Tetszett a cikk?

Akár fogadásokat is lehetne kötni arra, vajon első fokon milyen ítéletet kap a Fővárosi Bíróságon a K&H Equities Rt.

Akár fogadásokat is lehetne kötni arra, vajon első fokon milyen ítéletet kap a Fővárosi Bíróságon a K&H Equities Rt. egykori sztárbrókere, Kulcsár Attila vagy a volt postabanki vezér, Princz Gábor, illetve vádlott-társaik, akiknek a büntetőpere évekig tarthat. "Princz előtt most is nyitva áll minden ajtó, ha ő küld ügyfelet egy magyar vezetésű bankba, az biztosan kap hitelt" - súgta meg a HVG-nek egy bennfentes. Az immár több mint egy éve folyó perében az arcát fényképezni nem engedő, amúgy a nyilvánosságot nem kerülő Princz ezúttal azzal utasította vissza a HVG-t, hogy csak a Postabank-ügyről szóló cikkhez hajlandó interjút adni. A szélesebb publikum előtt egyébként Princz az utóbbi időben inkább irodalmi vénáját mutatta meg, tévéműsorokat vezetett, és verseskötetet adott ki.

"Az én pozíciómban csak akkor nyilatkozom, ha komoly, szakmai kérdésekkel keresnek meg" - üzente ügyvédjén keresztül a HVG-nek a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Rejtő E. Tibor, a K&H Bank egykori vezérigazgatója, a Kulcsár-per harmadrendű vádlottja. Kulcsár viszont - aki bírói engedély nélkül szintén nem hagyhatja el a fővárost - filmsztár lehet, mire a büntetőper elindul. Szerepel ugyanis Dézsy Zoltán Az igazi Kulcsár című, kétórásra tervezett dokumentumfilmjében. Egy másik rendező, Obersovszky Péter hasonló felkérését viszont elutasította (ez utóbbi filmet már bemutatták). "Két és fél éve dolgozom a K&H-s brókerbotrány történetén, s amikor Kulcsár Attila szabadlábra került, korrekt egyezséget kötöttünk: ő beszél, de persze nem dugja hurokba a fejét" - mondta el a HVG érdeklődésére a filmet saját produkcióban előállító Dézsy. "Kitölti az időmet a K&H-ügy nyomozása során keletkezett iratok tanulmányozása. Kapcsolatot csak a szűk családi körrel és a barátaimmal tartok" - ecsetelte mindennapi foglalatosságait Kulcsár, aki állítása szerint befektetési tanácsot most senkinek sem ad, és mint mondja, anyagi segítséget is a családjától kap. A Kulcsár-ügy vádlottjainak sorsa most attól függ, mikor fejezi be Varga Zoltán bíró az egykori Globex Holding vezetőinek 6 milliárd forintos kárt okozó tőkebefektetési csalási perét, két ilyen horderejű ügyet ugyanis lehetetlen egyszerre tárgyalni. Az egykori Globex-birodalom két első számú vezetőjéről, Vajda Lászlóról és Vellai Györgyiről nem sokat tudni: Vajda pénzügyi tanácsokat oszt, Vellai viszont betegeskedik, ezért is csúszik az első fokon már három és fél éve folyó per.

Nem jut ötről hatra a bíróság a WVM Lízing és Pénzügyi Rt., a London Bróker Rt. vagy a K&H Brókerház Rt. korábbi vezetőinek (a Kulcsár-féle brókerbotránytól függetlenül folyó) évek óta stagnáló, szintén még csak első fokon zajló büntetőpereivel. Az időhúzás olykor jól jön a vádlottaknak, de nem mindig. A társaival együtt több mint 300 millió forint elsikkasztásával vádolt Kerezsi Tibor, a London Bróker egykori vezérigazgatója azért lett végül az ügy első számú vádlottja, mert a brókercég tulajdonosát, Reichardt Ignácot 2000 elején, nem sokkal a büntetőeljárás kezdete előtt, maffiamódszerekkel meggyilkolták (HVG, 2000. március 11.). Kerezsi most, a HVG értesülései szerint, egy nagyvállalat közepes fizetésű alkalmazottja lett. Rendkívül aktív viszont Mozol Tamás, a K&H Brókerház volt vezére (ő vette fel 1998-ban Kulcsárt a céghez), akinek különféle, a vád által törvénytelennek tartott pénzügyi műveletek, például fiktívnek mondott számlák kifizetéséért kell bíróság előtt állnia. A vádakkal szemben szakértői jelentéseket felsorakoztató Mozol több céggel, például felügyelőbizottsági tagként a spanyol hátterű, az önkormányzatok közbeszerzéses csatornaépítéseiben érdekelt Geotorr Rt.-vel osztja meg pénzügyi tapasztalatait.

Visszalépett a jelöltségtől a novemberi budajenői időközi polgármester-választás előtt a független színekben indult Vámos László. A környezetvédő akciói miatt a kis faluban népszerű Vámosnak (HVG, 2005. október 22.) azért kellett takarodót fújnia, mert a helybeliek számára is kiderült: ő az egyik vádlottja az egykori lízingbirodalom, a WVM Lízing Rt. 1996-os csődje kapcsán indult büntetőpernek. A Vámos által irányított cég akkor 3 milliárd forinttal maradt adósa a társaság magas kamatozású kötvényeit megvásárlóknak. A kilátástalanul hosszú ideig húzódó büntetőeljárás alatt Vámos nem maradt tétlen: először egy romániai lízingcégnél próbált szerencsét, majd 2003-ban családi vállalkozásként megalapította az ital-kiskereskedő K. V. B. Autoital Bt.-t, amely a budajenői szóbeszéd szerint italautomatákban használható, az Európai Unió környezetvédelmi szabványainak megfelelő papírpoharakat forgalmaz majd.

Itthon

Jogerősen büntetett pénzemberek

Noha a zárt pénzvilág szolidáris azokkal, akik összeütközésbe kerültek az igazságszolgáltatással, az érintett bankárok, brókerek küszködve vagy egyáltalán nem állnak talpra.

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon