Autópályadíjat, parkolószelvényt, könyvet és belépőjegyeket is lehet mobillal vásárolni, s ez még csak a kezdet. A telefonosok komoly üzletet látnak a kis összegű fizetésekben, s a bankok egyelőre átengedik nekik a főszerepet.

"A kibővített szolgáltatás okán nem emelte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) a matrica árát" - volt olvasható az ÁAK-nak a mobilos autópályadíj-fizetés március 17-ei bevezetéséről szóló közleményében. Megejtő ez a nagyvonalúság, csakhogy a négynapos, 1170 forintos autópályadíj mobiltelefonon 14-20 százalékkal drágább, attól függően, hogy az autós a mobilcég által megszabott csúcsidőben vagy azon kívül küldi-e el a vásárlásra vonatkozó sms-t. A szolgáltatást különben a T-Mobile és a Pannon összes előfizetője - beleértve a kártyás ügyfeleket is - igénybe veheti, továbbá magyar és külföldi rendszámot egyaránt lehet regisztrálni, csak az a fontos, hogy az ügyletet még a fizetős szakasz elérése előtt le kell bonyolítani.

A magas felár oka, hogy a mobilszolgáltatók a vételhez szükséges két alapdíjas üzenet díján felül tranzakciónként további 100 forintot kérnek. Május 1-jétől - legalábbis relatíve - javulnak a feltételek, a turistaszezon beköszöntével ugyanis a matrica 1520 forintra drágul, a mobilos vásárlás ára viszont nem nő. A többletköltségek most sem rettentik vissza azonban a sorban állástól menekülőket, a bevezetés óta ugyanis már több mint 10 ezer virtuális matricát adott el a két mobiloperátor.

A kényelem még drágább lett volna, ha az ÁAK-tól kapott többszázaléknyi forgalmi jutalék legalább részben nem fedezné a fizetési rendszer működtetésének a költségeit - derült ki a mobilcégek név nélkül nyilatkozó munkatársaitól. Az ÁAK-nak egyébként még így is kifizetődő a mobilos autópályadíj-fizetés, hiszen a matricák fizikai értékesítéséért - ugyancsak a mobilcégek becslései szerint - kétszer-háromszor akkora forgalmi jutalékot kénytelen leszurkolni. Érthető tehát, ha az állami autópályacég mindent megtesz azért, hogy az utazók a legnépszerűbb négynapos vignetta mellett a hosszabb időre szóló matricákat is megvehessék sms-sel.

"Az ÁAK nyitva tartja az ajtót minden viszonteladó előtt, de még nem találkozott olyan szolgáltatóval, amely például az internetes értékesítésre kínált volna egy megvalósítható megoldást" - magyarázta a HVG-nek Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője, miért csak a mobilszolgáltatókkal állapodtak meg. Ezt egyébként elsősorban a mobilos fizetések elterjesztésében úttörő T-Mobile kezdeményezte, majd a Pannon csatlakozott hozzá, a Vodafone Magyarország Zrt. viszont egyelőre távol maradt, mert - mint illetékese jelezte - még dolgoznak a piaci sajátosságoknak legmegfelelőbb mobilfizetési megoldáson. Két vetélytársa előrébb jár, miután mindketten már évekkel korábban bevezették a Cellum Magyarország Rt. által kifejlesztett mobilfizetési megoldást. Ennek segítségével szinte bármely árut és szolgáltatást el lehetne adni az előfizetőknek.

A mobilcégek kezében lévő lehetőség óriási kihívás a bankkártyás fizetésekkel szemben. Nemcsak azért, mert a fizetőeszköz, azaz a maroktelefon már mintegy 9 millió előfizető zsebében ott lapul, hanem azért is, mert a mobiltulajdonos a telefon SIM kártyája révén jól használható azonosítóval rendelkezik. "A mobilos vásárlás a legegyszerűbb és legbiztonságosabb a különböző alternatív fizetési módok közül, ráadásul már működik, szemben például a csipkártyás megoldással" - indokolta a HVG-nek Bodon Ildikó, a T-Mobile stratégiai üzletfejlesztési helyettese, miért lát nagy fantáziát a fizetéseknél a maroktelefonban. Hozzátette viszont, hogy a hipermarketekben nem céljuk a bankkártya leváltása. Igaz, eleve korlátot jelent, hogy a jogszabályok szerint a mobilszolgáltató csak - megbízási szerződéssel rendelkező - viszonteladóként értékesíthet különféle termékeket, s nem közvetíthet a vevő és az eladó között, mert az már pénzügyi szolgáltatásnak minősül. Ezért nem lehet például mobillal kifizetni a parkolásnál a személyre szóló büntetést vagy kiegyenlíteni a közműdíjat egy bank bekapcsolása nélkül.

Nem könnyű betörnie a mobilcégeknek a vonat- és a távolságibusz-jegyek értékesítésébe sem, ezek többsége ugyanis - a Volánbusz esetében például 80 százaléka - személyre szóló kedvezményeket tartalmaz. Mindenesetre a T-Mobile és a Volánbusz már közösen keresi a megoldást, s a mobilcég tárgyalásban áll a MÁV-val is. Miután a BKV-jegyek esetében nem kell ilyen problémákkal küszködni, Bodon szerint a BKV Rt. számára a csipkártyás mellett a mobilos fizetés is szóba jöhet. Más kérdés, hogy a jegyeladásra a BKV által kiírt pályázat a beléptető rendszerek kiépítését és a jegyellenőrzést is tartalmazza, amire viszont aligha vállalkozna egy mobilcég.

Praktikus fizetőeszköz a mobilkészülék a parkolásnál, feltéve persze, hogy a szolgáltatás igénybevétele nem bonyolult. Budapesten azonban a Centrum Parkolóházak Rt. parkolóóráinál csak azután lehet maroktelefonnal fizetni, ha előtte az ügyfél személyesen szerződést köt a céggel, és feltölt egy kizárólagosan parkolásidíj-fizetésre használható keretet. Szegeden viszont erre nincs szükség, a parkolást előzetes szerződések nélkül, a mobilos egyenleg terhére lehet kiegyenlíteni, s hamarosan így lesz Zalaegerszegen is.

"A Magyar Nemzeti Bank rendszeresen vizsgálja, hogy a mobilcégek nem lépik-e át azt a határt, amelytől tevékenységük már pénzügyi szolgáltatásnak minősül" - mutatta be a HVG-nek Elbert Csaba, az MNB ügyvezető-helyettese, hogyan őrködnek azon, hogy a mobilpiac szereplői ne tévedjenek banki területre. Banki körökben ettől függetlenül aggályosnak tartanák, ha a mobilfizetés elterjedésével az előfizetők egyre nagyobb összegeket pakolnának telefon-előfizetési kártyáikra. "Ez lényegében betétgyűjtés, amire nem fizet kamatot a mobilszolgáltató, ráadásul mivel nincsen rajta betétbiztosítási garancia, az ügyfél pénze elúszhat, ha bajba kerül a mobilcég" - vetik fel.

Egyelőre azonban nem zavarja a banki köröket, hogy a távközlési cégek - felhasználva az adatátviteli csatornákat - hadállásokat építenek ki a kis összegű fizetések piacán. Nyilván más lenne a helyzet, ha már korábban széles körben elterjedt volna a mágnescsíkos bankkártyák helyett a csippel ellátott plasztiklap, amellyel nemcsak a kártyás visszaéléseket lehet visszaszorítani, de amely egyúttal a lakossági folyószámláról feltölthető elektronikus pénztárcaként is használható. Ezt elvben ösztönözhette volna az az uniós előírás, amely szerint a banknak helyt kell állnia minden olyan kártyacsalásból származó 45 ezer forint feletti kár esetében, amely nem az ügyfél hibájából következik be. Csakhogy a plasztik a csip nélkül is jóval biztonságosabbá vált, miután Magyarországon a bankok - maguk kínálva üzletet a mobilos cégeknek - bevezették a kártyaforgalom ellenőrzésére szolgáló sms-szolgáltatást, továbbá kiépítettek egy hatékony kártyafigyelő rendszert. Ráadásul - banki adatok szerint - a csipes kártya előállítása még mindig több mint kétszer annyiba (körülbelül 200 forintba) kerül, mint a darabonként 60-100 forintért legyártatható hagyományos mágnescsíkos változat. Ezért a csipben továbbra is nagy jövőt látó nemzetközi kártyatársaságok nyomásán túl nem sok minden gyorsítja a mikroprocesszorral ellátott fizetési lapok elterjedését az országban.

A magyarországi fejlesztéseket más irányba terelhetné, ha nagyobb fokozatra kapcsolna az uniós mobilfizetési program, amelyben a bankok a főszereplők. "A Görögországban tavaly sikerrel tesztelt fizetési megoldásban a mobiloperátorok csak adatátvitelt biztosító szolgáltatóként jelennek meg, a fizetési forgalom a bankszámlák között zajlik" - jellemezte a kísérleti programot Gál Tamás, az MKB Bank Rt. üzletágvezetője. A magyarországi bankok érdekeltek lehetnek egy ilyen rendszer bevezetésében, a mobilfizetésekkel extrahaszonra vadászó távközlési lobbi viszont aligha.

PAPP EMÍLIA

Egy magyar pezsgő is bekerült a világ tíz legjobbja közé

Egy magyar pezsgő is bekerült a világ tíz legjobbja közé

Ülést nem tart az ügyben, de vizsgálja a parlamenti bizottság a visontai szennyezést

Ülést nem tart az ügyben, de vizsgálja a parlamenti bizottság a visontai szennyezést

Szabó Tímea: az önkormányzati választásokon kapott pofon miatt tákolta a Fidesz a lex-Párbeszédet

Szabó Tímea: az önkormányzati választásokon kapott pofon miatt tákolta a Fidesz a lex-Párbeszédet

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után

Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Legendás otthoni számítógépet állítanak ki Szegeden

Legendás otthoni számítógépet állítanak ki Szegeden