Milliárdos vagyonvesztés után felszámolják a több mint százéves helvéciai szőlészeti-borászati vertikumot, amelyről azt sem tudni, ki a valódi tulajdonosa. Két éve a neves badacsonyi borász, Szeremley Huba váratlanul eladta a Helvécia Rt.-t egy ismeretlen, pénztelen, feltehetően strómancégnek.

,,Az a vagyon az enyém. Ha visszanyerem, újra virágzik majd a szőlészeti-borászati vertikum Helvécián" - jelentette ki a HVG-nek Murányi József, a kilencvenes évek elején még hatalmas birkanyájairól ismert kecskeméti nagyvállalkozó. Való igaz, 1992-ben Murányi vállalkozása nyerte el az akkori Állami Vagyonügynökségtől a Helvécia Állami Gazdaság szőlészeti-borászati egységeit és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanokat, de fizetni nem tudott értük. Többször is elzálogosította ugyanazt a vagyont, ami végül 1999-ben a hitelezők részleges kifizetését vállaló neves badacsonyi borász, Szeremley Huba kezébe került (HVG, 2001. október 13.). A bankoknak milliárdos veszteséget okozó Murányit 2002-ben csalás miatt hároméves börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság. A más ügyekben is elítélt, összesen több mint hat esztendőt rács mögött töltött Murányi 2004 végén szabadult, azóta készül a svájci Eduard Weber által 1892-ben alapított, a rendszerváltás előtt főleg szovjet exportra termelő, lepusztult vertikum visszaszerzésére.

Csakhogy az ingatlanokat és az eszközöket birtokló vállalkozás, a Szeremley által Helvéciai Integrált Mezőgazdasági Szőlészeti és Borászati Rt.-nek keresztelt cég 2005 novemberében felszámolásra jutott, így Murányi akkor sem rendelkezhetne vele, ha ő lenne a tulajdonos. A "birkás" vállalkozó pert indított, azt állítva, hogy Szeremley csalárd módon, mindössze 400 millió forintért szerezte meg tőle az akkoriban 1,3 milliárd forintosra tartott vagyont, sőt szerinte a Helvécia Rt. részvényei is hamisítványok. A perben lapzártánk után, január 18-án tartják az első tárgyalást Kecskeméten. Hogy pontosan kié valójában Helvécia, azt eddig sem lehetett tudni. Szeremley ugyanis 2004-ben meglehetősen homályos körülmények között adta azt el több mint 1 milliárd forintért a hírek szerint strómanként belépő budapesti Bognár Péter György 3 millió forintos törzstőkéjű B-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-jének. A vételár kisebbik része, 200 millió forint volt a Helvécia részvényeinek ellenértéke, 835 millió pedig a cégbe - saját elmondása szerint - ekkora összegű tulajdonosi hitelt pumpáló Szeremleynek járt volna törlesztésként. Hogy továbbra is szemmel tarthassa a céget, Szeremley igazgatósági tag maradt, míg a felügyelőbizottságban helyet kapott Tamás Károly, az Orbán-kormány 2001 tavaszán lemondott földművelésügyi államtitkára.

"Rá kellett ébrednem, vannak álmok, amelyeket nem lehet megvalósítani" - indokolta a HVG-nek Szeremley, miért adta el a szerinte évi 80-100 ezer hektoliter bor termelésére alkalmas vertikumot. "Anynyira bíztunk az ezredforduló évében látványos borászati ünnepségeket szervező Szeremleyben, hogy még díszpolgárrá is választottuk, aztán eladta a birtokot, és a Helvécia Rt. 2004-ben alig, 2005-ben pedig már egyáltalán nem vásárolt fel szőlőt a környékbeli gazdáktól" - panaszolta a HVG-nek Cseh Miklós, Helvécia község polgármestere.

A kezdetben még lelkes, a központi épületeket rendbe tevő és egy olasz palackozó gépsort is vásároló Szeremley az állami segítség hiányára fogja a csúfos kudarcot. Ám egyes szakértők szerint a borász azért sietett megszabadulni a cégtől, mert abban kétes pénzügyi manipulációk folytak, például nem is kapott tulajdonosi kölcsönt. A 835 millió forint 2003-ban rendkívüli bevételként jelent meg a Helvécia Rt. mérlegében, aminek révén a cég - jóllehet az alaptevékenysége veszteséges volt - 650 millió forintos nyereséget könyvelhetett el. Ugyanabban az évben 635 millió forinttal felértékelték a cég eszközeit, így lett akkor az 1,3 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Helvécia Rt. vagyona több mint 2 milliárd. Ám 2004-ben, Bognár tulajdonszerzése után visszaállították az eredeti állapotot, és az előzőleg felpumpált vagyon értékét 1,5 milliárdra csökkentették. Mielőtt azonban Bognárék leértékelték volna a céget, Kallai Pál igazságügyi szakértő állítólag egy bank megbízásából felmérte a Helvécia Rt. borászati eszközeit, s úgy találta, azok önmagukban (az ingatlanok nélkül) 1,2 milliárd forintot érnek. A Helvécia Rt. több százmillió forint értékű ingatlanjait pedig csupán a Commerzbank Rt. terhelte meg, 165 millió forinttal.

Kallai Pál ma történetesen a Helvécia felszámolója, aki - arra hivatkozva, hogy csak tíz napja dolgozik az ügyön - visszavonta a HVG-nek hétfőn adott nyilatkozatát. Más szakértők azonban azt mondják: a Helvécia az utóbbi két évben elveszítette vagyona felét. Pillanatnyilag azt sem lehet megbecsülni, elegendő lesz-e a maradék vagyon a hitelezők kifizetésére, hiszen azok február közepéig jelenthetik be igényeiket. A felszámolást egyébként két hitelező, a 35 millió forintot követelő Tokaj Kereskedőház Rt. és a 8 milliója után futó Holdsecurity Vagyonvédelmi Bt. kezdeményezte, ám az eljárást mindenáron elkerülni kívánó Bognár soron kívül mindkettőjüket kifizette. Csakhogy közben a felszámolásról szóló döntés jogerőssé vált, s ezért e pénzeket vissza kell utalni. Ha nem teszik, a felszámoló feljelentheti Bognárt és a két cég illetékeseit fedezetelvonás gyanújával.

A felszámolási döntés ellen fellebbező Bognár a Helvécia Rt. képviseletével az Orbán Viktor volt kormányfőhöz közel álló Szász István Attila ügyvédet bízta meg, aki az előző kormányzati ciklusban szorgalmazta, hogy Orbán családi szőlészete szemezgessen az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház ingatlanaiból (HVG, 2005. március 26.). Bognárról egyébként annyi tudható, hogy másutt is ügyeskedett már. Három évvel ezelőtt az egykori állami tulajdonú Távközlési Innovációs Rt. vezérigazgatója és üzlettársai Pannon Fejlesztési Holding Rt. néven új céget alapítottak, amely a kormány által támogatott technológiai fejlesztésekben segédkezett volna. A csapatba Bognárt is bevették, hogy tőkét hajtson fel a kutatásokra. Pénz nem érkezett, viszont az alaptőke befizetett felének, 10 millió forintnak nyoma veszett, ami mögött egyes tulajdonostársak Bognárt sejtik, aki 2004 óta csalás és magánokirat-hamisítás vádjával áll a Balassagyarmati Városi Bíróság előtt.

GYENIS ÁGNES

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Ismét emelkedett a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma

Ismét emelkedett a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma