A szokottnál is több kecsegtető hitellel bombázzák karácsony előtt a költekezni vágyókat a bankok és az áruházláncok. Az ingyenhitel feltételeit inkább a tehetősebbekre szabják, a drágább, de később törlesztendő kölcsönökre a vékonyabb pénztárcájúak buknak.

Szinte belekáprázik a karácsonyi áruhegyek között bolyongó vásárlók szeme a plakátokon kifüggesztett, nulla százalékos részletfizetési ajánlatokba. Hol kamatot nem számítanak fel, hol a kezelési költség ingyenes, de van, amikor az önerőnél szerepel a bűvös karika. Eladósodásra csábít minden, a hitelözönnel az áruhitelezők, mint a korábbi esztendőkben, most is egész éves kihelyezésük harmadát várják az utolsó két hónaptól.

A hiteldömpingre és a felvevői rohamra idejében felkészült a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is, amely múlt heti sajtótájékoztatóján egyszerre figyelmeztette a lakosságot az ünnepek előtti meggondolatlan kölcsönfelvétel veszélyeire, a finanszírozókat pedig a megtévesztő hirdetések következményeire. "Körültekintően kell hitelt választani, óriási különbségek vannak, a forintalapú személyi kölcsönök összes költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutató (thm) 18-42 százalék között szóródik, az áruhiteleknél pedig zömmel 30-40 százalék között vannak a thm-ek, de akciók esetén 20 százalék alá is eshet a mérték" - indokolta az összehasonlítás szükségességét a HVG-nek Binder István, a PSZÁF szóvivője. Sokszor jobban jár az ügyfél, ha meglévő folyószámlahitel-keretének bővítését kéri, mintha egy újabb áruhitelt venne fel, sőt az utóbbinál néha a személyi kölcsön is kedvezőbb. A hitelkártyás vásárlással pedig akkor járhat jobban a vevő, ha biztos benne, hogy néhány hónap alatt képes lesz visszafizetni az adósságot, ilyenkor ugyanis csak erre az időszakra számít fel kamatot a bank, nem pedig egy teljes évre, ahogy szokványos részletre vásárlásnál teszi. Találhatók azonban valódi ingyenhitelek is, azaz olyan nullaszázalékos thm-mel kecsegtető lehetőségek, amikor a kiszemelt ajándékot minden egyéb költségtől mentesen lehet több hónap alatt kifizetni. Az engedményt a kereskedő és bank együtt nyújtja, hogy fellendítsék a forgalmat, növeljék az ügyfélkört, de a PSZÁF szerint előfordulhat, hogy ilyenkor az árut drágábban adják, mint másutt.

A hitelezők szerint viszont olyan éles a verseny, hogy a drágítást nem engedhetik meg maguknak a kereskedők. "A reklámokat uraló ingyenhitel elsősorban azért lehet félrevezető, mert általában csak rövid, négytől tíz hónapos futamidőre adják, így értékesebb fogyasztási cikkek esetén aránylag magas, 10 ezer forint feletti havi részlet jön ki, amit nem mindenki tud kifizetni" - világított rá a csalóka látszatra Lendvai János, a Magyar Cetelem Bank Rt. vezérigazgatója. Szerinte a hitelezők szemszögéből amiatt van értelme az ilyen akcióknak, mert így cserkészik be azokat a tehetősebb ügyfeleket, akik különben nem vásárolnának részletre, később viszont komolyabb összegű hitelek, például milliós személyi kölcsönök potenciális felvevői lehetnek.

A néhány hónapra szóló ingyenhiteleket egyébként az Auchan áruházakban is mézesmadzagként alkalmazza a Cetelem kisebbségi tulajdonában levő Accord Magyarország Rt. Az információs pultnál ugyanis kiderül, hogy a kölcsönszerződés mellé Auchan-hitelkártya-szerződést is kell kötni, igaz, a lapocska aktiválása már nem feltétele a kölcsön felvételének. Hasonló akciót kínálnak a Tesco áruházakban is, csak éppen fordítva: aki áruhitelkártyát igényel, néhány terméket költségmentes hitelre vehet, és csak jövőre kell - négy egyenlő részletben - fizetnie.

Azokon a hétvégéken, amikor nullaszázalékos hitellel lehet részletre vásárolni, nemcsak a hitelkihelyezés, de az egyéb vásárlás is megnő az Electro Worldben. Mindazonáltal az ingyenhitelüket közepes sikerű terméknek tartja Székely Gábor, az Electro World hálózatában kizárólagosan hitelező Beneficial Rt. értékesítési igazgatója a három hónapos halasztott fizetést lehetővé tevő, 15,29 százalékos thm-mel kínált kölcsönükhöz képest. Az utóbbi nagyobb sikerének titka szerinte, hogy a kamatmentes hitel törlesztését már a vásárlást követő hónapban meg kell kezdeni.

Az áruhitelek és fogyasztási kölcsönök szezonjában nem csak a felügyelet szerint kell tartani a fogyasztók átvágásától. A hitelfinanszírozók között is keringenek pletykák arról, hogy miféle tisztességtelen eszközökkel folyik néha a verseny. Nemrégiben például a Cetelem legjobb hitelkártyás ügyfeleinek levélben plusz hitelkeretet ajánlott fel, amire lecsapott egy versenytárs, s e levél címzettjeinek minden további hitelbírálat nélkül kölcsönfolyósítást ígért. Mi ez, ha nem legjobb ügyfeleink elszipkázása - dohogtak a Cetelemnél. Nem árt figyelni a reklámokra sem. Volt olyan, három hónapon belül egy összegben, kamatmentesen visszafizethető hitel, amelyet annak ellenére nullaszázalékos thm-mel hirdettek, hogy a visszafizetésnél 3 százalékos kezelési költséget számítottak fel, de erről csak a plakátok apró betűs részében lehetett olvasni.

A felügyeletnél az ünnepek előtti szezonban kiemelten figyelik, hogy betartják-e a thm-szabályokat a hirdetésekben, s ha felmerül a fogyasztók megtévesztése, nemcsak a PSZÁF bírságol, de a felügyelettől kapott jelentés alapján a Gazdasági Versenyhivatallal is meggyűlhet a baja a svindlizőknek. Fogyasztóvédelmi szempontból a felügyelet érzékeny kérdésnek tekinti a részletre vásárolt áruk visszavételét és a reklamációk intézését is. Az ünnepek után sokszor kerül vissza olyan áru a kereskedőhöz, amelyet hitelbe vettek, nem mindig zárható le azonban veszteség nélkül a szerződés pusztán azért, mert okafogyottá válik a kölcsön. Nem jár vissza például a hitel folyósításakor egy összegben levont kezelési költség, s ugyanígy az a kamat sem, amelyet már kifizettek. Az Ikea Áruházban például alapszabály, hogy a vevő kilencven napig meggondolhatja magát, és visszaviheti a vásárolt portékát. Ha azonban részletre vásárol, a hitel a visszavitel napjáig ketyeg, vagyis ha mégsem illik a lakásba a kiválasztott bútor vagy szőnyeg, csak a termék árát kapja vissza az elégedetlen vevő, a havi részletekben megfizetett kamatot nem.

PAPP EMÍLIA

Pénzügyek

Mi van a pakliban?

A hitelkártyától híresen rettegő magyar banki ügyfelek előbb-utóbb biztos elgyengülnek a gyors ütemben szaporodó...

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér