Bár januártól csökken az egészségpénztári tagok számára adómentesen juttatható munkáltatói támogatás összege, az adó- és szolgáltatói kedvezményeknek köszönhetően továbbra is megéri ezt a megtakarítási formát választani.

Iskolai biológia-szertárból származó csontvázat leplezett le Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója sajtótájékoztatójukon, a "szobor" nyakában "Átlag magyar állampolgár, élt 62 évet" felirattal. A pénztár ezzel fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2006-tól megnyirbálja a munkáltatók egészségpénztári befizetéseihez kapcsolódó kedvezményeket (lásd Így írunk mi le című írásunkat), miközben az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében nem bántották a bónuszokat. "Meg is kell érni a nyugdíjaskort ahhoz, hogy valaki élvezhesse a nyugdíjpénztári megtakarítását, s éppen ebben segítenek az egészségpénztárak" - érvelt a megtakarítási forma mellett a HVG-nek Lukács. Az egészségpénztárak amiatt háborognak, mert a munkáltatók által a pénztártagok javára befizetett összegek beletartoznak majd abba a 400 ezer forintos évi keretbe, amely fölött 2006-tól csak az adó- és járulékterhek megfizetése után adható béren kívüli juttatás.

Az utóbbi években nem csupán az önkéntes egészségpénztári tagok száma nőtt rendkívül dinamikusan, hanem a tagdíjbefizetés és a kifizetett szolgáltatás is, az utóbbin belül pedig folyamatosan emelkedik a prevencióra fordított összeg aránya. Egy év alatt 140 ezer új tagja lett a rendszernek, így félévkor 440 ezren tartoztak a 45 egészségpénztár valamelyikéhez, ma pedig már közel félmillióan.

A befizetések 80 százaléka a munkáltatóktól származik, akik meghatározott keretek között adó- és járulékmentesen gyarapíthatják dolgozóik egészségpénztári számláit. A tagnak az is kedvező, ha ő maga is befizet a számlára, mivel az adókedvezménynek köszönhetően a -- pénztári költségek levonása utáni - nettó befizetett összegnél többet tud elkölteni egészségügyi szolgáltatásra.

A tagságnak persze ára is van, a működési költségek a szektor bevételének akár a 11-13 százalékát is elvihetik. A befizetésekből további 0,5-1 százalék kerül a likviditási alapba, a szolgáltatásokra felhasználható fedezeti alap pénztáranként eltérő mértékű, 85-92 százalék között mozog. A fedezeti alapnál egyre több pénztár határoz meg sávos arányokat, azaz minél magasabb a befizetés, annál nagyobb hányad kerül a tag egyéni számlájára.

Az egészségpénztárak működési költségei jóval magasabbak az önkéntes nyugdíjpénztárakéinál, amelyeknél a likviditási tartalékra jutó résszel együtt 1,5-3 százalék között mozog a díjterhelés. Ez azzal magyarázható, hogy míg az utóbbiak egyelőre javarészt csak gyűjtik a pénzt, az egészségpénztárak már aktív szolgáltatást nyújtanak. A tagok - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) féléves jelentése szerint - a befizetéseik 70-75 százalékát a befizetés évében fel is használják. Számos pénztár (például a Patika és a Tempó) kártyát is kibocsátott, így az egyéni számláról egyszerűbben és közvetlenül fel lehet használni a felhalmozott összeget. A működési költségekre levont tételeket az adókedvezményen kívül a szolgáltatók árkedvezményei is ellensúlyozzák. Nagyobb összegű költésnél - például szemüveg vagy kontaktlencse vásárlásakor akár 30 százalékos - árkedvezmény is elérhető.

Az egyéni számlán felhalmozott pénz gyakorlatilag az egészséggel összefüggésbe hozható mindenfajta költésre felhasználható, kifizethető belőle például a maszek fogorvos, a gyógyszer, gyógytorna, gyógymasszázs, orvosi beutalóval a szanatórium vagy a rekreációs üdülés díja. Az egészségpénztári tagok nemcsak saját magukra költhetik a számlájukon lévő összeget, hanem közeli hozzátartozóikra is.

Éppen a széles körű felhasználhatóság miatt sokak fejében egyszerű adóspórolásnak, legális adóelkerülésnek tűnik ez a konstrukció, holott nem véletlenül támogatja az állam az egészségre fordított költést. "A pénztártagok jobban ügyelnek egészségükre, és saját zsebből további összegeket költenek a betegség megelőzésére" - mondta a HVG-nek Kricsfalvi Péter, a Dimenzió Egészségpénztár igazgatója. A pénztárnál például 65-70 százalékos a részvétel a szervezett szűréseken, miközben a kötelező szűrővizsgálatokra a lakosságnak mindössze 30 százaléka megy el.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) idén ősszel 12 egészségpénztárral és a pénztárak zömét tömörítő három pénztárszövetséggel együttműködési megállapodást kötött adatcserére és prevenciós programok megvalósítására. Orvosszakmai várakozások szerint ugyanis a prevenciós szolgáltatások igénybevétele hosszú távon csökkenti az OEP kiadásait. E megállapodás későbbi konkrét haszna egyebek között az lesz, hogy az egészségpénztárak által nyújtott szolgáltatáscsomagok esetében az OEP kifizeti majd azon termékek árát, amelyet egyébként is finanszíroz, így a tagok csak az ezen felüli szolgáltatásért fogják állni a számlát (ez ma még csak részben, például a gyógyszereknél van így).

A Patika-pénztár és a GfK Hungária Piackutató Intézet Kft. tavalyi felmérése szerint Magyarországon egy felnőtt havonta átlagosan 15 ezer forint körül költ az egészségére (gyógyszerre, szemüvegre, üdülésre, sportra). Ebből az összegből a pénztártagok mindössze 2400 forintot, évente összesen 15 milliárd forintot fizetnek egészségpénztári számlájukról. Az évi mintegy 1500 milliárd forintos OEP-kiadáshoz képest a lakosság kifejezetten betegsége kezelésére saját zsebből 300 milliárd forintot költ el, amit már csak az adókedvezmények miatt megéri átfolyatni az egészségpénztáron.

LOVAS JUDIT

Pénzügyek

Példa kedvezményekre

Egészségpénztári tag havi 10 ezer forintot, azaz évi 120 ezer forintot fizet be a számlájára, ebből a pénztár 90...

Pénzügyek

Így írunk mi le

Egyéni befizetések után: a pénztári tagok az egészségpénztárba befizetett összeg 30 százalékát visszaigényelhetik a...

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Brexit: elbukott a kormány menetrendje, aligha lesz kilépés október 31-én

Brexit: elbukott a kormány menetrendje, aligha lesz kilépés október 31-én

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

A Zeneakadémián tart beszédet Orbán Viktor október 23-án

A Zeneakadémián tart beszédet Orbán Viktor október 23-án

Drágább lesz az HBO GO

Drágább lesz az HBO GO

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó