A 9 milliárd forintos jegyzett tőkéjű magyarországi Dresdner Bank megvásárlásával saját bankot hozott létre az Allianz Hungária Biztosító. A 2006 második felében startoló Allianz Bank terveiről és lehetőségeiről Farkas Ádám leendő vezérigazgatót kérdeztük.

HVG: A telítődött bankpiacon hol van még hely egy új pénzintézetnek?

F. Á.: Az Allianz Bank megjelenése nem hasonlítható össze egy teljesen új szereplő piacra lépésével. A bank létrehozását az motiválta, hogy az Allianz Hungária Magyarország piacvezető biztosítója; első helyen áll a gépjármű- és az ipari biztosításban, jelentős pozíciója van a lakás- és az életbiztosítások területén, ráadásul nagy nyugdíjpénztár kapcsolódik hozzá; összesen 2 milliós ügyfélbázissal rendelkezik. Értékesítési hálózata is erős, mintegy 2 ezer fős üzletkötői, pénzügyi tanácsadói csapattal és országos irodahálózattal. A bank az értékesítési kapacitásra támaszkodva meglévő ügyfélkörére szeretne alapozni. Ilyen értelemben a telített piacra is van értelme és érdemes is üzletileg belépni.

HVG: Valódi banki termékük is lesz, vagy csak a banklicenc felhasználásával kívánja az Allianz bővíteni a termékskálát?

F. Á.: Lesznek például folyószámlák, klasszikus hitel- és betéti termékek, emellett a banki és a biztosítási termékek kombinációi is, de ezekről ma még kicsit korai beszélni.

HVG: Lesz bankfiókhálózat, vagy csak a biztosító ügynökei kínálják majd termékeiket?

F. Á.: Több csatornát kívánunk felhasználni, de az értékesítési folyamatban nagyon erős szerepe lesz a biztosító üzletkötői és pénzügyi tanácsadói hálózatának. Emellett a meglévő irodahálózat egy részét banki szolgáltatások nyújtására is alkalmas bankfiókká alakítjuk.

HVG: Ez nem olcsó mulatság...

F. Á.: Lényegesen kevesebbe kerül, mint teljesen új fiókok kialakítása, nagyon költséghatékony és takarékos elképzelést próbálunk megvalósítani.

HVG: Az Allianz Biztosító 6,64 százalékos tulajdonosa a Takarékbanknak, és részesedése van az FHB-ban is. A bankalapítás után változik-e a biztosító viszonya ezekkel a pénzintézetekkel?

F. Á.: A biztosító a saját banki tevékenységgel nem kívánja veszélyeztetni az eddigi együttműködéseket, sőt szándékaink szerint, ahol kölcsönös előnyök mutatkoznak, semmi akadálya annak, hogy fejlesszük is ezeket a partneri kapcsolatokat.

HVG: Kritikus pont lehet a bank informatikai hátterének kialakítása...

F. Á.: Óriási szinergialehetőségek vannak a már meglévő infrastruktúra üzemeltetésében, beleértve a kommunikációt, a központi kiszolgáló szervereket és más informatikai eszközöket. Ezt maximális mértékben ki is szeretnénk használni, de a bankhoz új beruházásokra is szükség van.

HVG: Mekkora tőkebefektetést igényel a bank elindítása?

F. Á.: Milliárdos nagyságrendű összegről van szó.

HVG: Miért jó az Allianznak, hogy bankot csinál? Nyilván eredménybővüléssel számol...

F. Á.: A bank a teljes pénzügyi szektorban erősítheti az Allianz Hungária-csoport pozícióját, növelheti a piaci részesedését és hosszabb távon jövedelmezőségét is. De fontos lehet az ügyfelek szempontjából is, mert egy helyen, egy tanácsadótól a pénzügyi szolgáltatások szélesebb palettájáról kaphatnak információt és választási lehetőséget. A kereskedelemben az ilyen típusú szervezetek régóta terjedőben vannak, elég például a kiskereskedelmi láncokra gondolni.

HVG: Magyarországon viszont eddig csak bankok hoztak létre biztosítókat, a fordítottjára még nem volt példa.

F. Á.: Attól miért ne lehetne jó? A világban ez nem egyedülálló, maga az Allianz is vásárolt már fel és hozott létre bankot például Franciaországban és Olaszországban.

HVG: Idehaza miért éppen most indul a bankkal az Allianz?

F. Á.: Szerves fejlődés eredményeként. A cég egyre erősebb lett vagyonkezelőként, nyugdíj- és egészségpénztári szolgáltatóként és természetesen életbiztosítóként. Így logikus volt, hogy az utolsó lépést is megtegye az integrált pénzügyi szolgáltatóvá válás útján. A társaság tőkehelyzete erős, így a vezetőség most látta elérkezettnek az időt egy bank elindítására.

HVG: A nemzetközi Allianz-csoport már 2001-ben integrálta a Dresdner Bank AG-t, amelynek leányvállalata 1991 óta van jelen Magyarországon, mégsem működött együtt itthon a két cég. Sőt a Dresdner Bank AG tavaly júliustól fiókteleppé alakította át magyarországi érdekeltségét.

F. Á.: A Dresdner Bank a saját stratégiáját követi, és az is nyilvánvaló, hogy az Allianz Hungária ugyancsak önálló stratégiáját valósítja meg az Allianz Bank létrehozásával.

HVG: Alapvetően tehát helyi, azaz magyarországi ötletről van szó. Mennyire nehezíti a helyzetet, hogy időközben az Allianz Hungária Biztosító élén vezetőváltás történt, hiszen Patai Mihály korábbi vezérigazgató, a bankalapítás elindítója átigazolt a HVB Bankhoz? Pikánsabbá teszi a helyzetet, hogy az ön neve is felmerült a HVB Bank éléről most nyugdíjba vonuló Matthias Kunsch utódjaként.

F. Á.: Tavaly valóban szóba került az én nevem is, de ez a jelenlegi helyzettől teljesen független ügy. Patai Mihály személyes döntését nem szeretném kommentálni, de a biztosítói eredményei mindenképp magukért beszélnek. A bank alapításának stratégiájában egyébként egységes a biztosító egész vezetése és a tulajdonos is, aki nélkül egy ilyen döntés nem születhetett volna meg.

LOVAS JUDIT

Pénzügyek

Pályakép

Az 1968-ban született Farkas Ádám az egyik legfiatalabb magyarországi bankvezér, aki a Budapesti Közgazdaság-tudományi...

Berkeley-n végzett vezérrel indul a magyar tengeri manőver

Berkeley-n végzett vezérrel indul a magyar tengeri manőver

Három autópályát is lezárnak egy 70 méteres vegyipari torony szállítása miatt

Három autópályát is lezárnak egy 70 méteres vegyipari torony szállítása miatt

Meghalt egy ember a Mátrai Erőműnél

Meghalt egy ember a Mátrai Erőműnél

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Ami hiányzik a magyar iskolákból: ezért brillíroznak az észtek a PISA-teszteken

Ami hiányzik a magyar iskolákból: ezért brillíroznak az észtek a PISA-teszteken