Ingatlanainak értékesítéséből reméli kiegyenlíteni hoppon maradt hitelezőit a felszámolás alatt álló Forte Fotokémia Rt., melynek tulajdonos-dolgozói abban bíznak, hogy egy szakmai befektetőtől a túlélésre is esélyt kapnak.

Teljes kudarccal zárult a Forte Fotokémia Rt.-nél az a múlt héten tartott ingatlanbörze, amelyet annak érdekében szerveztek a felszámolás alatt álló társaságnál, hogy összekalapozzák 980 millió forintra rúgó adósságuk egy részét. A legdrágább, 140 millió forintos irányárral meghirdetett üzemépületre egyetlen ajánlat sem érkezett, s bár a 20 milliós öntőépületért és a nyomdaüzemért ringbe szállt egy-egy pályázó, ám mindkettőnek csak fél áron kellett volna, ennyiért viszont a felszámoló nem akarta elkótyavetyélni. Valamivel szerencsésebb volt a cég első, januári árverése, amikor három, kalapács alá került használaton kívüli Forte-ingatlanból kettőn reális áron sikerült túladni: 15 millió forintért kelt el az orvosi rendelő, 50 millióért pedig a volt exportraktár - e kettőnek az árából 79 dolgozó elbocsátását finanszírozták. Nem talált viszont gazdára a legértékesebb ingatlan, egy körülbelül 3 hektáros, lakóövezetté nyilvánított zöldterület, amiért több mint 310 millió forintot szerettek volna kapni. Így a felszámolással novemberben megbízott Reorg Gazdasági és Pénzügyi Rt. eddig csak morzsákat értékesített a váci cég 1 milliárd forintot valamivel meghaladó könyv szerinti vagyonából.

A Forte felszámolását tavaly ősszel egyik beszállítója, a Multicont Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Rt. kezdeményezte, megelőzve a Fortét, amelynek vezetősége ekkor már elhatározta, hogy csődeljárás megindítását kéri maga ellen. "Jobban jártunk volna, ha már 2003 őszén felszámolják a céget, amikor még 300 millió forinttal kevesebb adósságunk volt. Könnyebben meg tudtunk volna egyezni a hitelezőkkel, és az újrakezdés is egyszerűbb lett volna" - latolgatta utólag az esélyeket a HVG-nek Kummer Béla, a Forte vezérigazgatója. Akkor azonban még reménykedtek, hogy talpra lehet állítani a céget, ha hatékonyabbá teszik a termelést. A vezetőség merész terve szerint a 2003-ban még 17 hektáron 337 dolgozóval működő gyárat 2,5-3 hektáron feleannyi alkalmazottal üzemelővé alakították volna. A fejlesztésekre és a végkielégítések finanszírozására 300-400 millió forintnyi jelzáloghitelt szerettek volna felvenni, ám a társaságot korábban finanszírozó Kereskedelmi és Hitelbank Rt. ajtót mutatott a Forténak, és a többi hitelintézetnél sem jártak szerencsével. 2003-ban két ingatlant még körülbelül 70 millió forintért sikerült eladniuk, de ez a bevétel csak a felszámolás elodázására volt elég.

Siralmas helyzetről árulkodik a felszámolás kezdetekor, tavaly november 17-én készült mérleg. A cég lejárt adóssága megközelíti könyv szerinti vagyonát, amiből az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal követelése tokkal-vonóval több mint 500 millió forintot tesz ki, a beszállítóknak pedig 272 millióval tartoznak. A Forte 2004. évi vesztesége meghaladta az 550 millió forintot, árbevétele alig 730 millió forintra rúgott (lásd táblázatunkat), az 1 milliárd forint fölötti jegyzett tőkéjű cég saját tőkéje pedig a 2003-as év végi 837 millió forintról 94 millió forintra zuhant.

A helyzet annyira tarthatatlan volt, hogy a közüzemi számlákat sem tudták fizetni, s időnként a meglehetősen alacsony, átlagosan bruttó 100 ezer forint körüli béreket is csak részletekben bírták folyósítani. Végül november közepétől néhány hétre még a termelést is le kellett állítani, igaz, január elején újrakezdték a filmek és fotópapírok gyártását. "A Forténak 2005 első félévére mintegy 2 millió dollárnyi megrendelése van, ráadásul egy működő üzemet sokkal jobb áron lehet értékesíteni" - magyarázta az újraindítás indokait Viszkok József, a Reorg felszámolóbiztosa a HVG-nek, aki legkevesebb félmilliárd forintot remél a vállalatért.

A tönk szélére jutott váci cég - kizárólag fotópapírokat gyártó - elődjét még 1922-ben alapította a kényes termékekhez rendkívül tiszta levegőjű környezetet kereső Kodak. Az államosított Fortéban 1954-ben kezdtek fekete-fehér, az 1970-es évektől pedig színes filmeket gyártani. Ezt követően beütött a nyolcvanas évek közepéig tartó aranykor: a társaságnál 1500-an dolgoztak, termékeit hatvan-hetven országba exportálták. Az 1992-es magánosítás után szinte teljes egészében a dolgozókat tömörítő MRP-szervezet kezébe került Forténál mára az egykori létszám töredékét foglalkoztatják, 207 embert.

Az árbevételnek változatlanul tekintélyes hányada, csaknem 70 százaléka származik az exportból. A bevétel 80 százalékát fekete-fehér fotópapírok és fekete-fehér filmek adják, emellett más vállalatoknak végzett bérmunkákból, például röntgen- és színes filmek kiszereléséből, valamint fekete-fehér mozifilmek gyártásából él a cég. A fekete-fehér film piaca azonban évente 2-5 százalékkal csökken, 2005-ben várhatóan már csak 20-25 millió négyzetméternyit adnak el világszerte, feleannyit, mint nyolc-tíz évvel ezelőtt. Igaz, a fejlett országokban, ahol művészek, kísérletező kedvű fotósok vásárolják a fekete-fehér fotócikkeket, a piac viszonylag stabil, sőt a jövője is biztosnak tűnik. A Forte exportjának körülbelül 10 százalékát felvevő Egyesült Államokban például ma is csaknem 40 ezer iskolában tanítják fekete-fehér filmmel a fotózást. Ám a Forte-export 60 százalékát adó fejlődő országokban (Indiában, Bangladesben, Srí Lankán, az Egyesült Arab Emírségekben), ahol jelenleg még mindig sok fekete-fehér igazolványképet készítenek, a közeljövőben drasztikus csökkenéssel kell számolni.

Visszavetette a fotokémiai cégek lehetőségeit a digitális technológia fejlődése és terjedése is. "Magyarországon 25-30 százalékkal csökkent a filmtekercsek forgalma 2004-ben, megtippelni sem merem, mi lesz a hagyományos fotópiacból öt-tíz év múlva" - érzékeltette az ágazat helyzetét a HVG-nek Jakus Péter, a Forte kereskedelmi igazgatója. Ilyen drasztikus változások gyors és határozott reakciót várnak a gyártóktól, például azt, hogy maguk is kiaknázzák a digitális technológiában rejlő lehetőségeket. A Forte azonban a vezetők szerint is kissé megkésve próbálkozott profilváltással, csak 2001-ben kezdett tintasugaras nyomtatókban használható ink-jet papírokat gyártani, illetve saját papírt fejleszteni.

A szűkülő piac mellett tovább súlyosbította a Forte pénzügyi helyzetét, hogy termékeinek több mint felét dollárelszámolású piacokon értékesítette. Egy közgyűlési jegyzőkönyv szerint 2003-ban például bár dollárban számolva 30 százalékkal nőtt az exportbevétel, forintban ez 365 milliós csökkenést eredményezett, és a helyzet - az amerikai valuta 2004. évi mélyrepülése miatt - tavaly sem javult.

Bizonyosabbat a Forte jövőjéről május-június környékén tudhatnak majd a dolgozók és a hitelezők, a felszámoló várhatóan ekkor hirdeti meg újra a megmaradt ingatlanokat. "A termelőrészleget is megpróbáljuk majd értékesíteni, lehetőleg olyan cégnek, amelyik folytatja a gyártást" - közölte terveit a HVG-vel Viszkok. A Forténál azt remélik, hogy szakmai befektetőként az Orwo-utód német Filmotech vagy a francia Bergger lesz a befutó; az előbbinek mozifilmeket, az utóbbinak fotópapírokat gyárt a Forte. A két társaság informálisan már érdeklődött a váci gyár után, s az is elképzelhető, hogy közösen pályáznak rá. Miután azonban a céget nyilvános pályázaton fogják értékesíteni, más kérők is szóba kerülhetnek. "Tárgyaltunk még az angol Ilforddal" - mondta Kummer. Kétséges viszont, hogy a fekete-fehér cikkek világpiacán 60 százalékos részesedéssel bíró Ilford rendelkezik-e a befektetéshez szükséges forrással, miután tavaly augusztusban szintén felszámolók kezébe került, de a menedzsment kivásárlással megmentette. Bár a tőkeerős, főleg röntgenfilmeket gyártó cseh Fomát is érdekelheti a cég, kérdéses, hogy a társaság a Forte megmentésére készül-e, vagy csak annak részesedésére fáj a foga az egyre szűkülő piacon.

HERMAN BERNADETT

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

Magyar művész lett a közönség kedvence a berlini fényfesztiválon

Magyar művész lett a közönség kedvence a berlini fényfesztiválon

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből