Tetszett a cikk?

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. részvényeinek drágulását várja a Credit Suisse First Boston attól, hogy múlt pénteken pont került a Mol gázüzletágának részleges értékesítésére, a német E.On Ruhrgas International AG tulajdonába került a gázkereskedő Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. A londoni elemzők szerint az elmúlt években a gázüzletágon elszenvedett veszteség, valamint az állami tulajdonban lévő papírok piacra kerülése körüli bizonytalanság elmúltával megnőhet a befektetők érdeklődése az olajpapírok iránt.

Alig valósult meg az adásvétel, máris elterjedt, hogy az orosz gázipari óriás, a Gazprom venné át az E.Ontól a két gázcéget. Ez a lehetőség már régóta benne van a pakliban - állította a HVG-nek Szitó János, a Gazpromot Magyarországon képviselő Centrex Hungária Energetikai és Gázipari Rt. vezérigazgatója. Szerinte a németek már a Mol-gázüzletág részleges megvásárlására 2004 szeptemberében benyújtott pályázatban is jelezték, ha nyernek, akkor a gázellátás biztonsága érdekében stratégiai partnerként bevonnák a Gazpromot. Az E.On Ruhrgas 6,5 százalékos tulajdonosa az egyébként orosz állami irányítású Gazpromnak. Szitó szerint a németek ezen szándékáról a Mol és az illetékes magyar hatóságok - a Magyar Energia Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal -, valamint az EU versenyhivatala is tudott. A Molnál a HVG érdeklődésére nem kívántak reagálni arra, hogy szerepelt-e az ominózus kitétel a németek pályázatában, mondván, a gázcégek eladásával részükről lezártnak tekintik az ügyet.

A Gazprom szelleme végig belengte a Mol-E.On gázügyletet, miután egy másik üzletben is megállapodtak, nevezetesen, hogy a németek megvásárolják a Gazprom és a Mol által fele-fele arányban birtokolt gázimportőr Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Rt. molos részét is. Mivel azonban ez utóbbira a Gazpromnak elővételi joga van, annak átruházásához mindenképpen szükséges az oroszok beleegyezése. Erre a mai napig nem került sor. Várnak ugyanis arra, hogyan alakul a német és az orosz anyavállalatok közti, ennél jóval nagyobb horderejű tárgyalás. Ennek tétje, hogy a németek részesedést szerezzenek az Oroszországból Nyugat-Európába vezető észak-európai gázvezetéket gázzal ellátó Juzsno-Russzkoje gázmező kiaknázásában, cserébe - egyebek között - a Gazprom kisebbségi részesedést kap az E.On Moltól megvásárolt gázcégeiben. Az E.On kérése hétfőn már teljesült: 24,5 százalékos részesedést szerzett abban a konzorciumban, amely 4 milliárd euróból felépíti az észak-európai gázvezetéket. A maradékon a Gazprom (51 százalék) és a szintén német BASF AG (24,5 százalék) osztozik.

Ezek után a németek ellentételezése következhet. Arról azonban nincs szó, hogy az oroszok többségbe kerülnének - cáfolta Szitó a magyar lapokban megjelent feltételezéseket. A részvénycsere révén a Gazprom bekapcsolódhatna a magyarországi földgáz-kereskedelembe és -tárolásba - ahogy azt márciusi magyarországi látogatásán Putyin orosz elnök már kilátásba helyezte (HVG, 2006. március 11.) -, elindulna például az 1,2 milliárd köbméteres magyarországi stratégiai földgáztároló létesítésére hamarosan kiírandó pályázaton, valamint egy regionális stratégiai gázellátó központot kíván létrehozni.

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?