Orosz recept

Utolsó frissítés:

Oroszországban idén januárban kezdte meg működését az a szövetségi szintű rendszer, amely szabályozza, hogy a...

Oroszországban idén januárban kezdte meg működését az a szövetségi szintű rendszer, amely szabályozza, hogy a különféle rászorulói csoportok - köztük a háborús veteránok, a megváltozott munkaképességű, illetve a meghatározott krónikus betegségekben szenvedő emberek - miként juthatnak ingyenesen gyógyszerhez. Az orosz költségvetés az idei évre 1,8 milliárd dollárnak megfelelő rubelt tett félre a Dopolnyitelnoje lekarsztvennoje obeszpecsenyije (DLO) névre keresztelt program idei finanszírozására, ám a 145 milliós ország érintett polgárai - 14-17 millióan - csak alig több mint 1 milliárd dollárnyi összeget használtak fel. Ez azzal magyarázható, hogy a program nem volt kellőképpen előkészítve, hiányzott a megfelelő infrastruktúra. Ezért a kedvezményezettek 46 százaléka úgy döntött, hogy az ingyengyógyszerek helyett inkább a havi 450 rubeles pénzbeli kifizetést választja. A tervek szerint a fel nem használt pénzt átcsoportosítják a fekvőbetegek gyógyszerellátására.

A DLO-ban meghatározó szerep jut a külföldi gyógyszergyáraknak. A Group DSM nevű moszkvai marketingcég felmérései szerint a DLO keretében értékesített gyógyszerek 75 százaléka származik importból. Az orosz gyógyszergyártók célja - amint azt Andrej Mitrofanov, az orosz gyógyszeripari egyesülés ügyvezető igazgatója az Interfax orosz hírügynökségnek mondta -, hogy 2006-ban jelentősen nőjön az orosz gyártók részesedése, és az orosz kormányzat hivatalosan is mondja ki: a hazai gyártók elsőbbséget élveznek a DLO-lista összeállításánál. Az első évben nyilvános pályázat döntött: a hatóságok előbb megadták a felveendő hatóanyagok listáját, a gyártók pedig a felvett hatóanyagokat tartalmazó saját készítményekkel indultak a tenderen. Az idén egyébként mintegy 7 milliárd dollárnyi - a tavalyinál 20 százalékkal több - gyógyszer fogy el az országban, és ebből 1 milliárd dollárnyi a DLO révén fogyasztókhoz kerülő medicina értéke.

Az első, kísérleti év tapasztalatai azt mutatják, hogy a DLO-rendszer még finomításra szorul: a moszkvai központi kormány elemzők szerint túl kevés nagykereskedelmi cégnek tette lehetővé a rendszerben való részvételt, ami egyrészt ellátási zavarokhoz, másrészt a helyi nagykereskedelmi cégek elégedetlenkedéséhez vezetett. Az év folyamán a nagykereskedők számát négyről ötre növelték, majd a disztribútori kör tovább bővült, ám jövőre valószínűleg újabb cégeket is bevonnak a DLO-program megvalósításába.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA