Fogyasztóvédelmi célokat kellene zászlajukra tűzni a bankoknak, hogy véget érjen ügyfeleik kiszolgáltatottsága, erre viszont kevés a remény.

Legyen átirányítható és így a bankváltást könnyítő a folyószámlaszám. Központilag tartsák nyilván a csoportos beszedési megbízásokat, hogy kevesebb adminisztrációval járjon a bankcsere. Állítsák fel az ügyfelek összes tartozását tartalmazó pozitív adóslistát, hogy növekedjen a fogyasztói biztonság. Konkrét kamathoz vagy díjelemhez kapcsolják a szerződésmódosítás feltételeit, hogy ne élhessen vissza erőfölényével a bank. Hozzák létre az olcsó alapbankszámlát, ami lehetővé tenné, hogy a kincstár az összes állami juttatást, például a nyugdíjakat, a gyest, a gyedet bankszámlára fizethesse. Mindezeket a kormány felkérésére a lakossági bankszolgáltatásokat vizsgáló öttagú bizottság javasolja. A napokban publikált jelentésnek csupán a legutolsó eleme mozgatta meg azonnal a lakossági folyószámlák felét birtokló OTP Bank fantáziáját, amiből arra lehet következtetni, hogy a szakértői csapat által diplomatikusan a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésével indokolt újításban komoly üzlet rejlik a hitelintézetek számára is.

"Mandátumunk lejárt a jelentés leadása után, most már a miniszterelnök által megbízott tanácsadó viszi tovább a munkát" - vázolta a HVG-nek Várhegyi Éva, a bizottság elnöke, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, milyen sors vár az általuk tett javaslatokra. Az utógondozást végző szakértői csoport mindenesetre már formálódik Váradi Balázsnak, Gyurcsány Ferenc főtanácsadójának az irányításával, mondták a HVG kérdésére a Miniszterelnöki Hivatalban. Váradinak meglehetősen nagy létszámú csapatot kell majd koordinálnia, hiszen az esetleges jogalkotási kihívások miatt az érintett bankok érdek-képviseleti szerve, a bankszövetség mellett négy minisztérium, két felügyeleti szerv és a kormánypárti frakciók is képviseltetik magukat. Miután a Várhegyi vezette bizottsági ajánlásokat még több konferencián, szélesebb szakmai hallgatóság előtt is megvitatnák, merész tervnek látszik, hogy az előírt időpontra, június végére elkészülhet az újabb szakértői anyag.

A bankok minden bizonnyal ellenállnak majd a mozgásterüket várhatóan jogilag korlátozó lépéseknek, jóllehet az elkészült jelentés lényegében csak a számlaátirányítás és a pozitív adóslista esetében tartotta elengedhetetlennek a törvényi kötelezést, az összes többi javaslatot megvalósíthatónak gondolta a bankok önszabályozásával is. Igaz, szerepelt az is, hogy ha a hitelintézetek jövőre nem hozzák meg közös megegyezéssel a remélt fogyasztóbarát lépéseket, a Pénzügyminisztériumnak el kell indítania a szükséges jogalkotási folyamatot.

Ez valószínűleg elkerülhetetlen lesz, még akkor is, ha a jelentést számos ponton kritizáló Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke egyetért a bankváltás könnyítésével, és az önszabályozásnak is híve, főképpen ha az etikátlan reklámok visszaszorításáról van szó. Arról azonban, hogy mi számít fogyasztókat megtévesztő hirdetésnek, a jelek szerint nincs egy állásponton az MKB bank elnök-vezérigazgatói posztját betöltő Erdei és a pénzügyi reklámok igazmondásáért harcoló Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ahol nem túl bizakodók, ha a banki önmérséklet kerül szóba.

"Látok némi esélyt az önszabályozásra, de kétségtelen, hogy régebben jobbak voltak a tapasztalataink, mint mostanában" - mondta a HVG-nek Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese. A szép emlékek között idézte fel a sávos kamatozású betétek megtévesztő reklámjainak több mint tíz évvel korábbi esetét. Akkor a bankok, megneszelve egy készülődő versenyhivatali eljárást, közös megegyezéssel felhagytak azzal, hogy "égig érő" - de csak a betét kisebb hányadára vonatkozó - kamatokkal csábítgassák a takarékoskodókat. Támogatták a bankok néhány éve azt a GVH-kezdeményezést is, hogy jöjjön létre egy olyan mutató, amely eligazít a banki termékek között. S bár a teljeshiteldíj-mutató és az egységesített betétikamatláb-mutató alkalmazását végül a hitelintézeti törvény írta elő, a bankszektor együttműködése nélkül jóval nehezebb lett volna meghonosítani ezt a gyakorlatot.

Hiába reménykedtek viszont a verseny őrei abban, hogy a tavaly októberben tisztességtelen hitelkártyareklám miatt 100 millió forintra bírságolt OTP Bank esetéből tanul majd a többi, hasonló hirdetésekkel operáló hitelintézet, ez nem következett be, sőt a legnagyobb lakossági bank sem ismerte el, hogy hiba "akár 45 napig kamatmentesen használhatja" szlogennel hitelkártya-igénylésre biztatni az ügyfeleket, noha ezt megtévesztőnek tartja a versenyfelügyelet. A visszhang nélkül maradt eljárás ezért arra indította a GVH-t, hogy sorban fellépjen az összes hasonlóképpen hirdető bank ellen, beleértve az MKB bankot is.

A bankok önszabályozási buzgalmának gyengeségére lehet következtetni abból is, hogy a magyar hitelintézetek közül egyelőre csak az FHB Jelzálogbank (FHB) ad az uniós normáknak megfelelő módon tájékoztatást a lakáscélú jelzáloghitelt igénylő ügyfeleknek, holott az erről szóló magatartási kódexhez az Európai Unió lakáshitelező bankjainak többsége már csatlakozott. A bankszövetség tud ugyan újabb aspiránsokról, ahol már folyik a felkészülés, de ez még olyannyira kezdeti stádiumban lehet, hogy jobbnak látták elhallgatni a bankok nevét.

Mereven ellenzik ugyanakkor a hitelintézetek a bizottság által felvetett, hitelcseréket megkönnyítő csereszabatos értékbecslések ötletét, amellett kardoskodva, maradjon továbbra is a bankok kizárólagos joga, hogy miképpen értékelnek egy fedezetet. Saját érdekeikből kiindulva ugyanígy végrehajthatatlannak tartják a banki díjszabások korlátozását. Teljes mellszélességgel támogatják viszont a bankszövetség tagjai a magánügyfelek összes törlesztési terhét megmutató - az adatvédelmi biztos által azonban továbbra is ellenzett - pozitív adóslistát, erősítette meg a HVG-nek Földi Tamás, a bankszövetség vezető közgazdásza. Hozzátéve: ebben a kérdésben nem elégséges az önszabályozás, megvalósításához mindenkire kötelező jogszabályt kellene alkotni. S bár azt állítják, hogy a hitelezési kockázatukat csökkentő adatbázis révén mérséklődhetnek a hitelkamatok, erre aligha lehet garanciát adni, ha nem változnak meg a fogyasztási hiteleknél azok a versenyt korlátozó körülmények, amit a bankbizottság jelentése is kiemel. Vagyis a lakossági piacon a személyi kölcsönök, folyószámla- és áruhitelek kamata beragad, késve és tompítva követi a piaci kamatszint csökkenését, amiben szerepet játszik az is, hogy a piacvezető OTP Bank által meghatározott, magas profitszintet biztosító árhoz igazodik a többi pénzintézet is.

PAPP EMÍLIA

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Fellázadtak a játékosok, világszerte bojkottra hívnak

Fellázadtak a játékosok, világszerte bojkottra hívnak

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak