Tetszett a cikk?

A múlt hét eleji tőzsdei részvényárfolyam-emelkedésből kimaradtak a Richter és az Egis papírjai, mivel több, számukra kedvezőtlen hír egyszerre látott napvilágot. Ennek ellenére elemzők jónak ítélik kilátásaikat.

Gyászosan szerepeltek a múlt héten a gyógyszergyártó cégek részvényei a Budapesti Értéktőzsdén: miközben a magyar papírok iránt visszatérőben lévő külföldi kereslet miatt a BUX a pénteki záráskor 3,2 százalékkal állt magasabban, 18 193 ponton a hétfői nyitáshoz képest, ugyanezen időszak alatt a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. részvényeinek árfolyama összességében 0,9 százalékkal, az Egis Gyógyszergyár Rt.-é 0,2 százalékkal esett. Csak múlt pénteken lódultak meg, s hétfői 4 százalékos (Egis), illetve 3,2 százalékos (Richter) drágulásuk már hozzájárult, hogy zárásra a börzebarométer 18 282 pontos értékével háromhavi hektikus mozgás után újra csúcsközelbe jutott.

A gyógyszerrészvények múlt heti mélyrepülését az okozta, hogy számukra kedvezőtlen hírek láttak napvilágot: megváltozik az oroszországi gyógyszer-támogatási rendszer, a Richternek bizonytalan időre ki kell vonnia a hazai forgalomból csontritkulás elleni gyógyszereit és azok alapanyagát, miközben egyik gyógyszerszállítmányát Moszkva közelében elrabolták. Bár utóbbi két hír csak a Richtert érintette, azok az Egist is magukkal rántották, bizonyságát adva annak, hogy a tőzsdei befektetők manapság már elsősorban nem cégenként, hanem ágazatonként döntik el, hová tegyék a pénzüket.

A legkellemetlenebb fejlemény a gyógyszergyártó duó számára kétségtelenül az, hogy az orosz egészségügyi minisztérium június 2-ai rendeletével módosította a szociálisan rossz helyzetben lévő betegek számára az év elején bevezetett, 1,7 milliárd dollár értékű ingyengyógyszerprogramját, de hogy miként, azt az érintettek eltérően értelmezik. A Richternél például úgy - mint az a társaság tőzsdei közleményében olvasható -, hogy július 1-jétől elsősorban az Oroszországban gyártott termékek maradnak az orosz közgyógyellátási listán, azaz az orvosok csak az országba addig beérkezett készítményeket írhatják fel betegeiknek. Ezzel szemben az Egis vezérigazgató-helyettese, Marosffy László úgy véli: bár a támogatott gyógyszerek listájáról valóban lekerülnek egyes termékek, helyüket újak foglalják el, miközben az orosz egészségügyi tárca figyelmezteti a patikákat, lehetőleg a legolcsóbb termékeket ajánlják a vásárlóknak.

Hiába azonban az eltérő jogértelmezés, a következmény ugyanaz: mindkét magyar tőzsdei gyógyszergyártó biztosan veszít a változtatással. Emiatt például az első negyedévi 41,8 millió dolláros oroszországi árbevételének körülbelül egynegyedét az új támogatási rendszernek betudó Richter a második félévben 20 millió dollárral rövidülhet meg - tájékoztatta a HVG-t Beke Zsuzsanna, a cég kommunikációs igazgatója. Optimistább az amerikai Citigroup pénzintézet elemzője, Robert Bonte-Friedheim, aki - mint az a Portfolio.hu nevű internetes portálon publikált elemzésében olvasható - az orosz gyógyszer-támogatási változásokból mindössze 3,5 millió dolláros veszteséget prognosztizál, mondván, július elsejéig még folytatódhatnak a kiszállítások, s az év második felében is egy 9 millió dollár értékű eladás várható. Az első három hónapban ágazati társánál közel feleakkora oroszországi forgalmú Egisnek Marosffy szerint negyedévente mintegy 900 ezer dolláros kiesést okoz, hogy a szóban forgó listán öt készítményét másik hat váltja fel.

Mivel a várható veszteség arányaiban és abszolút értékben is jóval nagyobb a Richternél, e társaság máris jelezte, hogy a listán szereplő készítményeket oroszországi leánycégének jegorjevszki gyárában tervezi legyártatni. Igaz, a készletfelhalmozás ma Oroszországban kockázatos lehet, ezt a Richter a múlt héten éppen saját bőrén tapasztalhatta meg: Moszkva közelében ugyanis ismeretlen tettesek kifosztották a mintegy 730 ezer dollár értékű gyógyszert szállító kamionját. A vállalat szerencséje, hogy a rakományra volt biztosítása, így az eset nem okozott pénzügyi veszteséget.

Nem volt azonban ellenszere a Richternek a Fővárosi Bíróság (FB) múlt csütörtöki elsőfokú, nem jogerős verdiktjével szemben, miszerint a végső bírói döntésig ki kell vonnia a hazai forgalomból az április 1-jén piacra dobott, alendronát hatóanyagú, csontritkulás elleni készítményét. A pert az amerikai Merck and Co. Inc. leánycége, az MSD Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áprilisban indította a Richter ellen, mert szerinte a szóban forgó medicina hatóanyagát szabadalom védi. Ezzel szemben a Richter azt állítja, gyógyszere a Merck termékének úgynevezett generikus megfelelője, azaz olyan, amely szabadalommal már nem védett, az eredeti termék "élethű" másolata, hatóanyagát független eljárással gyártja, annak szabadalmaztatását is kérte, a készítmény fejlesztésében pedig partnere, a szlovén Lek Pharmaceutical & Chemical Co. már szintén tett saját szabadalmi bejelentést. Mivel a Richter szerint a kérdéses készítményére a Merck-termékszabadalom nem vonatkozik, nem rendelkezik ugyanis a törvényes feltételekkel, a Richter 2003-ban kérte a szabadalom megsemmisítését. Ennek az igénynek a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) 2004 novemberében eleget is tett az újdonság hiányára hivatkozva (ugyanezen a címen Nagy-Britanniában tavalyelőtt már megsemmisítették a Merck szabadalmát, Németországban pedig tavaly az amerikaiak önként lemondtak az oltalomról). Az MSZH-döntést a Merck megtámadta (a fellebbezést szeptemberben tárgyalja az FB), majd amikor idén áprilisban a Richter megjelent gyógyszerével a piacon, megindította a szabadalombitorlási pert.

A Merck és a Richter közötti vita tétje egy mintegy 5,5 milliárd forint értékű piac birtoklása - ennyit hozott tavaly a szóban forgó, a lakosság körülbelül egytizedét érintő csontritkulás elleni hatóanyag a Mercknek, amivel 2004-ben ez a szer érte el az ötödik legnagyobb forgalmat Magyarországon. A számla 10 százalékát a betegek állták, 90 százalékát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Erre a piacra tört be idén áprilisban a Richter és az izraeli Teva két, egymással is versengő generikus készítménnyel, amelyek a Merck termékeinél 30 százalékkal olcsóbbak.

Az FB döntésén a Richter 3 milliárd forintot bukhat, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a társaság ekkora összegű biztosíték letétbe helyezését kérte a bíróságtól az őt érhető károk fedezésére. A Richter szerint ugyanakkor rosszul járnak a betegek és az állam is, előbbiek a gyógyszercég számításai szerint 115 millió forintos, míg az OEP csaknem 1,5 milliárd forintos megtakarítástól esik el azáltal, hogy továbbra is a drágább medicina után kell az állami támogatást leperkálnia. Ám utóbbi becslést a HVG-nek Fellner Zsuzsa, az OEP sajtófőosztályának vezetője csak a legoptimálisabb esetben elérhető felső plafonnak nevezte, vagyis ha például kivétel nélkül minden orvos az olcsóbb készítményt írná fel.

Mivel az elsőfokú döntés nem jogerős, van remény a kár megtérítésére, s ezért túlzott reakciónak tűnik, hogy a Richter-részvény árfolyama a múlt héten két nap alatt 5,6 százalékot veszített értékéből - írta hírösszefoglalójában az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) vezető elemzője, Bónis Miklós. Mégsem javasolja az IEB ügyfeleinek, hogy további Richter-részvényt vásároljanak. Derűlátóbb a Citigroup, amely éppen a fekete hét után minősítette fel eladásról vételre a Richtert, s csatlakozott hozzá az amerikai Merrill Lynch befektetési bank. Úgy ítélik meg ugyanis, a múlt heti bírói döntés ellenére a Richternek jó esélye van arra, hogy az MSZH végül megsemmisítse a Merck szabadalmát, miközben az is javíthatja kilátásait, hogy Gyurcsány Ferenc százlépéses programjában célul tűzte, a generikus gyógyszerek aránya növekedjen a fogyasztásban.

CSABAI KÁROLY

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik