Hosszú lejáratú megtakarításokkal kivédhető a 12 évi szünet után szeptember 1-jén ismét belépő kamatadó, pórul járhat viszont, aki idő előtt feltöri majd a betétjét.

Az idén csak 2 milliárd forint adóbevételre számít a Pénzügyminisztérium (PM) a kamatadóból, jövőre viszont már 26 milliárd forintnak kellene befolynia - avatta be a HVG-t a tárca várakozásába Kőszegi Márk, a minisztérium helyettes sajtófőnöke. A különbséget azzal magyarázta, hogy a tárcánál biztosra veszik, aki tudja, idén augusztus végéig úgy csoportosítja majd át bankban lévő megtakarítását, hogy lehetőség szerint jó darabig mentesüljön a kamatadó-fizetési kötelezettség alól. A legkézenfekvőbb megoldás, ha valaki olyan hosszú lejáratú betétbe vagy befektetési alapba teszi át a pénzét, amely hónapokkal vagy akár évekkel később fizet először kamatot. A szeptember 1-jén hatályba lépő, 20 százalékos kamatadóról rendelkező jogszabály alapján ugyanis az augusztus végéig elhelyezett betétek első kamatfizetése még adómentes.

Nehéz megbecsülni, hogy a kamatadó mennyire rendezi majd át a bankoknál tartott 6 ezer milliárd forintnyi lakossági megtakarítás sorait, a jelek szerint azonban a pénzintézetek - ügyfeleik érdekében - most maguk is ösztönzik a megtakarítások mintegy harmadát kitevő látra szóló állomány csökkentését és a rövid, de még inkább a hosszú lejáratú betétek arányának növelését. "Levélben értesítettük 210 ezer ügyfelünket a kamatadó bevezetéséről és az ebből eredő terhekről. Különösen azoknak érdemes átcsoportosítani megtakarításaikat és spekulálni hosszabb lejáratra vagy új befektetési termékekre, akik eddig egy-, két- vagy három hónapos, automatikusan megújuló lekötött betéttel rendelkeztek" - mondta a HVG-nek Ákos Tamás, az MKB Bank ügyvezető igazgatója. A bankár szerint nekik érdemesebb a hosszabb ideig nélkülözhető összegeket augusztusban áttenni változó kamatozású pénzpiaci betétbe, amelynek választékát egy hónapig - ideiglenesen - két- és hároméves lejáratúval bővítik. Az itt elhelyezett összegek a bankközi irányadó kamat alakulását követve híznak (lásd táblázatunkat), de mivel kamatot csak a lejárat végén fizetnek, az ide "spájzolt" pénzek több évre mentesíthetők a kamatadó alól.

Az adómentesség lehetőségének időbeli rekordját minden bizonnyal az OTP Bank állította fel azokkal a két-, három-, öt- és tízéves lejáratú és kamatot csak a lejárat végén egy összegben fizető jelzáloglevelekkel, amelyeket - a jegyzési árfolyam alapján - leginkább augusztus 21-e és 31-e között érdemes majd jegyezni. Borítékolni lehet azonban, hogy ennek az értékpapírnak a vonzereje nem annyira a 20 százalékos kamatadó elkerülése lesz, hanem azok a hatalmas kamatmértékek, amelyekkel a jelzáloglevél reklámozható. Az ötéves jelzáloglevél például 40 százalékos kamatkuponnal van ellátva, a tízéves pedig 100 százalékossal. Csakhogy ezeket a mellbevágó százalékokat az magyarázza, hogy az évente esedékes kamatot nem tőkésíti a bank (nem is teheti, mert akkor a második évben már le kellene vonnia a kamatadót), ezért a valóságos éves hozam egészen más mértékű. A tíz év után lejáró jelzáloglevél például - augusztus utolsó hetében vásárolva - éves szinten 7,17 százalékot hoz majd a befektető számára. Más kérdés, hogy a remények szerint egy-két év múlva ismét lefelé kanyarodó kamatpálya tükrében ez sem látszik rossz hozamnak.

Banki vélemények szerint azonban nemcsak a kamatadó hatására fordulnak egyre többen a hosszabb lejáratok felé, hanem a gazdasági és pénzügyi bizonytalanságok miatt is. A CIB Bank számai szerint például az utóbbi hat hónap alatt a 12 hónapos betétek aránya a teljes banki betétösszegen belül 3 százalékról 15 százalékra emelkedett, annak hatására, hogy ez az állomány közel a hatszorosára nőtt.

Bukni is lehet a hosszú távú lekötéseken, mert ha valaki mégsem tudja tíz évig benntartani a pénzét, a jelzáloglevelét csak az éppen érvényes piaci árfolyamon tudja majd eladni, s annak mértékét nem lehet előre kiszámítani. Rosszul járhatnak azok is, akik hagyják magukat rábeszélni a legális adóelkerülésre, s csak ezért kötnek le hosszú időre erőn felüli összegeket. A lejárat előtti betétfeltörést a legtöbb pénzintézet ugyanis bünteti. Elveszhet a teljes összegyűlt kamat, vagy a bank csak látra szóló kamatot térít. Ilyen körülmények között gáláns ajánlatnak számít, hogy a CIB Bank 18 hónapos augusztusi akciós betétje után évi 5 százalékos kamatot vághat zsebre az is, aki már hat hónap után mégis felveszi pénzét.

A meggondolatlanok miatt felvirágozhat a lombardhitelezés, ami lényegében értékpapír vagy betét fedezete mellett felvehető kölcsönöket jelent. Nem kizárt ugyanis - főként a többéves betétek esetében -, hogy még mindig kifizetődőbb lesz az ideiglenes pénzzavart lombardkölcsönnel áthidalni, mint lemondani a többéves kamatbevételről.

A kamatadó fenyegetésének hatására a befektetési alapokba is jó pár milliárd áramolhat augusztusban, a szeptember 1-jéig bevitt összeg ugyanis adómentes marad a befektetési jegy visszaváltásáig. A K&H Bank fiókjaiban elsősorban a tőkegarantált alapokra próbálják rábeszélni az ügyfeleket. A hároméves lejáratú K&H "fix plusz 14." nevű forintalap és egy hasonló dolláros változat augusztus 22-éig jegyezhető. Valószínűleg az sem véletlen, hogy az MKB Banknál is éppen augusztus 3-a és 24-e között jegyezhető a Pagoda nevű tőkegarantált alap, amely ázsiai részvénypiacokra fektet be. Míg a Pagodánál a befektetett tőkét garantálja az alapkezelő, a K&H Banknál egy minimális hozamot is.

A kamatadó alól mentesülő nyugdíj-előtakarékossági számlák, a lakás-takarékpénztári betétek és a legalább tízéves életbiztosítások valószínűleg szintén népszerűbbek lesznek egy ideig, mint a sima banki betétek. A banki szakértők szerint azonban minden csoda néhány napig tart, így a kamatjövedelmeket megcsapoló adó néhány hónap múlva már belesimul a mindennapokba. A hirdetésekben továbbra is a bruttó - azaz az adó levonása nélküli - kamatok szerepelnek majd, ugyanazokat a termékeket kínálják majd a bankok, mint eddig, s a pénzintézetekben dolgozók szerint a megtakarítási kedvet sem befolyásolja érdemben a kamatadó.

PAPP EMÍLIA

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál