Szárnyalni kezdett az Egis és a Richter tőzsdei részvényeinek árfolyama a múlt hét elején, miután az orosz állam által 2006-ban támogatandó készítmények kiszivárgott listájából elemzők és befektetők a két gyógyszergyártó oroszországi értékesítési kilátásainak javulását olvasták ki.

Nemhogy elmaradt a december eleji - a tőzsdei szakzsargonban az időzítés miatt Mikulás-ralinak nevezett - általános árfolyam-emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), de még estek is a börzei jegyzések. Bár a hivatalos részvényindex, a BUX a múlt héten stagnált, pénteken az egy héttel korábbi szintjén zárt, hétfőn már 1,3 százalékponttal, 21 387 pontra esett. Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a befektetők már november elején letudták az évek óta a csizmák megtöltése előtt esedékes drágulást, s mostanra már végeztek árfolyamnyereségeik learatásával. Mivel pedig egy hónapja a BUX növekedése lekörözte a kelet-közép-európai börzebarométerekét, törvényszerű volt, hogy ezúttal a magyar index veszített relatíve a legtöbbet. Hogy a múlt héten mégis megúszta stagnálással, az alapvetően a BÉT-en szereplő két gyógyszergyártó felértékelődésének köszönhető. Különösen a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. részvényeinek, amelyek 6,4 százalékos ötnapi erősödés után december 5-én 40 950 forinttal új napközbeni történelmi csúcsot állítottak fel, amit a befektetők már elég magasnak tartottak ahhoz, hogy realizálják árfolyamnyereségüket, így zárásra a papír 2,4 százalékot gyengült. De az Egis Gyógyszergyár Rt. részvényeinek 1,5 százalékos ötnapi drágulása is verte a tőzsdei átlagot. Csak érzékeltetésül: egy hét alatt a legnagyobb forgalmú és piaci értékű részvények közül az OTP Bank Rt. 3,3 százalékot, a Magyar Telekom Rt. 1,7 százalékot, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. 1,3 százalékot veszített értékéből.

A gyógyszergyártókat az repítette magasba, hogy múlt hétfőn elterjedt a piacon a hír, miszerint az orosz kormány az ideinél több terméküket vette fel azon készítmények és hatóanyagok 2006. évi úgynevezett közgyógylistájára, amelyekhez a rászoruló orosz polgárok az állami támogatás miatt ingyen juthatnak hozzá (lásd Orosz recept című írásunkat). Az új lista nyomán máris akad olyan elemzés - az amerikai Citigroupé -, amely a Richter-papírok több mint 10 százalékos, 45 ezer forintra történő drágulását sem zárja ki. Túlzottnak érzi viszont az elemzői optimizmust Beke Zsuzsa, a Richter sajtószóvivője, mivel - mint a HVG-vel közölte - nem lehet tudni, a betegek hány százaléka kéri gyógyszer helyett inkább készpénzben a támogatást. Az idén ez az arány körülbelül fele-fele volt.

Óvatosságra inti a Richtert az is, hogy lapzártánkig nem kapott hivatalos értesítést az orosz hatóságoktól. De a befektetőket már az is lázba hozta, hogy állítólag bekerült a kedvezményezett körbe a cég legnagyobb forgalmú, elemzők szerint az oroszországi árbevételének közel negyedét adó készítménye, a Cavinton. Az Egis vezérigazgató-helyettese, Marosffy László viszont kész tényként említette a HVG-nek, hogy a 2006. évi listán a cég 21 termékcsaládjának negyven készítménye - köztük a vezető termék, az allergia kezelésére szolgáló Suprastin - szerepel, csaknem duplaannyi, mint az idén. Így az Egis éves szinten 3-4 millió dollárral - ez tavalyi árbevételének 6 százalékával egyenlő - több, 12-15 millió dollár értékű orosz listás készítményt értékesíthet.

A Richter részvényei pont azért drágultak jobban a Moszkvából szivárgó hírek hatására az Egiséinél, mert miközben a duó idei exportjának egyaránt közel egyharmada származott Oroszországból, a Richter orosz forgalmának csaknem egynegyedét, 30 millió dollárt tett ki a közgyógylistás termékek eladása, míg az Egis az árbevétel-növekedés nagy részét a szokásos értékesítési csatornákon érte el.

Az idei fejlemények alapján nem árt az óvatosság. Erre maga Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója is utalt egy november eleji sajtótájékoztatóján, "nagyon bizonytalannak" minősítve a cég érintettségi fokát a 2006-os orosz gyógyszertámogatásokban. Valószínűleg Bogschból a keserű tapasztalat beszélt. Hiába hirdette meg ugyanis az orosz kormány az év elején a gyógyszertámogatási rendszert, ezt követően az idei lista véglegesítése még hónapokig eltartott, s menet közben is több változtatást hajtottak végre. Tavasszal például mindkét magyar cég több készítménye is lekerült a listáról, de hogy a május végén rendeletben szentesített változások nem voltak mindenki számára világosak, azt az is mutatta, hogy azok jelentőségét még az Egis és a Richter is eltérően értelmezte (HVG, 2005. június 18.).

Először az orosz egészségügyi minisztérium még úgy határozott, hogy az orvosok a listáról levett készítményeket december 1-jéig felírhatják, amennyiben július 1-jéig beérkeznek az országba. Júniusban azonban egy újabb rendelet a szállítások határidejét október 1-jére módosította, a receptfelírásokét pedig december 31-ére. Emiatt a Richter júniusban mintegy 10 millió dollár értékű előszállítást volt kénytelen végrehajtani. S ha nincs a kiugró, az előző évinél másfélszer nagyobb ukrajnai gyógyszer-értékesítése, akkor a Richter nem tudott volna 2005. szeptember végén az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb nyereséget felmutatni.

CSABAI KÁROLY

Pénzügyek

Orosz recept

Oroszországban idén januárban kezdte meg működését az a szövetségi szintű rendszer, amely szabályozza, hogy a...

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror

Felkerült a netre 2500 PC-s játék, köztük egy nagyon jó horror