Nem alhatnak nyugodtan a legnagyobb tőzsdei társaságok vezetői, mivel nem tudják, kik állnak a részvényeiket letétként kezelő pénzintézetek mögött.

HVG
Újabb nagybefektetője van az OTP Bank Nyrt.-nek. A New York-i bejegyzésű Julius Baer Investment Management LLC július közepéig 5,57 százaléknyit gyűjtött össze a 28 milliárd forint jegyzett tőkéjű, ám hétfői 6125 forintos tőzsdei záróára alapján mintegy 1700 milliárdot érő pénzintézet részvényeiből. Bár a Julius Baer pakettje eltörpül a szintén amerikai The Bank of New York Co. Inc. (BNY) 32,4 százaléknyi OTP-részesedése mellett, együttesen már jelentős beleszólásuk lehet a bank irányításába. Ez pedig azért nagy dolog, mert 1995-ös privatizációja óta az OTP Bank kizárólag a Csányi Sándor elnök-vezérigazgató által fémjelzett menedzsment instrukciói szerint tevékenykedik. Ezt biztosította a bank alapszabálya, amely 2004 tavaszáig nem tette lehetővé, hogy bárki 10 százaléknál nagyobb arányban szavazzon a közgyűlésen. Ám akkor 25 százalékra emelték a szavazati korlátot, s 33 százalékra abban az esetben, ha többen rendelkeznének 10 százaléknál nagyobb OTP-részesedéssel.

E lehetőséget lovagolta meg tavaly nyáron a BNY, amelynek felbukkanása azért okozott fejfájást Csányiéknál, mert nem tudják, pontosan kivel is állnak szemben. Az amerikai bank ugyanis nem tulajdonosként, hanem az OTP-részvényeket képviselő, azokkal teljesen azonos jogokat biztosító globális letéti jegyek (angol rövidítéssel: GDR-ek) kibocsátójaként és kezelőjeként jegyeztette be magát az OTP részvénykönyvébe. S mivel a Julius Baer is letétkezelő, a bank mindkét nagybefektetője az ismeretlenség homályában maradhat.

Minderre az ad lehetőséget, hogy külföldi befektetőknek elszámolási szempontból két módjuk van magyar értékpapírokba fektetni. Az egyik, hogy egy magyarországi letétkezelőnél közvetlenül vagy közvetve számlát nyitnak. A másik, hogy amennyiben a földrajzi távolság, illetve az összbefektetéshez képest viszonylag alacsony invesztíciós érték, esetleg a befektető országában érvényes előírások ezt nem teszik indokolttá, GDR-eket vásárolnak - magyarázza Csillag Endre, a külföldi befektetők egyik vezető letétkezelője, a Citibank Budapest Zrt. üzletágvezetője. A befektető mindkét esetben a letétkezelőt bízza meg az adminisztrációs teendőkkel, amely attól kezdve kizárólag az ő utasításai alapján szavazhat a közgyűlésen. Csakhogy míg az első esetben megállapítható a befektető kiléte, a GDR esetében a letétkezelő anélkül szavazhat, hogy a tulajdonos személyére fény derülne. Igaz, ez azzal jár, hogy mivel a részvénykönyvben a letétkezelő szerepel, a befolyásszerzésre vonatkozó törvények is rá vonatkoznak. Így például, ha egy letétkezelőt egy magyar tőzsdei társaságban több mint 33 százaléknyi részvény őrzőjeként regisztrálnak, a hatályos tőkepiaci törvény értelmében éppúgy nyilvános vételi ajánlatot kell tennie, mint ha közvetlenül birtokolna ekkora részvénycsomagot. Feltehetőleg éppen e kötelezettséget megkerülendő centizte ki a BNY az OTP-ben lévő részesedését - állítják a jól értesültek.

Jelenleg egyébként kilenc magyar részvénnyel - BorsodChem, Démász, Magyar Telekom, Mol, OTP Bank, Richter, Synergon, TVK és a NABI-jogutód Exbus - kereskednek külföldön GDR-ek formájában, amelyeket három nagy nemzetközi pénzintézet, a BNY, a szintén amerikai JP Morgan Chase és a német Deutsche Bank AG bocsátott ki a magyar cégek megbízásából. A spekulációra fogékony befektetők számára a GDR-ek azért lehetnek csábítók, mert ezek birtokában nyerészkedhetnek a jegyek külföldi kurzusa és a mögöttük lévő részvények budapesti árfolyama közötti eltérésen. Múlt csütörtökön például a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ezer forint névértékű részvényéről kiállított globális letéti jegyet Londonban 346 forinttal olcsóbban lehetett megvásárolni, mint Budapesten. A dolog szépséghibája legfeljebb az lehet, ha a magyarországi brókercégnek nem sikerül a Cityben megvásárolt GDR-t a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kötött eladási ügylet elszámolásáig (vagyis az ügyletkötéstől számított harmadik munkanapig) részvénnyé visszaalakíttatnia. Ekkor ugyanis a brókerrel szemben a tőzsdei elszámolási szabályok értelmében kényszerintézkedéseket foganatosítanak, amelyek költségei átháríthatók az ügyfélre. "Ez jelentősen csökkentheti az arbitrázsból eredő árfolyamnyereséget, nem is beszélve az elszámolás csúszása miatti presztízsveszteségről" - figyelmeztet Csillag.

Azért kedvelik a GDR-eket a hazai tőzsdei társaságok, mert azok révén olyan értékpapírpiacokra is eljuthatnak, amelyekről ezek híján legfeljebb csak álmodhatnának. Sok külföldi tőzsdén ugyanis eleve csak GDR-ek formájában engedett a megjelenés. "A letéti jegyek korlátozásoktól mentes nemzetközi forgalomképessége lehetővé teszi, hogy részvényeink jelen legyenek a globális tőkepiacokon, így a befektetők egy szélesebb köre számára válnak elérhetővé" - foglalta össze a lényeget Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy június végi tőzsdei közleményben. Ebben a Mol arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a GDR-jeinek kezelésére szóló programot a BNY szervezésében továbbfejlesztette a magasabb szintűnek megfelelő, amerikai letéti igazolások (ADR) programjává. A kibocsátó cégek egyébként a külföldön forgó letéti igazolások révén nemcsak értékpapírjaik nagyobb forgalmából profitálhatnak, hanem a megjelenés miatt növekvő ismertségükből is, ha például tőkebevonás céljából új részvények kibocsátásába fognak.

"A GDR-ek azonban akár egy tőzsdei cég ellenséges befolyásszerzésének eszközei is lehetnek" - int óvatosságra Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke, egyúttal a legnagyobb magyar értékpapír-állományt kezelő HVB Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója. A GDR-eket kibocsátó nemzetközi bankok ugyanis csak azt tudják, hogy az általuk vezetett számlán pontosan annyi részvény van, mint amennyi azokat megtestesítő GDR forog a nemzetközi piacokon. Képtelenek viszont nyomon követni ezeknek a részvényletéti igazolásoknak a folyamatos tulajdonosváltásait. Így rejtve marad, kik a GDR-ek és az azok mögött lévő részvények valódi gazdái. Pont azért szerepelnek a részvénykönyvekben a letétkezelők a tulajdonosok között, mert a közgyűléseken és az osztalék felvételekor a részvényesek meghatalmazottjaiként járnak el. Emiatt viszont a tőzsdei cégek nem is sejthetik, ha esetleg egy ellenséges felvásárló bújik meg a GDR-kibocsátók mögött.

Hiába írja elő a tőkepiaci törvény, hogy a tőzsdei részvényvásárlást két napon belül be kell jelenteni a kibocsátó cégnél, a gyakorlatban ez ma nem működik, mivel a technikai feltételek hiányában egyik cég sem képes az online elektronikus részvénykönyvvezetésre - említ egy másik visszásságot Szalay-Berzeviczy. Ehelyett mindenki a közgyűlést és az osztalékfizetést öt nappal megelőző állapotot rögzítteti a részvénykönyvben. A tőzsdeelnök a törvénysértés megszüntetése érdekében azt javasolja, hogy amíg az infrastruktúra nem biztosítja az azonnali regisztrációt, addig lehetővé kéne tenni a tőzsdei gyorsjelentések ütemét követő negyedéves részvénykönyvi bejegyzést.

A sanda szándékkal közelítőkkel szembeni hatásos fellépésre lehet példa az OTP Bank tavalyi akciója. Akkor ugyanis a bank vezetői, látván, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) zöld utat adott a BNY-nek az OTP Bankban az addigi tíz százalékot meghaladó, de ötven százalékot el nem érő részesedés megszerzésére, kilobbiztak egy PSZÁF-határozatot, miszerint az amerikai letétkezelő csak akkor tarthatja meg a GDR-ek után őt megillető szavazati arányt, ha felfedi az 5 százalék feletti megbízói kilétét. Ez hathatott, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az OTP Bank áprilisi közgyűlését az alacsony, 39 százalékos részvényesi részvétel miatt csak másodjára sikerült megtartani.

CSABAI KÁROLY

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön