Évente több százan fordulnak a pénzügyi felügyelethez a gyerekkedvezménnyel kapcsolatos hosszadalmas vagy hibás banki ügyintézés miatt, miközben a csalások is szaporodnak.

"Nem csak a fociban igaz, hogyha egy átadás pontatlan, akkor az átvételnél is bajok lesznek" - magyarázta a HVG-nek Sipos József, az UniCredit Bank Hungary Zrt. (idén februárig HVB Bank) szóvivője, miért kellett egyik, az ING-től átvett ügyfelüknek több hónapig kétségek között várnia a gyermekek utáni lakásépítési kedvezmény kifizetésére. A szocpolszerződés hányódását Sipos szerint ugyanakkor nem menti, hogy balszerencsék sorozata okozta, ami miatt ügyfelüknek jóvátétellel is szolgáltak. Az is tény - tette hozzá -, hogy bár több mint tízezer ügyfelet vettek át tavaly a lakossági bankszolgáltatását befejező ING-től, alig kétezreléknyi panaszt kellett kezelniük.

Ott siklott félre az Ecseren építkező Rovó Ildikó ügye, hogy a gyerekkedvezményt intéző ING-ügynök nem tájékoztatta az ING Bank lakossági részlegének várható bezárásáról, ráadásul a 2,4 millió forint szocpol első részletét nem az ING Banknál nyitott számlára, hanem egy másik pénzintézethez folyósították. Az ügyfelek átvételét viszont az ügyfélszámlák elektronikus átvezetésével bonyolította le a HVB Bank, így Rovó Ildikó nem került be a hitelintézet számítógépes rendszerébe. Így a második részlet esedékessé válásakor már hiába fordult az ING-hez, a HVB-nél viszont nem találták nyomát ügyének. Emiatt a HVB ügyintézője érvényes szerződése ellenére azt tanácsolta az asszonynak, hogy családjával kezdjék elölről a támogatásigénylési procedúrát, amely napokig tartó utánjárást és több tízezer forint extra kiadást jelentett volna. A szerződésmásolatát lobogtatva az ecseri családanya végül elérte, hogy kiássák a lefűzött iratok között elsüllyedt dokumentumait, de reklamációját még ezután is több mint egy hónapig fektették. A bank magyarázata szerint ismét egy szerencsétlen véletlen folytán; ekkor a HVB számítógépes rendszerének lecserélése lassította le az ügyintézést. S bár azóta a Rovó család hozzájutott a támogatás hátralevő részéhez - a lakhatáshoz kötött 10 százalék híján -, sőt a bank apróbb ajándékkal engesztelte ki a panaszost, valószínű, hogy egy ideig jóval gyanakvóbb lesz a pénzintézetekkel szemben.

Más bankoknál is előfordul, hogy túlságosan hosszúra nyúlik az ügyintézés, mint azt az a tavalyi panasz is mutatja, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) évente beérkező három-négyszáz, szocpollal kapcsolatban reklamáló, illetve információt kérő levél egyike rejtett. E szerint hiába kérelmezte az ügyfél a májusban született gyerek után járó kedvezmény jóváírását, a család még július végén sem jutott hozzá a támogatáshoz, holott az csökkentette volna hiteltartozásukat s ezzel együtt a kamatterhüket. A happy end a PSZÁF közbenjárásának köszönhető: a bank végül jóváírta a támogatást, és kárpótolta a panaszost a kamatveszteség miatt. A bank védekezéséből viszont kiderült, hogy a szocpol elbírálásának időtartama átlagosan hat hét, hosszabb, mint a lakáskölcsönök folyósítása a hitelkérelem befogadásától számítva.

Nemcsak az ügyfelek idegeit borzolják a gyerekek után járó állami kedvezmények, újabban megszaporodtak a támogatások lehívásával kapcsolatos csalások is. Ügyeskedők próbálják úgy fellendíteni a pangó lakáspiacot, hogy a szocpol jogtalan leszívásával csökkentik az új ingatlanok árát. Az akciót többgyermekes családok bevonásával bonyolítják le, formálisan ők lesznek a vevők, de a lakásba már a majdani tulajdonos ül be, igaz, öt évig - amíg tart a támogatáshoz kapcsolt elidegenítési tilalom - csak bérlőként. A visszaéléseket nehéz felderíteni, mert a dokumentálás precíz, gondos jogi előkészítésre vall, mindenesetre a megszerzett támogatást "szétdobják" az üzletben érdekeltek között. A szocpolt igénylő családoknak többnyire néhány százezer forint jut. A törvénytelenségekről már érkeztek jelzések lakásügyi előadókhoz, akik 100 millió forint körüli összegre teszik a kárt. A HVG információi szerint a lakáspolitikával foglalkozó közalkalmazottak egyelőre keresik a megfelelő eszközt a tettenéréshez.

A hirtelen megnőtt támogatási igény másfél éve okozott már álmatlan éjszakákat a lakáspolitikusoknak. Akkor a használt lakások vételéhez igényelhető - újonnan bevezetett - fiatalok otthonteremtési támogatása villanyozta fel a haszonlesőket. A kiskaput hamar megtalálták, s tömegesen igényelték a fél szocpolként emlegetett juttatást túlértékelt, lepusztult ingatlanok után. A csalásoknak akkor a kormányrendelet szigorításával igyekeztek véget vetni, előírva, hogy csak komfortos lakás vételekor jár az államtól a kedvezmény. Bár arra senki sem esküszik meg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban, hogy teljesen helyreállt volna a rend, mindenesetre mostanában kevesebb hír érkezik túlkapásokról. Nyugtatóan hat az is, hogy tavaly nem nőttek a szocpolkiadások, hanem - a megelőlegezett támogatásokkal együtt - az utóbbi években jellemző 45 milliárd forinton maradtak.

A lakástámogatásokról szóló kormányrendelet szerint egyébként a gyerekkedvezményt folyósító hitelintézetek a felelősek azért, hogy ne érje kár az államot, de a felelősség alól mentesülnek, ha bizonyítják, hogy a tőlük elvárható módon járnak el. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a szerződéseknek tükrözniük kell a támogatásfolyósítással kapcsolatos előírásokat, s ezt a pénzintézetek mindig betű szerint be is tartják.

PAPP EMÍLIA

Pénzügyek

Döcögő bankváltás

"Láttam már olyan lakáshitel-szerződést, amely kizárta az előtörlesztést, holott ez ellenkezik a polgári...

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett