Tetszett a cikk?

A lánctartozások összegének csökkentésére március végén csomagot fogadott el a kormány, és kezelési megoldásokat...

A lánctartozások összegének csökkentésére március végén csomagot fogadott el a kormány, és kezelési megoldásokat fogalmazott meg programjában a Fidesz is.

A kormány csomagja:

- A közbeszerzési törvény módosítása. A fővállalkozó nem szerződhetne rosszabb feltételekkel az alvállalkozójával, mint ahogy vele megrendelője szerződik. Így ha az állam harmincnapos határidőre fizet, neki is harmincnapos határidővel kellene kiegyenlíteni az alvállalkozó számláját. Ellenkező esetben kizárják a további közbeszerzésekből.

- A közbeszerzések alapján teljesített, 100 millió forint feletti kifizetéseket közzéteszik a megrendelő vagy a Magyar Államkincstár honlapján. Így látható lesz, hogy az állam fizetett-e, a fővállalkozó pedig alaptalanul nem hivatkozhat arra, hogy nem kapta meg a pénzét az államtól.

- 120-150 milliárd forintos állami segítség:

- 40 milliárd forintos garanciakeretet hoz létre a Hitelgarancia Zrt. 80 százalékos készfizető kezességvállalással kisvállalkozók faktoringügyleteihez.

- Április 30-ától 50 milliárd forintos kerettel elindul a Magyar Exporthitel-biztosító Zrt. (Mehib) szállítói hitelbiztosítási konstrukciója. A Mehib minősíti a kis- és középvállalkozások (kkv) vevőit, és 0,4-0,5 százalékos biztosítási díj fizetése mellett biztosítási fedezetet nyújt. A kkv minősített vevő fizetésképtelensége esetén harminc napon belül, egyszerű nem fizetés esetén a számlaköveteléstől számított 210 napon belül hozzájut követelésének 20 százalékos önrésszel csökkentett összegéhez.

- Mehib exportbiztosítási "Biztonság kötvény" létrehozása a kkv-k számára a külföldi vevők nemfizetéséből kialakuló körbetartozás ellen. A minősített külföldi vevők fizetésképtelensége esetén harminc napon belül, egyszerű nemfizetése esetén 120 napon belül a kkv hozzájut az exportkövetelésének önrésszel csökkentett összegéhez.

- Áprilisban újraindul a Lánchíd Faktoring-program 30 milliárd forintos kerettel, kiemelten az építőipari és kereskedelmi vállalkozások számára, 3 százalékpontos faktordíj-támogatás mellett.

A Fidesz programja:

- A vállalkozásoknak csak kifizetett számla után kellene áfát fizetni.

- Megerősítenék a törvényi garanciákat az állam áfa-visszafizetési kötelezettségeire, az állami megrendeléseknél a késedelmes fizetés felszámolására, és felgyorsítanák az uniós támogatások kifizetését.

- Módosítanák a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy a közbeszerzések minél nagyobb hányada jusson magyar cégeknek.

- Közbeszerzési ajánlati normákat vezetnének be, továbbá támogatnák minősített alvállalkozói láncok szervezését, valamint a kkv-k számára kedvezményesen elérhető, piaci alapú kockázatkezelő eszközök megteremtését.

Pénzügyek

Láncfelvarrás

Több százmilliárd forintra tehető lánctartozások nehezítik a gazdaság működését, amit leginkább a kis cégek sínylenek meg, az adóslistát viszont gyakran az állam vagy a nagy projektcégek indítják el. A kormány a választások előtt rukkolt ki az adósságcsapda enyhítésére szánt csomagjával.

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában