A növekvő infláció és a bizonytalan kimenetelű belpolitikai helyzet dacára jelentősen erősödött a forint, a hosszabb távra előretekintő befektetők ugyanis optimisták.

Látványos feltámadás történt a hazai bankközi devizapiacon: az október 5-én még 275 forintba kerülő euró egy héttel később 10 forinttal kevesebbért cserélt gazdát. Ennyit utoljára közel négy hónapja, június 11-én kellett leszurkolni az uniós pénzért. Azt követően a forint mélyrepülésbe kezdett, s árfolyama néhány napos kilengésektől eltekintve tartósan beállt a 270-280-as sávba - így reagáltak ugyanis a befektetők a kormányzati megszorításokra.

A külföldi utazásaik vagy export-import pénzmozgásuk ütemezése miatt a devizapiaci árfolyam-ingadozásokat árgus szemekkel figyelők megszokhatták már, hogy a forint sokszor a bolondját járatja velük. Akkor erősödik, amikor a közgazdasági logika szerint nem kellene, sőt az inkább gyengülést diktálna, illetve akkor esik, amikor szinte minden az emelkedés mellett szól. Ezúttal is mintha ez történne, hiszen a forint árfolyamára ható körülmények nem tűnnek sokkal kedvezőbbeknek, mint az utóbbi négy hónapban.

Hiába produkál például az államháztartás hónapról hónapra kisebb hiányt a tervezettnél (szeptemberben 70 milliárd forinttal lett kevesebb a negatívum), ettől még az éves deficit valószínűleg rekordméretű, a GDP 10 százaléka lesz. Ez azzal is jár, hogy csökkenés helyett az államadósság is egyelőre még tovább nő. Bár a kormány a gyógyszer-gazdaságossági törvényjavaslattal a múlt héten belevágott a reformokba, még nem mérhető fel, hogy azokkal milyen mélyre hatol majd. Eközben a nemzetközi hitelminősítők közül ketten (a brit Fitch Ratings és a Japan Credit Rating Agency) rontottak Magyarország besorolásán, ketten - az amerikai Standard and Poor's és Moody's Investors Service - pedig szintén fenik a kardjukat. Ráadásul ma még nehéz megjósolni, meddig tart és hogyan zárul le a kiszivárogtatott Gyurcsány-beszéd miatti belpolitikai purparlé.

Hogy mindezek ellenére a forint látványosan magára talált, az mindenekelőtt annak bizonyítéka, mennyire másképp gondolkodnak az árfolyamokat nagyobb tételű ügyleteikkel mozgató befektetők. A közmondásbeli vizes poharat most azért látják félig telinek, mert a magyar gazdaság belső és külső feltételeiből a jövőre nézve kedvező kilátásokat olvasnak ki, vagy legalábbis azt, amit látni szeretnének. Az EU pénzügyminiszterei tanácsának múlt keddi döntéseiből például inkább azt emelik ki, hogy zöld utat kapott a magyar konvergenciaprogram, s nem azt, hogy a túlzottdeficit-eljárás is folytatódik, és ha a jövő áprilisi felülvizsgálatkor ismét felsül a kormány, akkor fuccs lehet a felzárkóztatási EU-pénzek folyósításának. Hiába nőtt az éves infláció szeptemberre 5,9 százalékra az augusztusi 3,5-ről, s lett több tizedszázalékponttal nagyobb a piaci várakozásoknál, a befektetők máris azt latolgatják, hogy a csökkenő világpiaci kőolajárak miatt a 2007. évi magyarországi pénzromlás az MNB által várt 7 százalék helyett "csak" 5,5-6 százalék lehet. Azzal pedig, hogy Gyurcsány a bizalmi szavazáson beseperte a kormánypártiak támogatását, a befektetők egy időre kipipálták a belpolitikai problémákat is, nem törődve az MSZP-ből kihallatszó csatazajjal. Lelküket most inkább Gyurcsány azon múlt heti londoni kijelentése melengeti, miszerint "ha már buknom kell, jobb, ha a reformok után bukom".

Egyvalami azonban csak egyféleképpen, pozitívan értékelhető a forint szempontjából: az, hogy eloszlóban vannak az amerikai gazdasági növekedés megtorpanásával kapcsolatos félelmek. Emiatt ugyanis várhatóan nem csökken az USA-ba exportáló kis országok termékei iránti kereslet - mutatott rá a HVG-nek Bebesy Dániel, a CIB Bank Zrt. elemzője. Biztató, hogy héthetes szünet után ismét nőtt a feltörekvő piacok részvényalapjaiba való tőkebeáramlás: október első hetében 366 millió dollárnyi friss tőke érkezett a 2,5 ezermilliárd dollárnyi tőkét lefedő, mintegy 15 ezer részvény- és kötvényalapba - tette közzé az ezen alapokat lajstromozó Emerging Portfolio Fund Research Inc.

A forinterősödéshez a Concorde Értékpapír Zrt. szerint mindazonáltal egy prózai ok is hozzájárult. Eszerint sok befektető a forint gyengülésére spekulálva díj ellenében pénzintézetektől jogot szerzett arra, hogy nekik eurót adjon el egy későbbi időpontban viszonylag magas euróárfolyamon, azzal a kikötéssel, hogy ha a hazai valuta mégis erősödne, s kurzusa akár egy pillanatra is átlépné a 265-ös szintet, akkor euróeladási joguk odavész. Márpedig az alacsony devizapiaci likviditás oldalvizén a bankok "áthajtották" a forintot a bűvös szinten, így nem kell drágán megvásárolniuk az eurót, miközben az opciós díjakat is zsebre tehették.

Míg a forinterősödés előtt a devizapiac biztosra vette, hogy az MNB monetáris tanácsa (mt) október 24-ei ülésén fél százalékponttal emeli a jelenleg 7,75 százalékos irányadó kamatot, most már a negyedpontos szigorítást tartják valószínűnek. Erre utalhat az is, hogy az egyik mt-tag, Oblath Gábor "személyes véleményként" hétfőn azt mondta újságíróknak: "A szárnyaló szeptemberi infláció nem feltétlenül befolyásolja közvetlenül a tanácsot a kamatdöntéseknél, azokra a tényezőkre is összpontosítunk, amelyek a forint árfolyamát alakítják."

CSABAI KÁROLY

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ozzy Osbourne Parkinson-kóros

Ozzy Osbourne Parkinson-kóros