Egyes becslések szerint az Európai Unión belül az összes befizetendő általános forgalmi adó 10 százalékát is elérhetik az áfacsalások. A svindlis vállalkozók újabb és újabb ötletekkel tesznek szert lépéselőnyre a tagállamok őket üldöző adóhatóságai előtt.

Tíz évig kereste az osztrák rendőrség a magát csak Robin Hoodnak aposztrofáló Werner Rydlt, akiről pontosan tudták, hogy a brazíliai Recifében él, méghozzá fényes jómódban. A ma 47 esztendős alsó-ausztriai vegyész jogállása szerint hivatásos adócsaló, akit a nyolcvanas években biztosítási svindliért vettek őrizetbe, kiszabadulásakor bosszút esküdött az osztrák adóhatóságok ellen. A bosszút adóembargónak nevezte el, ami azt jelentette, hogy előre megfontolt szándékkal nem fizetett általános forgalmi adót (áfa), miközben hatalmas összegekre tett szert ugyanennek az adónemnek a visszatérítéséből. Rydl az Európai Unióban pusztító "körbecsalás" őssejtjét találta meg: közel száz vállalatán keresztül utaztatott olykor csak papíron létező, olykor menet közben feltupírozott értékű árut - például építőgépeket, festményeket, számítógép-alkatrészeket, parkettát -, ami után összesen 73 millió eurónyi forgalmi adót igényelt vissza. Mire a fiskus rájött a (komoly szellemi teljesítményt igénylő) csalásra, a férfi már áttette székhelyét Brazíliába, ahonnan egyébként tovább folytatta - provokációval is dúsított - adócsalási trükkjeit. Éppen feltűnősködése, a csalási mesterség propagálása késztette a brazil hatóságokat arra, hogy március végén egy belföldi repülőtéren kivonják őt a forgalomból.

Rydl az egyik legsikeresebb "előharcosa" az adó-visszatérítés körcsalásos módszerének, amely ma könyörtelenül - évi mintegy 100 milliárd euróval - sújtja a cégek közötti kereskedelemben áfamentességet biztosító EU-t. A sokszor átláthatatlanul bonyolult trükk leegyszerűsítve úgy működik, hogy egy EU-országbeli A vállalat elad egy árut az EU egy másik országában bejegyzett B cégnek. Ez A részére az EU-n belüli adómentes szállítás, B számára pedig ugyancsak adómentes EU-n belüli beszerzés. Ezután B eladja az árut a saját országában C-nek, és a számlába beírja a forgalmi adót. C kifizeti neki az áru ellenértékét és a forgalmi adót, utóbbit viszont B nem fizeti be az adóhivatalnak, inkább megszűnik létezni. C eközben a B-től kapott számla alapján visszaigényli a kincstártól a forgalmi adót, s eladja az árut egy EU-n belüli másik cégnek, esetleg magának A-nak. A ringlispíl, vagy ahogyan német nyelvterületen nevezik, a karusszelcsalás során kiesik az adóbevétel, s a csalók jogtalan versenyelőnyre tesznek szert.

Második oldal (Oldaltörés)

Az adócsalási lánc a gyakorlatban rengeteg vállalatszemből áll. Gyakran igazi - a trükkről mit sem sejtő, legális, akár multinacionális - cégeket, úgynevezett puffervállalatokat is beiktatnak. "Többféle csalással találkozik az adóhatóság, az egyszerű fiktív számlás ügyletektől a bonyolult körbeszámlázásos csalási rendszerekig" - mondta a HVG-nek Bóta Zsuzsa, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szakreferense. A fiktív számlák esetében az eladó általában nem létező cég, de az is előfordul, hogy a csalók más adózók adószámát használják fel az ügyleteikhez. Vannak olyan esetek is, amikor maga az ügylet fiktív, mert nem létező terméket számláznak ki, vagy létezőt ugyan, de irreális áron. A körbeszámlázásos csalásoknál a szervezők gyakran cserélik a fantomizálódó cégeket, illetve az azok tulajdonosaként bejegyzett személyeket. Az adóhatóság Magyarországon is ellenőriz körhintagyanús eseteket, a szakreferens szerint jellemzően a nagy értékű, könnyen szállítható termékeknél divat az effajta csalás.

A legkedveltebb "körhintás" termék pillanatnyilag a mobiltelefon, az osztrák pénzügyminisztérium csalás elleni osztályának vezetője, Herwig Heller szerint papíron tízszer akkora a telefonkészülékek forgalma, mint amekkora a tényleges kereslet. Gyakori "forgóeszköz" a gyémánt, a gépkocsi és a számítógép-alkatrész is. Németországban az e trükkel "megspórolt" adó összegét évi 5 milliárd euróra becsülik, Nagy-Britanniában 1,5 milliárdra, Ausztriában 300 millióra. Magyarországon a csatlakozás óta eltelt idő rövidsége miatt még nincs ilyen becslés, csak azt lehet tudni, hogy az adóhatósági ellenőrzések során tavaly feltárt 98,7 milliárd forintos adóhiány 65 százaléka áfával - de nem feltétlenül csalással - kapcsolatos.

A trükkök megelőzésére számtalan módszerrel próbálkoznak az EU adóhatóságai. A csalás elleni harc formája a kockázatelemzés (bár a csalók gyakran váltanak országot és ágazatot), illetve hogy a céget ellenőrzik, mielőtt megadnák neki az uniós adószámot. Ha a társaság csak gyanús, de nem tagadható meg tőle a közösségi adószám, váratlanul betoppanó revizorokra, rendszeres ellenőrzésekre számíthat, de az is előfordulhat, hogy pénzügyi garanciákat kell produkálnia tevékenysége folytatásához. Az EU-ban közös forgalmiadó-nyilvántartási adatbank is működik, a VIES, amit azonban nem használnak eléggé a nemzeti adóhatóságok. Ennek persze az adatbanki infók lassúsága is oka: az üzlet megkötése és ennek számítógépes megjelenése között három hónap telik el, ennyi idő előtt az adó-visszatérítő rég árkon-bokron túl jár. A közösség bővítése előtt uniószerte 30 ezren foglalkoztak a forgalmiadó-visszatérítés ellenőrzésével, és e létszám már akkor is jóval kevesebb volt a kelleténél.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Imbolyogva sétál az új kétlábú robot, de úgy forog, mint egy balett-táncos – videó

Imbolyogva sétál az új kétlábú robot, de úgy forog, mint egy balett-táncos – videó

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma