Az angol beteg

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szeptember végén első lépésben 4,92 milliárd fonttal (mintegy 2 ezermilliárd forinttal) emelte meg a brit...

Szeptember végén első lépésben 4,92 milliárd fonttal (mintegy 2 ezermilliárd forinttal) emelte meg a brit államadósságot a szigetország statisztikai hivatala (Office for National Statistics, ONS), miután 2001-ig visszamenőleg átvizsgálta az állami és a magánszektor közös beruházásait, az úgynevezett ppp-projekteket. Az államadósságot eredetileg nem növelő ppp-beruházásokat a hivatal azért sorolta át az adósságba beszámító pénzügyi lízinggé, mert úgy ítélte meg, hogy az állami megrendelők kevés kockázatot hárítottak át a magánszektorra.

A brit költségvetési intézmények 2004 végéig összesen 42,7 milliárd font értékben írtak alá szerződéseket állami célt szolgáló, de magántőkével megvalósuló beruházásokhoz. Ezek több mint felét sorolta át az ONS. Az összesen 24 milliárd font értékű beruházásokat szakaszosan, ahogy az építkezések befejeződnek csapják hozzá a brit államadóssághoz. Az első lépés eredményeképpen 419,6 milliárd fontról 424,5 milliárdra hízott a szigetország nettó államadóssága a 2005-ös pénzügyi évre visszamenőleg.

A tárcák számára nem jelentenek majd olyan könyvelési előnyöket a magántőkével közös beruházások, hogy emiatt minél nagyobb projektekért törjék magukat - prognosztizálta egy évvel korábban a Financial Times brit napilap, amely egy másik cikkében arra mutató jeleket sorol, hogy leszálló ágba kerültek a magántőkéből finanszírozott, állami célt szolgáló beruházások. A brit közegészségügyben például heves kritikával fogadták a magánfinanszírozással építendő nagyszabású kórházprojekteket, mondván, hogy drágák, ráadásul a 30 éves bérleti idő lehetetlenné teszi, hogy rugalmasan reagáljanak a gyorsan változó orvosi technológiára. Lassult a börtönfejlesztés is, miután elhalasztották több tender kiírását. Hirtelen óvatosabbak lettek a védelmi minisztériumban is, ahol létrehoztak egy bizottságot az indulás előtt álló, magántőke bevonásával megvalósítandó beruházások vizsgálatára.

Hozzászólások