Már látszanak az első eredményei a Fotex Rt. 2004-ben elkezdett stratégiaváltásának, a kiskereskedelmi tevékenységről az ingatlanbizniszre való átnyergelésnek. Ám a Fotex-részvények vásárlása kockázatos a kisbefektetőknek, mivel a cég továbbra is csak minimális információt ad magáról.

Kimaradtak a Fotex Első Amerikai-Magyar Vagyonkezelő Rt. részvényei a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) múlt pénteki szárnyalásából, melynek során a BUX index történetének legnagyobb, 1094 pontértékű növekedését produkálta, 23 164 pontra juttatva a börzebarométert. Miközben a legtöbbet forgalmazott és legértékesebb A kategóriás papírok közül az Inter-Európa Bank Rt.-é 7,3, a Globus Konzervipari Rt.-é 7,1, a BUX mozgására is ható Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-é 6,6, az OTP Bank Rt.-é pedig 5,7 százalékkal végzett magasabban az előző naphoz képest, "osztálytársuk", a Fotex 1,4 százalékkal gyengült.

Az általános drágulás a múlt keddig publikált éves tőzsdei gyorsjelentések (HVG, 2006. február 18.) után kiadott, helyenként túl optimistának tűnő elemzői minősítések miatti befektetői eufóriával magyarázható. Annak, hogy ez a hév miért nem érintette a Fotexet, amely múlt kedden kürtölte világgá, hogy tavalyelőtti vesztesége után 2005-ben ismét nyereséggel zárt, prózai oka van. Addigra a részvények már letudták történetük legnagyobb árfolyam-emelkedését: múlt hétfőn 675 forintos, soha nem látott magasságban zártak. Mivel ez a kurzus egyetlen forinttal magasabb, mint amekkorát a Fotexről többévi elemzői hallgatást követően, január 5-én készített analízisében Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Rt. szakértője reálisként meghatározott, az ő értékítéletében megbízó befektetők úgy gondolhatták, itt az ideje learatni az árfolyamnyereséget. Így fordulhatott elő, hogy a kedvező Fotex-gyorsjelentés napján a részvények 8,7 százalékkal olcsóbbodtak. Igaz, e logika alapján egy ideig még érdemes lett volna tartaniuk a papírokat, hiszen a Concorde Értékpapír Rt. elemzője, Vágó Attila február elején 1200 forintra tette egy Fotex-részvény értékét, ami közelebb van ahhoz az 5 dollárhoz, amennyire egy 2005. januári interjúban Várszegi Gábor Fotex-vezér taksálta az általa irányított cégcsoport papírját. Óvatosságra inthetett azonban, hogy a Concorde 40 százalékos tulajdonosa az a Várszegi által képviselt Blackburn International Inc., amely a Fotexben is 17,09 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A Fotex-papírok felminősítését a társaság stratégiaváltása magyarázza, amelynek során az 1990-es évek egyik legnagyobb és legsikeresebb magyarországi kiskereskedelmi és szolgáltató cége ingatlanhasznosítóként tevékenykedik tovább. A száznyolcvan fokos fordulatra - híven az elmúlt évek rossz beidegződéseihez, miszerint a cég jószerével csak tőzsdei közleményeken, gyorsjelentéseken keresztül tartja a kapcsolatot a befektetőkkel - a kívülállók Várszegi bő egy évvel ezelőtti interjújában elejtett megjegyzéséből következtethettek. Bizonyosságot pedig 2005 júniusában szerezhettek, amikor a cégbíróság bejegyezte a Fotex névváltozását, a "fotószolgáltatási" jelzőt a "vagyonkezelési"-vel felváltva. Addig csak azt látták, hogy a cég immár évek óta küzd hiábavalóan a mélyrepülés megállításáért.

A kilencvenes évek közepéig szerteágazó tevékenységi kört és leányvállalati portfóliót - fotó, optika, kristálytermékek, kozmetikai és háztartási cikkek, bútorok, elektronika, zeneműkiadás, ruházat, ingatlan - kiépítő Fotex-csoport hanyatlása 2001-ben kezdődött. Utoljára 2000-ben tudta egy évvel korábbi forgalmát és eredményét megfejelni, 2003 első negyedévében pedig - fennállása során először - már veszteséggel zárt. A negatív tendenciát gyorsjelentéseiben a társaság azzal magyarázta, hogy nem bírta az erős árversenyt a multinacionális cégekkel (mint például az ElectroWorld, a Media Markt és a Saturn), hátrányosan érintette a hazai vásárlási szokások megváltozása (a forgalom a nagy bevásárlóközpontokba helyeződött át), ráadásul a dollárárfolyam is kedvezőtlenül alakult számára. Emiatt a társaság 2004-ben rákényszerült konyhabútorgyártó és fotó-nagykereskedelmi tevékenységének megszüntetésére, majd a műszaki kiskereskedelemből is ki kellett vonulnia (felszámolta például egykoron aranytojást tojó tyúkját, a Keravill Rt.-t), és bezárta kozmetikai és lakásfelszerelési kiskereskedelmi egységeit. Tavaly folyamatosan visszafejlesztette fotó-kiskereskedelmi és -szolgáltató tevékenységét, novemberben eladta egyik legrégebben megszerzett leánycégét, az Ofotértot. Most a Fotex által 69,4 százalékban tulajdonolt, szintén patinás Domus sorsának rendezése van soron, amely a nagy marketingakciók terén nem tudja felvenni a versenyt a multikkal. A Tesco már megkereste a Fotexet, hogy a bútoráruházlánc 26 üzletét kibérelné.

A Fotex most főként zenei kiadói, valamint reklámtevékenységére koncentrál, a hangsúlyt azonban az évek során felhalmozott ingatlanjainak hasznosítására és bérbeadására helyezi. Utóbbiak összértékéről hivatalos Fotex-közlés híján csak becslések jelentek meg, meglehetősen nagy szórással. Az Equilor például január 5-ei elemzésében mintegy 35 milliárd forintra teszi a Sugár és Árpád üzletközpontok, két irodaház, 180 bolthelyiség, két kiemelten jó és egy kevésbé kedvező elhelyezkedésű vidéki ingatlan, egy Agárdon és egy Balatonalmádiban található szálloda, továbbá egy raktárkomplexum értékét. (Jóllehet, a brókercég hangsúlyozza, lehetnek olyan vagyonelemek is, amelyekről nem szerzett tudomást.) Ennél háromszor nagyobb összértéket lőtt be a Concorde, amely szerint a Fotex 300 ezer négyzetméter hasznosítható, valamint 500 ezer négyzetméter kisebb értékű ingatlan - főként telek - gazdája.

A stratégiaváltás első eredményei a tavalyi harmadik negyedévben mutatkoztak meg. A cégcsoport hosszú idő után nyereséggel zárt, aminek hatására az addig 200-350 forint között ingadozó tőzsdei kurzus elkezdett felfelé araszolgatni. Igaz, a profit elsősorban a tevékenységek visszafejlesztése miatti költségcsökkentésnek volt köszönhető, a 2005. végi kiugró, 8,3 milliárd forintos nyereség döntő része pedig az Ofotértért kapott vételárnak. Utóbbi a társaság anyagi lehetőségeit is jelentősen bővítette: 2005 végére a Fotex 14 milliárd forint fölé hizlalta készpénzkészletét. E tény, valamint ingatlanportfóliója mindenképpen javítja kilátásait. Mindenesetre a készpénz sorsáról csak annyit lehet tudni, hogy Várszegi - ahogy azt a Bloomberg amerikai hírügynökségnek február elején mondta - a következő években 50 millió eurót kíván ingatlanba fektetni.

Év eleji elemzésében a Fotex-részvények vételét ajánlotta az equiloros Szegner Balázs, bár az A kategóriás és a BUX indexben szereplő papírokhoz képest az átlagot meghaladó kockázatúnak tartja, mivel a társaság szegényes információnyújtása nyomán a cég működése a befektetők számára továbbra is nehezen követhető. Nem segíti a tisztánlátást, hogy a Fotex-csoport néhány hónapja Upington Investments Ltd. néven egy ciprusi offshore céget alapított, ennek segítségével értékesítve az Ofotért kereskedelmi tevékenységét. Ennél nagyobb rizikót jelent azonban az elemző szerint, hogy Várszegi érdekeltségei a Fotexszel szolgáltatási, számlázási viszonyban állnak, így a cégvezér által birtokolt csoporton belül befolyásolható a nyereség képződésének helye.

CSABAI KÁROLY

"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Minden kerékpárra jó lenne felszerelni egy ilyen vészhívót

Minden kerékpárra jó lenne felszerelni egy ilyen vészhívót

Megszólalt a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja

Megszólalt a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja

Radar360: Trumpot kiröhögték, az orosz állam gyilkosságot rendelhetett

Radar360: Trumpot kiröhögték, az orosz állam gyilkosságot rendelhetett