Tetszett a cikk?

Néhány hónapja új szereplő, a német FXdirekt Bank kínál folyamatos határidős devizakereskedési lehetőséget a magyar spekulánsoknak. A bank magyarországi tanácsadó cégének egyik tulajdonosa két büntetőperben is érintett.

"A csoda neve devizakereskedelem - 24 órás online kereskedés. Velünk a világ legnagyobb, leglikvidebb és legizgalmasabb piacához csatlakozik" - hirdeti honlapján a magyar piacon eddig ismeretlen német FXdirekt Bank AG-nek ügyfeleket toborzó Global FX Szolgáltató Kft. Abban, amit ajánlanak, valójában semmi csoda sincs: akinek van rá minimum 2-3 millió forintja, a saját számítógépén köthet éjjel-nappal, mintegy százféle variációban határidős devizaügyletet. A betett letét általában az üzlet értékének a 2-4 százaléka, ám lévén szó határidős kereskedésről, nem kell a devizát valóságosan eladni vagy megvenni - a spekuláns csupán az előre tippelt határidős, illetve a lejáratkori valós árfolyam közötti különbséget nyeri meg vagy bukja el. Ilyen üzletet egyébként eddig is lehetett kötni a magyar tőzsdei vagy bankközi kereskedelemben, de csak napközben.

A német Pénzügyi Szolgáltatások Szövetségi Felügyeleti Hivatalának engedélyével működő, elemzéseit a Handelsblatt című tekintélyes szaklapban rendszeresen publikáló, összesen 40 ezer számlát vezető FXdirekt Bank egyike a határidős devizakereskedelemre specializálódott bankoknak. Magyarországon is két évvel megelőzte a maga napi 250 ezer tranzakciójával az egyik világelső dán Saxo Bank. Utóbbi három, az ügyfelekkel a saját nevében már 400 ezer forintos induló összegtől szerződő partnerrel, az Equilor, a Budacash és a Hamilton brókercégekkel dolgozik. A Global FX viszont nem brókercég, kizárólag befektetési tanácsadásra kért jogosítványt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). Ezért azok az ügyfelek, akiket a Global FX szerez, nem vele, hanem közvetlenül a német bankkal kötnek szerződést számítógépen keresztül. A forintban, euróban vagy dollárban kifizethető letétet átutalással teljesítik, mert a magyar ügynök a pénzüket sem kezelheti.

Mindezek miatt a Global FX céggel kapcsolatba kerülő ügyfelek jobban teszik, ha nem bíznak meg vakon a magyar tanácsadóban. Annál is inkább, mert az 1997-ben még Retriever Vadászatszervező Kft.-ként alakult, a mostani nevét 2003 végén felvevő Global FX egyik tulajdonosának és az ügyfelekkel kapcsolatot tartó ügyvezetőjének a múltját némi homály fedi: Kovács Imre ugyanis a 2003 végén felszámolásra jutott szegedi Nexon Bróker Rt. egyik tulajdonosa és vezetője volt, s akkori ténykedésével kapcsolatosan két büntetőperben is bíróság elé kell állnia. A HVG bíróságokról származó információi szerint az egyik eljárás csalás miatt folyik ellene a Budai Központi Kerületi Bíróságon, a másik pedig hűtlen kezelés miatt a Fővárosi Bíróságon - mindkét ügyben várhatóan 2006 elején lesz az első tárgyalás. (A befektetési tanácsadó másik tulajdonosa egyébként a devizapiacon már a kilencvenes évek eleje óta aktív Láng László, a Határkő Forex Rt. résztulajdonos-vezérigazgatója.)

Kovács két pere a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárcégeinek Fidesz-kormány alatti visszaéléseivel függ össze, amelyek miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett tucatnyi feljelentést. Az Országos Rendőr-főkapitányság 2001-2002-ben összesen 29 személyt gyanúsított meg közpénzek elsíbolása miatt csalással vagy hűtlen kezeléssel, köztük például Simon Lászlót, Torgyán József volt agrárminiszter bizalmasát. Kovácsot 2002 őszén őrizetbe is vették. A Nexon Bróker Rt. egyébként úgy keveredett a minisztériumi agrártársaságok kétes tranzakcióiba, hogy a Budapesti Árutőzsdén bejegyzett gabonaalkuszként közreműködött az egyik cég, a GMS-96 Kft. fiktív gabonaügyleteiben (HVG, 2002. szeptember 28.). Kovács azonban a HVG érdeklődésére azt állította: a rendőrség nem tett vádindítványt ellene.

Annak idején a sajtó híradásaiból mindenki tudhatott Kovács ügyeiről. Olyannyira, hogy amikor 2003-ban - miután a PSZÁF felfüggesztette a Nexon Bróker tevékenységét - Kovács a Hamilton Befektetési Rt. ügyfele lett, a brókercég külön odafigyelt rá, s aláírattak vele egy papírt arról, hogy az általa befektetett pénz a sajátja, nem pedig a Nexoné.

Ugyanakkor a Kovács-Láng-páros szakmai hozzáértéséhez nem férhet kétség. A németül nem beszélő ügyfeleket a Global FX folyamatosan magyar nyelvű devizapiaci és makrogazdasági elemzésekkel, grafikonokkal és aktuális hírekkel bombázza, elektronikus úton naponta három-négy anyagot is küld, az új-zélandi dollártól a cseh koronáig szóló értékelésekkel. Az elemzéseket vélhetően nem a magyar cég készíti, hanem mechanikusan lefordítja az eredeti német verziót, legalábbis a HVG által megkérdezett szakértők néhány helytelenül használt kifejezésből erre következtetnek (például korrekció helyett rendre az újságkészítésből ismert korrektúra szó olvasható bennük). A Global FX honlapja egy az egyben a német bank - amúgy szakszerű és ügyfélbarát - internetes oldalainak a tükörfordítása, amelyen mindkét társaság logója szerepel.

A Saxo Bank logója viszont nem látható a három magyar brókercég internetes devizakereskedési oldalain. Sőt ott az ügyfelek nem is tudják, hogy a számítógépes technikát a Saxo adja, mivel ők az Equilor, a Hamilton és a Budacash kliensei - e brókerek kezelik a pénzüket és vállalnak érte felelősséget az üzlet értékének néhány ezrelékére rúgó tarifáért. A devizaspekulánsok ez utóbbi esetben általában a brókercégek egyéb szolgáltatásait is igénybe veszik, és személyes kapcsolatot tartanak vele, ezért a szolgáltatóval kapcsolatos kockázatuk kisebb, mint a német bank kuncsaftjaié. A devizakereskedés módszere azonban a dán és a német társaságnál ugyanaz: ügyfeleik csak az általuk ajánlott árfolyamokon adhatnak-vehetnek, s ők azon keresnek, ha a nemzetközi elektronikus bankközi devizapiacon kedvezőbb áron kötik meg az üzletet.

"A világnak csak egy devizapiaca van, nagy- és kisbefektető részére egyaránt" - mondta a HVG-nek Szántó András, az Equilor Befektetési Rt. szakértője. A bankok a Reuters által működtetett internetes online hálózatban kapcsolódnak össze. Ennek egyszerűbb változata olyan, mint egy internetes csevegőfórum - magyarázta Szántó -, a bankok ajánlatot kérnek, s a legjobbat fogadják el. A továbbfejlesztett variáció, az úgynevezett Reuters Dealing 3000 nevezetű rendszer (becenevén: Toy), amelybe valamennyi, a programot megvásárló bank - köztük a magyar hitelintézetek - beteszi a saját árfolyamait, s azokból a többiek válogathatnak. Ez a szisztéma hasonlít a tőzsdéhez, mégis tőzsdén kívüli kereskedés, mert mindig két bank köt egymással üzletet, így elszámolóház sincs. Egyes nagy, a méretüknél és a minősítésüknél fogva a piacon a legkedvezőbb árfolyamokat élvező külföldi bankok saját internetes hálózatot is működtetnek, ilyen például a Deutsche Bank Autobahn nevezetű rendszere, amelyhez például a Saxo is csatlakozott, s kisebb volumenű üzleteit ott köti.

A kifejezetten határidős devizaügyletekre szakosodott bankok közül magyar partnerrel csak a Saxo és az FXdirekt dolgozik együtt, de a határon átnyúló szolgáltatást végzők listájára a PSZÁF másokat is felvett: például az osztrák Raiffeisen Zentralbankot, a londoni JP Morgan International Ltd.-t, a CMC Group Plc.-t, az IG Markets Ltd.-t vagy az UBS Ltd.-t.

"A jogi szabályozás azonban nem egyértelmű abban, vajon a magyar spekulánsok lehetnek-e olyan külföldi bank ügyfelei, amely a PSZÁF listáján nem szerepel. A gyakorlat mindenesetre azt mutatja, hogy lehetnek" - szögezte le a HVG-nek Csengeri Ervin, a Hamilton Rt. üzletkötője. A Hamiltonnál részben épp ezzel érvelnek, amikor megindokolják, miért számolják fel 2006-tól a Saxo Bank hátterével kiépített online határidős devizakereskedési szolgáltatásukat. "Az éjjel-nappali spekulációs lehetőséggel talán összesen ezer magyar befektető él, ebből nálunk három van, ezért nem érdemes működtetni ezt az üzletágat - tette hozzá, majd egy etikai ellenérvet is felhozott. - Sok ügyfél vagyonát láttuk már elúszni a határidőzésen, ezért azt gondoljuk, klienseink ne egy gombnyomással kössenek üzletet, és döntsenek esetleg rosszul, kérjenek inkább tanácsot előtte. A számítógépes kereskedés olyan, mint a kábítószer. Aki rákap, nem tud leállni."

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Koronavírus-járvány: válságstábot hívtak össze Ausztriában

Koronavírus-járvány: válságstábot hívtak össze Ausztriában