Tetszett a cikk?

Az indiai Bombaytől mintegy 200 kilométerre fekvő Vapiban legkorábban 2009-ben elkezdődhet a hatóanyagok gyártása a...

Az indiai Bombaytől mintegy 200 kilométerre fekvő Vapiban legkorábban 2009-ben elkezdődhet a hatóanyagok gyártása a Richter Gedeon Nyrt. számára - tájékoztatta a HVG-t Rajneesh Anand, a Richter és az indiai Themis Medicare Ltd. vegyesvállalatának vezérigazgatója. A bizonytalanság oka, hogy a gyártás beindulására az amerikai és az EU gyógyszer-engedélyezési hatóságai még nem adták áldásukat. A Richter 2003-ban állapította meg, hogy hatóanyag-gyártási kapacitásai 2009 után nem lesznek elegendőek. Mivel két magyarországi gyára közül a kőbányai már nem bővíthető, a dorogiban pedig a nőgyógyászati termékekhez szükséges szteroidokat állítják elő, Indiára esett a választás. Elsősorban amiatt, mert a világ negyedik legnagyobb gyógyszergyártójának számító ázsiai országban a gyártás feleannyiba kerül, mint Magyarországon - közölte Beke Zsuzsa, a Richter píárvezetője.

Kapóra jött, hogy a Richter Indiában a Themisszel 1969 óta közös vállalatot működtet, abban a magyar cég részesedése jelenleg 7,5 százalék, 63,5 százalék a Themis család tulajdonában van, a többi részvény a tőzsdén forog. A 2007. március 31-ével végződő üzleti évét 1,7 milliárd rúpiás (1 rúpia = 4,359 forint) árbevétel mellett 103 milliós nyereséggel zárt bombayi központú cég négy korszerű gyártóegységgel rendelkezik India három pontján, Haidarábádban, Haridvárban és Vapiban. Az utóbbi területén a 2004. november 1-jén a Richter 51 és a Themis 49 százalékos részesedésével bejegyzett, 3 millió dolláros alaptőkéjű társaság által létesített üzem kialakítását a Richter becsléseihez képest negyedannyiból, 13 millió dollárból sikerült kihozni. A költségeket a Richtertől kapott tagi kölcsön fedezte, amelyet a Richter-Themis majdani nyereségéből törleszt, előreláthatólag nyolc-tíz év alatt. A 225 főt foglalkoztató üzem 2006 márciusában kezdte meg a hatóanyagok előállításához szükséges úgynevezett szintetikus intermedier készítmények gyártását, s az üzemben a HVG érdeklődésére azt állították, az engedélyek birtokában a hatóanyag-termelés is akár két héten belül elindulhatna. Attól azonban a Richter magyarországi üzemeiben dolgozóknak nem kell tartaniuk, hogy munkáltatójuk a jóval olcsóbb indiai gyártási költségek miatt teljes hatóanyaggyártását Indiába helyezi át - mondta Beke.

Gazdaság

OMV-Mol: az osztrákok harcolnak a fúzióért

Sikertelen tárgyalási kísérletei után az OMV jogi úton próbálja rábírni az egyesülésre a Mol menedzsmentjét. Utóbbi ellenállását elbizonytalaníthatja, hogy a hírre a befektetők még a kedvezőtlen tőzsdei klímában is felhajtották a Mol-papírok árfolyamát.

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában