A csehek, a lengyelek és a ciprusiak ellenállása miatt anélkül állt fel az asztaltól kedden az uniós...

A csehek, a lengyelek és a ciprusiak ellenállása miatt anélkül állt fel az asztaltól kedden az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, hogy az osztrák elnökség javaslata alapján további öt évre meghosszabbította, sőt valamennyi tagállamra kiterjesztette volna az egyes munkaigényes szolgáltatásokra vonatkozó kedvezményes áfaszabályok alkalmazásának lehetőségét. Az 1999 óta tartó munkahelyteremtő kísérlet keretében kilenc régi tagállam alkalmazhatott 2005. december 31-éig kedvezményes áfát például kerékpár-, cipő-, bőráru- és ruhanemű-javításra, ablaktisztításra, magánházak és lakások felújítására, otthoni betegápolásra és fodrászatra. Már évek óta tartott a vita arról, hogy mi legyen a kísérlet sorsa a határidő lejártát követően.

A keddi tárgyaláson felmerült, hogy március végéig valamennyi tagállam kérhesse a 15 százalékos minimális uniós áfakulcsnál alacsonyabb adómérték megállapítását e szolgáltatásokra. Az új tagállamokat ily módon részben kárpótolták volna azért, hogy 2007 és 2010 között lejárnak azok az általános áfarezsim alóli kivételeik, amelyeket a csatlakozáskor harcoltak ki (Magyarország például 2007. december 31-éig csökkentett, de 12 százaléknál nem alacsonyabb áfakulcsot alkalmazhat bizonyos fűtőanyagokra, a távhő- és éttermi szolgáltatásokra).

Bohuslav Sobotka cseh pénzügyminiszter és két kollégája azonban kedden elfogadhatatlannak ítélte az osztrákok elképzelését, amely az új tagállamoknak is csak a munkaigényes szolgáltatásokra vonatkozó derogációit hosszabbította volna meg, a csatlakozási szerződésben rögzített más áfakivételeket nem. A csehek a nem szociális célú építkezésekre, a lengyelek pedig az élelmiszerekre, az agrárszektorban felhasznált termékekre és szolgáltatásokra is fenn akarják tartani kivételeiket, még hosszú évekig. Kevésnek bizonyult az osztrák elnökségnek az az áthidaló javaslata, hogy a közép- és kelet-európai tagállamokban szociálisan különösen érzékeny távfűtést - a földgáz- és áramszolgáltatáshoz, valamint az úgynevezett helyi szolgáltatásokhoz hasonlóan - tartósan a kedvezményesen adóztatható tevékenységek csoportjába sorolják, azzal a feltétellel, hogy a kisebb adómérték nem torzíthatja a versenyt.

Kovács László vám- és adóügyekért felelős biztos a minap levélben szólította fel a tagállamokat a kedvezményes áfakulcsokról való mielőbbi megállapodásra, különben az Európai Bizottságnak kötelessége jogsértési eljárást indítani az érintett kilenc tagállam ellen, ha a tavaly év végén lejárt határidő után is alkalmazzák a kedvezményes kulcsokat. A kilencek elleni procedúra pár napig azért még függőben marad, a pénzügyminiszterek ugyanis abban reménykednek, hogy a javaslatot elutasító hármak a hét végéig mégis csatlakoznak a konszenzust kívánó kompromisszumhoz.

Gazdaság

Áfacsalók célkeresztben

Változatos arzenállal veszik fel a harcot a revizorok és a jogalkotók az adócsalókkal szemben. A küzdelem fő terepe az áfa, új fegyver a fordított adózás, Magyarország mellett több uniós tagállamban.

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő