A tőzsdén járatosak óvnak attól, hogy bárki kizárólag a részvényelemzések alapján adjon megbízást egy adásvételre, emellett más szempontokat is mérlegelni kell. Nem könnyű ugyanis eligazodni a gyakran egymással ellentétes elemzések között.

Megtorpant az OTP Bank Rt. részvényeinek év elejétől tartó tőzsdei drágulása a múlt héten: a bankpapírok háromnapi olcsóbbodást követően csütörtökön hétfői értéküknél 1 százalékkal zártak alacsonyabban, 7548 forinton a Budapesti Értéktőzsdén, miközben a BUX index csak 0,4 százalékot esett ugyanezen időszakban. Ezt követően ugyan pénteken drágultak, hétfőn azonban újabb gyengülés következett. Pedig a pénzintézet folytatta sajátrészvény-vásárlásait (HVG, 2006. január 14.), ám e mesterséges kereslet is csak tompítani tudta az árfolyamcsökkenést.

A gyengélkedésben magyarországi cégelemzők szerint szerepet játszhatott az amerikai Citigroup pénzügyi csoport múlt kedden napvilágot látott ajánlása. Azt javasolta ugyanis ügyfeleinek, csökkentsék részesedésüket a kelet-közép-európai bankokban, mondván, azok részvényei a térségben emelkedő kamatlábak és nyélbe ütött tranzakciók - mindenekelőtt az osztrák Erste és Raiffeisen romániai, illetve ukrajnai bankvásárlása - miatt kockázatosabbakká váltak. Márpedig az OTP Bank mostanában az ukrán UkrSotsbank megvételével kacérkodik. Súlyosbító körülményként nevezte meg a Citigroup az OTP Bankot illetően a magyar költségvetési hiány miatti devizaárfolyam-kockázatot és az az elleni esetleges jegybanki kamatemelést, mint aminek hatására drágulhat a banki finanszírozás.

Óvatosan kell kezelni azonban a Citigroup minősítését, hiszen azok a befektetők, akik 2004 nyarán megszívlelték az amerikai pénzintézet ugyancsak részvényeladásra buzdító ajánlatát, tisztes haszontól estek el. Mintegy másfél éve a Citigroup arra a következtetésre jutott, hogy vége az akkor már több mint egy éve tartó budapesti általános tőzsdei szárnyalásnak, melynek során a BUX tizenöt hónap alatt másfélszeresére nőtt. Ezért azt tanácsolta a befektetőknek, hogy csökkentsék a magyar részvényekbe invesztált tőkéjüket, mondván, a BÉT legtöbbet forgalmazott és legnagyobb értékű papírjai - OTP Bank, Mol, Matáv (mai nevén: MTelekom), Richter, Egis - a következő fél évben alig drágulnak majd. Ezzel szemben az árfolyamok tovább nőttek, s 2004 végén a Mol 54, a Richter 21, az Egis 20, az OTP Bank papírjai pedig 14 százalékkal ért többet a Citigroup által fél évvel korábban jósoltnál. A pénzintézet elemzőinek egyedül a távközlési liberalizáció miatt leszálló ágba került Matáv kurzusát sikerült eltalálniuk.

Fájdalmasabban élik meg általában a befektetők, amikor azért veszítenek, mert szentírásként követték az elemzők részvényvételi ajánlásait. "A legemlékezetesebb példa, amikor az 1998. augusztusi orosz pénzügyi válság előtt kivétel nélkül valamennyi elemző részvényvásárlásra buzdított" - idézte fel a HVG-nek Kozma Krisztina, a Credit Suisse Asset Management Hungary Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. Anyacége is főszereplője volt egyébként néhány mellétrafálásnak: 2000 őszén a Credit Suisse First Boston Europe egyaránt vételre javasolta a BorsodChem Rt. és a Matáv részvényeit, egy évvel később azonban mindkét papír csak a felét érte.

Persze nemcsak a külföldi elemzők csúsztak el, hanem magyar szaktársaik is, akikre elsősorban rövid távú, általában napi kudarcaik miatt szokott megorrolni a publikum. Az elemzők sem birtokolják ugyanis a bölcsek kövét, a társaság gazdálkodását befolyásoló tényezők alapján képesek hozzávetőlegesen előre jelezni a főbb mutatókat - nettó árbevétel, nyereség -, ám egy globális pénzügyi válságot, mint amilyet elindított az 1995-ös mexikói vagy az 1998-as oroszországi krízis, természetesen ők sem tudnak megjósolni. Ezt szem előtt tartva szabad kezelni az elemzői ajánlásokat, ami azt jelenti, hogy egy-egy részvényügyletről hozott döntésnél más szempontokat is mérlegelni kell. A magyarországi befektetési alapokat kezelő társaságok például csak tájékoztató jelleggel figyelik a külső elemzők minősítéseit - mondta a HVG-nek Kozma Krisztina. Cége részvény adás-vételi döntéseit saját elemzése, modelljei, előrejelzései, egy évre meghatározott célárfolyam alapján hozza meg.

Az ajánlások között már csak azért sem lehet mindig egyértelműen eligazodni, mivel ahány ház, annyi szokás, s időnként homlokegyenest eltérnek az értékelések. Míg például a Morgan Stanley befektetési bank két héttel ezelőtti olajszektor-elemzésében a Mol részvényeit a legjobb vételi lehetőségnek tekintette a kelet-közép-európai régióban - a legnagyobb lengyel kőolaj-finomító és kőolajtermék-forgalmazó PKN Orlen papírjaival együtt -, s a Merill Lynch is optimista, addig a Lehman Brothers és a UBS inkább az osztrák OMV-t és az orosz Lukoilt favorizálja.

Sokan azért is fenntartásokkal olvassák a bankok, befektetőházak ajánlásait, mert azok az elemzés tárgyát képező társaságokkal üzleti kapcsolatban állnak, vagy pedig azok versenytársai. Az OTP Bank például tavaly március óta forgalmazza a svájci központú UBS pénzügyi csoport befektetési alapjait Magyarországon, miközben a most a részvényeit minősítő Citigroup magyarországi leánybankjával, a Citibank Zrt-vel konkurál. A Citigroup volt egyébként az egyik fő szervezője - a szintén elemzői mogulnak számító HSBC pénzügyi csoporttal együtt - a Mol tavaly áprilisi 450 millió eurós szindikált hitelfelvételének, míg a JP Morgan ez év januárjáig volt a külföldi tulajdonú Mol-részvények letétkezelője.

A befektetési szakmában járatosak azonban határozottan visszautasítják a bármiféle összefonódásra vonatkozó feltételezéseket. Ilyen kapcsolat szerintük már csak azért sem lehetséges, mert az utóbbi évek könyvelési és brókerbotrányai miatt a bankok, brókerházak óvakodnak attól, hogy akár csak a látszatát keltsék annak, egy-egy részvény leminősítésével a maguk vagy megbízóik érdekében járnak el, hogy aztán a kiszemelt prédát olcsóbban megvásárolhassák. Tény, az összefonódási elmélet ellen szólhat, hogy a Citigroup nem csupán az OTP Bankkal szőrösszívű, hanem általában a magyar részvényekkel: csak a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. papírjainak árfolyam-emelkedésére lát esélyt az idén. Borúlátóan ítéli meg ugyanis a makrogazdasági körülményeket, november végi, Magyarország a jéghegy felé tart című elemzésében például a gazdasági növekedés lassulását, a forint gyengülését és az euró magyarországi bevezetésének 2010-es elhalasztását jövendölte.

CSABAI KÁROLY

Pénzügyek

Hökkenet Bécsben

"Távozásomnak a legcsekélyebb köze sincs a bécsi és a budapesti tőzsde történéseihez, harminc év banki és tőzsdei...

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás