Kilencéves pereskedés végére tett pontot az osztrák legfelső bíróság: 100 százalékos kártérítést és évi 4 százalékos...

Kilencéves pereskedés végére tett pontot az osztrák legfelső bíróság: 100 százalékos kártérítést és évi 4 százalékos, 1998-tól visszamenőleg fizetendő kamatot szavazott meg annak az 543 kisbefektetőnek, aki 8,5 millió eurónyi veszteséget szenvedett a Rieger Bank kötvényeinek megvásárlásával. Az ítélet az osztrák államot kötelezi fizetésre, mivel egy olyan bank csődjéről van szó, amelynek működését az államot megtestesítő bankfelügyelet engedélyezte. Éppen ez vitt rá sokakat - így a legfelső bíróság érvelése -, hogy jegyezzen a bank 1991-1997 között kibocsátott, feltűnően jól kamatozó kötvényéből.

Az újkori osztrák gazdaságtörténet talán legnagyobb szélhámosságát elkövető Wolfgang Rieger eredetileg kis, vidéki banktisztviselőből önálló pénzváltóvá akart előrerukkolni, a működési kérelmére vonatkozó jegybanki engedélyre azonban véletlenül a bank szó is felkerült. Ez az elírás ihlette őt, s alapította meg Bécs szívében, a Grabenen a Rieger Bankot, amely úgy nőtt hatalmasra, hogy sohasem kapta meg a devizakereskedelemre, az értékpapír-forgalmazásra és a betétgyűjtésre szóló felhatalmazást. A kötvénykibocsátással a Rieger egy másik pénzintézetet bízott meg, viszont saját vagyonával felelt a kölcsönért. Jó volt a kamat, megnyugtató a bankvezér által éveken át hamisított mérleg, amivel előbb a könyvvizsgálókat, majd a bankfelügyeletet is megtévesztette. Az összeomlás akkor következett be, amikor Wolfgang Rieger egy újabb közelgő bankfelügyeleti ellenőrzéstől besokkolva kirabolta saját bankját, s kereket oldott. Egészen a francia Riviéráig menekült.

Elkapták, bíróság elé állították, leültették. A börtönből idő előtt, 2003-ban szabadult, s eltűnt az osztrák fővárosból. Több mint ezer károsultja volt a bank összeomlásának, közöttük kilencszáz magánszemély, a kötvényesek. Sokan ügyvédhez fordultak igazukért, 543 ember azonban a Kreditschutzverband 1870 (KSV) nevű hitelvédő intézet meghívásának tett eleget. A KSV konzorciumot szervezett a panaszosokból, akik közösen vállalták az osztrák állam elleni per költségét és kockázatát. Valamennyi résztvevő kisebb összeget fizetett be, mellé még a követelt 8,5 milliós összeg 2 százalékát. A hitelminősítő intézet gondoskodott profi ügyvédekről, kellő kommunikációs zajról, és arról, hogy a konzorcium tagjai minden fejleményről értesüljenek.

A közvetlenül ügyvéden keresztül harcolók már 2004-ben eredményre jutottak, de ők csak követeléseik 75 százalékát kapták meg. A KSV által képviselt mintegy félezer ember maradéktalanul hozzájut pénzéhez, de majd csak akkor, ha a csődeljárás véget ér, s minden hitelezőt kielégítenek. Ez még további öt-nyolc évet vehet igénybe, de akinek sürgős, annak legalább részben előfinanszírozzák követelését. A hitelezők egyébként eddig pénzük 8,8 százalékhoz jutottak hozzá, a KSV szerint körülbelül még egyszer ennyire számíthatnak. Merthogy őket nem az állam kárpótolja, hanem a Rieger Bank pénzmorzsáit juttatják nekik.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Pénzügyek

Reálveszteség

Hosszas küzdelem árán jutnak pénzükhöz az egykori Realbank és Postabank befektetői, miközben Kulcsár Attila kiemelt ügyfelei csendben, de hatékonyan perlik vissza milliárdjaikat.

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

Külföldről is figyelik az Orbán család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Külföldről is figyelik az Orbán család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait