Csalárd ügynökök néhány tízezer forint befizetése ellenében tízmilliós hiteleket ígérnek hiszékeny embereknek, ám valójában egyetlen bank szolgáltatásait sem közvetítik.

"Kicsiben" utaznak azok a magukat hitelközvetítőnek mondó hölgyek, akik ügyfelenként 40-50 ezer forintos induló díj befizetése ellenében gyorsan megkapható, olcsó osztrák bankhitelt ígérnek, főképpen vállalkozóknak. Kapóra jöhet az ilyesféle ajánlat például annak, akinek a neve felkerült a magyar bankok feketelistájára. Csakhogy miután a reménybeli kliensek befizetik az induló díjat, és megadják személyes adataikat, az ügynökök felszívódnak, a hitelnek pedig lőttek - mondta el a HVG-nek többek nevében az egyik panaszos. A pórul jártak a nevüket sem adják, néhány tízezer forintos kár miatt ugyanis nem akarnak a rendőrségre menni. Egyiküknek még tavaly ősszel egy Kovácsné Budai Mónika néven bemutatkozó ügynök 65 millió forintnyi kölcsönt helyezett kilátásba az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG-tól (BA), de mivel a pénzből semmit sem látott, a kliens végül mégis egy magyar bankhoz fordult.

"Ilyen nevű ügynök nem dolgozik az osztrák BA-nak" - alapozta meg a magukat csalás áldozatainak érző ügyfelek gyanakvását Elek Zsuzsanna, a BA magyarországi leányának, a HVB Bank Rt.-nek a szóvivője. Kovácsnét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem regisztrálta, amely pedig a bankok félévente frissítendő adatszolgáltatása alapján az összes hitel-, értékpapír- és biztosítási ügynököt nyilvántartja (azokat is, akik nem maguk szerződnek az adott bankkal, hanem valamelyik alkuszcégnek dolgoznak), és évente kétszer közzé is teszi a Pénzügyi Közlönyben.

"Több magyar és külföldi banknak dolgozom, van engedélyem a PSZÁF-tól. A BA-nak azonban nem közvetítettem, és soha nem vettem át előre pénzt az ügyfelektől" - szögezte le a HVG megkeresésére a szerkesztőségbe személyesen ellátogató és magát a lakcímkártyájával igazoló Kovácsné Budai Mónika. Felügyeleti engedélye azonban nyilvánvalóan nincsen, hiszen még csak nem is szerepel a neve az ügynökök listáján. Nem beszélve arról, hogy a PSZÁF licencét csak azoknak az ügynököknek kell megszerezniük, akik felelősséget is vállalhatnak a megbízó bankok nevében, és elfogadhatnak az ügyfelektől pénzt - ők az úgynevezett A típusú ügynökök. Tőlük el lehet kérni a felügyeleti engedélyüket, tevékenységüket pedig a PSZÁF ellenőrzi. A többieket (a B típusú ügynököket) viszont csak regisztrálja a felügyelet, részben pont azért, hogy az ügyfelek ellenőrizhessék az ügynökök valódiságát - magyarázta a HVG-nek Binder István, a PSZÁF szóvivője. Az ügynökökről egyébként azoknál a bankoknál célszerű információt kérni, amelyeknek a termékeit ajánlják, illetve ha alkuszcégnek dolgoznak, ott is érdemes érdeklődni utánuk. A bankok és az ügynökségek ugyanis felelnek az általuk alkalmazott ügynökökért.

"Visszaéltek a nevemmel, az ügyfeleket nem én csaptam be" - jelentette ki a HVG által "megszorongatott" Kovácsné. "Képzett ügynök vagyok, tanfolyamot végeztem Ausztriában és Magyarországon is, utóbbit az IMC 2001 Biztosítási Ügynöki Kft. szervezésében" - állította. Mint a HVG megtudta, Kovácsné szerződött ügynöke volt az egri központú, többes biztosítási alkusz IMC Kft.-nek, ám tavaly decemberben a szerződése lejárt, mert három hónap alatt egyetlen üzletet sem hozott. "Nekem senki sem mondott fel, a szerződésem ma is érvényes" - válaszolta erre Kovácsné. Amúgy, ha esetleg visszaélt volna IMC-s névjegyével, gyorsan lebukhatott volna, mert egy biztosítási brókercég nem foglalkozhat hitelekkel.

Kovácsné azt állítja, most főképpen a Sinus Consulting Kft.-nek dolgozik, egyelőre még nem saját szerződéssel, hanem úgymond közvetítőn keresztül. Felvenni akkor fogják, ha sikereket ér el - bizakodott. "A Sinus Consulting Kft. mint biztosítási alkusz kizárólag magyarországi biztosítótársaságok termékeit értékesíti, mégpedig a PSZÁF-nál hivatalosan regisztrált munkatársak útján" - válaszolta a HVG megkeresésére Barnátz Anita, a Sinus munkatársa. Hozzátette: Kovácsnéról még csak nem is hallottak, nem beszélve arról, hogy ügynökeik nem alkalmazhatnak "alvállalkozókat". Kovácsnét állítólag bizonyos Mányoki Zsuzsa foglalkoztatta, aki idén januárig valóban a Sinus ügynöke volt. Az egyik megtévesztett ügyfél is beszélt Mányoki Zsuzsáról, aki - miután Kovácsné nem tudott a kuncsaftnak osztrák hitelt szerezni - azt mondta neki, hogy az Erste Bank Rt.-hez továbbítja a hitelkérelmét, amit utóbb vissza is kapott a hölgytől, mondván: nem bizonyult hitelképesnek. A beugró viszont elúszott. Csakhogy Mányoki Zsuzsa senkinek a hitelkérelmét nem vihette be egyetlen bankba sem, mivel ő sem hitelügynök, nem szerepel a PSZÁF nyilvántartásában, és az Erste Bankban sem hallottak róla.

Magyarországon valószínűleg se szeri, se száma a hasonló álügynököknek. Hogy hányan lehetnek és összesen mennyi pénzt vettek fel, azt még megtippelni sem lehet, mivel az ilyen típusú, egyenként általában jelentéktelen összegek miatt folyó büntetőügyekről nincs összesítés - ismerte el Szomor Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozóosztályának ezredese. A piac tisztulását csak az ügyfelek kényszeríthetnék ki azzal, ha ellenőriznék a hozzájuk betoppanó - általában egy ismerősük által ajánlott - ügynököt, akiben nem bíznának meg vakon, s főképpen nem adnának neki pénzt.

GYENIS ÁGNES

Milliókért kelt el egy falra felragasztott banán

Milliókért kelt el egy falra felragasztott banán

100 ezer embert érint: mi történik azokkal a mobilos UPC-előfizetőkkel, akiket átvett a Vodafone?

100 ezer embert érint: mi történik azokkal a mobilos UPC-előfizetőkkel, akiket átvett a Vodafone?

Százmilliós drogszállítmányt kapcsoltak le Röszkén

Százmilliós drogszállítmányt kapcsoltak le Röszkén

Itt az első komoly ízelítő az új James Bond-filmből

Itt az első komoly ízelítő az új James Bond-filmből

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve

Betiltották a szilveszteri petárdázást Münchenben

Betiltották a szilveszteri petárdázást Münchenben