Az uniós támogatások előfinanszírozása jó üzlet a bankoknak, de ha túlzottan hosszúra nyúlik a támogatások lehívása, még a jól menő önkormányzatok sem tudják majd fizetni a megelőlegező kölcsön kamatait.

Valószínűleg nem nagyon fáj az OTP Bank Rt.-nek, hogy számlavezető ügyfelei közül elvesztette a Nógrád megyei Kozárdot, amely az idén átigazolt a Raiffeisen Bank Rt.-hez. A 180 fős település, évi alig 13 millió forintos költségvetésével egy jobb módú család számlaforgalmával ér fel, amiért nem érdemes versenyezni. A falu életében azonban - kis túlzással - új mérföldkövet jelent a bankváltás, hiszen többek között ez tette lehetővé, hogy megvalósuljon egy 100 millió forint értékű szennyvíztisztító-beruházás, amelyhez 2003-ban benyújtott pályázatuk alapján 60 millió forint értékű támogatást nyertek el 2004-ben az uniós előcsatlakozási segélyprogram, a SAPARD keretében.

"A kiszippantott szennyvizet a helybéliek sok esetben az erdőbe ürítették, máskor beengedték a falun átfolyó patakba. Ilyen körülmények között nem lehet vonzó turisztikai célponttá tenni Kozárdot, márpedig ez Hollókőtől néhány kilométernyire kézenfekvő lenne, ráadásul már több sikeres kulturális rendezvény van a hátunk mögött. Az uniós támogatással megvalósuló beruházásba azonban lehetetlen előfinanszírozás nélkül belevágni, ráadásul váratlan pénzügyi problémák merültek fel" - idézte fel a bankváltás előzményeit a HVG-nek Hajasné Banos Márta polgármester. A falu ugyanis úgy nyerte el a SAPARD-támogatást, hogy a beruházás költségvetésében számolt az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylési lehetőségével, de az uniós pénz elnyerésekor kiderült, hogy erre már nincs mód. A polgármester asszony szerint a jogszabályok változtak meg az önkormányzatok hátrányára 2004-től. A Belügyminisztérium szerint azonban a SAPARD-támogatásoknál már korábban sem volt lehetőség áfa-visszaigénylésre. Mindenesetre majdnem két tucat észak-magyarországi kistelepülés SAPARD-pályázatánál fordult elő, hogy a megbízott pályázatírók bekalkulálták az áfát is.

A felelősök helyett a kozárdiak inkább a megoldást keresték, hiszen ha nem tudják tartani a beruházási ütemtervet, elvész a támogatás is. A földművelésügyi tárcánál kijárták a SAPARD-szerződés módosítását úgy, hogy a korábbi áfa nélkül kalkulált nettó árat bruttósították. Majd az így megnövekedett saját erőt részben a Belügyminisztérium EU-önerőalapjának támogatásából fedezték, részben pedig a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hiteléből. Az MFB által refinanszírozott, kedvezményes kamatozású hitel nyújtását, valamint a SAPARD-támogatás előfinanszírozását a Raiffeisen Bank vállalta. "A beruházás megvalósítása szigorú előírások alapján folyik, ami garantálja a támogatás folyósítását, a banknak pedig az előfinanszírozás visszafizetését" - indokolta a döntést a HVG-nek Keményné Koncz Ildikó, a Raiffeisen Bank önkormányzati üzletágvezetője.

Az uniós pénzcsapot elzárhatják, ha a tervezett beruházásból ezt-azt kispórol a település, a támogatás egy részét másra költi. Ez a korábbi állami támogatásoknál elterjedt gyakorlat ugyanis az uniós pénzeknél elfogadhatatlan, itt minden kővel, téglával az előzetes költségvetés szerint kell elszámolni. A bank nemcsak arról győződött meg, hogy a falu ismeri a szigorú követelményeket, a polgármesterbe vetett bizalmát megalapozta, hogy annak családi vállalkozásai - az Agroservice Kft. és a Primagro Bt. - régóta támaszai a községnek.

Arra is kellett azonban biztosíték, hogy a falunak a kamatok fizetésére is lesz elegendő jövedelme. Ehhez kevés, hogy az említett agrárvállalkozások évente mintegy 3 millió forintos iparűzési adót fizetnek a községnek, hiszen a 20 millió forintos MFB-hitellel együtt több mint 80 millió forintot előlegez meg a Raiffeisen, s e hitelek kamatai jóval meghaladják a helyiadó-bevételt. Kozárd azonban a bank szerint jó úton halad a falusi turizmus fejlesztésében, megállt az elvándorlás, az ingatlanok három-négyszer annyiba kerülnek, mint a jóval nagyobb szomszédos településen, s ha megüresedik egy ház, gyorsan akad rá vevő.

A kistelepülések többsége azonban aligha szerencsés ennyire. Hiába nyernek el uniós támogatásokat, mivel azt csak utólag, az elvégzett munkát igazoló számlákra lehet lehívni, nehéz próba elé állítja majd őket a támogatott fejlesztési kölcsönöknél majdnem kétszer drágább előfinanszírozás. A kamatok fizetésébe még a tehetősebb önkormányzatok bicskája is beletörhet. A HVG-nek név nélkül nyilatkozó banki szakértők szerint a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak ki kellene dolgoznia az uniós támogatással megvalósuló beruházások szakaszos ellenőrzési módszerét, s nem pusztán azzal kellene foglalkoznia, hogy bebiztosítja magát a megvalósítással kapcsolatos kockázatok ellen, például ingatlanfedezettel. Egy 5-10-20 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházásnál például az önkormányzatnak 120 százalékos mértékű ingatlanfedezetet kellene felajánlania a munka befejezéséig, ami nem könnyen teremthető elő. Ha a hivatal nem épít ki olyan ellenőrzési rendszert, amivel idejében megakadályozható, hogy a beruházások befuccsoljanak, s ezért Brüsszel a magyarországi állami fejlesztési intézményeken verje el a port, az előfinanszírozás nehézségei meghiúsíthatják a 2007-ben megnyíló strukturális alapok teljes kihasználását - hangzik egyes önkormányzati banki szakértők pesszimista jóslata.

PAPP EMÍLIA

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt