A bécsi jegybank közlése szerint az osztrák hitelintézetek jövedelmezősége és forgalma sokkal lendületesebben...

A bécsi jegybank közlése szerint az osztrák hitelintézetek jövedelmezősége és forgalma sokkal lendületesebben növekedett tavaly, mint a korábbi években - ismét elsősorban külföldi érdekeltségeiknek köszönhetően. A bankok egyfelől Ausztriában, a telített piacon tovább csökkentették "sűrűségüket" (most már 1551 lakosra jut egy bankfiók, 0,9 százalékkal többre, mint egy évvel korábban), másfelől pedig folytatták külföldi expanziójukat. Tavaly már kilencven olyan leányvállalatuk volt külföldön, amelyben tulajdoni hányaduk elérte a 25 százalékot (2000-ben még csak 67 ilyen volt), ezen belül kilenc-kilenc pénzintézettel Horvátország és Szlovákia áll az élen, őket Csehország követi nyolc bankkal, Magyarország pedig héttel.

Mindazonáltal az osztrák bankok Magyarországon nincsenek meghatározó pozícióban: a pénzintézetek listáján az Erste az ötödik, a Raiffeisenbank a hatodik helyen áll, míg a hetediken a Hypovereinsbank bécsi leánya, a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Az osztrák hitelintézetek erősíteni kívánják magyarországi pozícióikat, a Volksbanken AG harmincról ötvenre növelné fiókjainak számát, üzleti forgalmát pedig három év alatt 1,7 milliárd euróra kívánja duplázni. A Raiffeisen 71-ről 120-ra tervezi középtávon szaporítani fiókjait, az ügyfelek számát pedig 250 ezerről 500 ezerre, s ezzel a magyarországi rangsor negyedik helyére előrerukkolni. A már 150 fiókos Erste húsz újabb fiók nyitását tervezi 2005 végéig, főleg Nyugat-Magyarországra koncentrálva. A BA-CA tervében 2007-ig 40 millió eurós invesztíció szerepel, a hálózatbővítésben 42 láncszemről százra akarnak felfutni.

Ausztriában a bankok tavaly - nem konszolidált - mérlegfőösszegükben 7,9 százalékos növekedést értek el, 1999 óta a legnagyobbat. 2004 decemberében együttes mérlegfőösszegük 652,76 milliárd eurót tett ki, 2,8-szer akkorát, mint amekkora az osztrák belföldi össztermék. A leggyorsabb tempóban, 184 százalékkal a tartományi jelzálogbankok növekedtek. A legnagyobb mérlegfőösszege 2004 decemberében a BA-CA-nak volt, a sorban utána az Erste, a BAWAG, a Raiffeisen Zentralbank és a Kontrollbank következik. A forgalomnövekedést mindenekelőtt a megélénkült hitelkereslet és a külföldi üzleti kapcsolatok erősödése idézte elő. A hitelfelvételben a privát ügyfelek jeleskedtek, a vállalatoknál szolid volt a növekedés, mert visszatértek az értékpapír-kibocsátáshoz. A hitelfelvevők érdeklődése a 2003-as lankadás után tavaly újult erővel a devizahitelek felé fordult, ezek aránya a teljes hitelállományban elérte a 19 százalékot. Ezen belül immár 90 százalékos a svájci frank aránya (összege 43 milliárd euró), 6 százalékra süllyedt viszont a jen részesedése. A devizahitel-nyújtás az osztrák bankok egyik legjövedelmezőbb üzletágává vált Kelet-Európában is, a frank- és az euróhitelek sokkal előnyösebb kamatfeltételekkel nyújthatók, mint a helyi valutákban. Az osztrák bankok teljes nem konszolidált aktívumának 31 százaléka származott tavaly külföldről, 2 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. Ausztriában tavaly a banki befektetések csak 4,9 százalékkal nőttek.

A zeb/rolfes.schierenbeck német tanácsadó cég is közzétette elemzését az osztrák bankok nyereségességéről, konstatálva, hogy az 500 millió eurónál nagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetek közül a legtöbb hasznot a karintiai Hypo Alpe-Adria-Bank termeli. Megdőlt tehát az az elmélet, hogy a nagybankok automatikusan nyereségesebbek a kisebbeknél, mint ahogyan az is, hogy a fiókintézetek számának csökkentése növeli a hatékonyságot.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Gazdaság

A nagy kaszálás

Rekordnyereséggel zártak 2004-ben is a magyar bankok, mindenekelőtt a magas kamatszintnek és annak köszönhetően, hogy devizahiteleik elterjesztésével ügyesen reagáltak a lakástámogatási rendszer szigorítására is.

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Meghalt Kurtág Márta zongoraművész

Meghalt Kurtág Márta zongoraművész

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában