókat a járvány, mint a háború a frontkatonákat

Úgy megviselheti az egészségügyi dolgozókat a járvány, mint a háború a frontkatonákat

OPCW: Az Aszad-rezsim áll a 2017-es gáztámadás mögött

OPCW: Az Aszad-rezsim áll a 2017-es gáztámadás mögött

Teljesen meggyógyult a magyar kislány, akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek

Teljesen meggyógyult a magyar kislány, akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek