Tetszett a cikk?

A Manchester United futballcsapat menedzsereként ismert skót Sir Alex Ferguson a résztulajdonosa a Kerepesi úti volt ügető helyén nemrégiben átadott Arena Plázát birtokló aAIM cégnek.

HVG: Nagy lóversenyre járó hírében áll, és lovakat is tart. Csak nem emiatt vett az ön által résztulajdonolt aAIM ingatlanfejlesztő cég egy ügető helyén épült plázát?

A. F.: Dehogy, ez csak véletlen egybeesés. Cégünket kizárólag az a szempont vezérelte, hogy a bevásárlóközpont Budapest stratégiai pontján épült meg, egy ilyen jelentős ingatlanfejlesztésre legalkalmasabb helyen.

HVG: S miért pont Magyarországon fektettek be?

A. F.: Az önök országa nagyon izgalmas befektetési terep. EU-tagállamként egyértelműen profitálnak a Nyugat-Európához való földrajzi közelségből. Emiatt Magyarország mindig is vonzó lesz a külföldi invesztorok számára. A bevásárlóközpont november közepi megnyitásának napján megjelent hatalmas tömeg is arra utal, hogy az aAIM-csoport jó helyre tette a pénzét.

HVG: Mit tud Magyarországról? Értesült például arról, hogy a kormány megszorító intézkedései miatt a magyar gazdaság növekedése most éppen mélyponton van? Hiszen ez a mostani befektetésük eredményességét is negatívan befolyásolhatja.

A. F.: Több éve ismerem Magyarországot. Az általam immár 21 éve irányított focicsapattal, a Manchester Uniteddel az utóbbi öt évben két ízben is sikerült legyőznünk az aktuális magyar bajnokcsapatot. Ezen kívül többször is jártam már itt, ez év elején például magyar edzőknek tartottam előadást. De nemcsak sportvonalon vagyok képben, azzal is tisztában vagyok - és igen nagyra értékelem -, milyen nagy erőfeszítéseket tesznek gazdaságuk rendbehozataláért és fejlesztéséért. Ezért is tartom jó üzleti húzásnak, hogy cégünk egy ilyen izgalmas időszakban rendelkezik bevásárlóközponttal Magyarországon, s hogy résztulajdonosként is követhetem az itteni fejleményeket. Fontosnak tartom, hogy a magyar kormány külön hangsúlyozta, mennyire nagyra tartja ezt az ingatlanfejlesztést.

HVG: Ön az egyik alapítója az aAIM-nek. Miért pont egy ingatlancégbe fektette a futballban megkeresett pénzét?

A. F.: Nem kifejezetten az ingatlanszektor vonzott, hiszen tartok állampapírokat is, rendelkezem biztosítással, és egy önkéntes nyugdíjpénztárnak is a tagja vagyok. Választásomban elsősorban a cég menedzsmentjének felkészültsége, szaktudása játszott közre. Ahogy a futballban, a befektetéseimnél is abban hiszek, hogy csak a tehetséges emberekből álló csapat tud hatékonyan működni.

HVG: Nem érzi úgy, hogy a cégvezetés csak azért szervezte be önt és a másik résztulajdonost, Sir David Frost népszerű televíziós műsorvezetőt, hogy így jussanak zsíros üzletekhez? Honlapjuk például az ön portréjával van kitapétázva.

A. F.: Erről a cégvezetőket kellene megkérdezni. Mindenesetre nekem eszembe sem jutott, hogy az ismertségemet felhasználják az aAIM befektetéseinél. Ezt soha nem is éreztem. Kizárólag azért fektettem e cégbe, hogy a családomnak ebből előnye származzon. A mai napig lenyűgöz a társaság menedzsmentjének vezetési stílusa, valamint az üzleti megoldásaik. A magyarországi befektetés pedig azt igazolja, helyesen döntöttem, amikor rájuk esett a választásom.

HVG: S hogyan került kapcsolatba alapítótársaival?

A. F.: Az ügyvédeim hívták fel a figyelmemet a társaságra, akik az aAIM alapításának jogi teendőit végezték. Emellett fiamtól, Marctól is kaptam tanácsokat, ő az aAIM alapításának idején az amerikai Goldman Sachs londoni részlegének befektetési bankáraként dolgozott. Szerencsés vagyok, hogy személyében egy profi befektetési tanácsadóval rendelkezem, minden befektetési döntésem előtt vele konzultálok. Ezért nem nyugtalankodtam a cég alapításánál sem. Biztonságérzetem pedig csak fokozódott, ahogy sorra jöttek a sikeres tranzakciók.

HVG: Mennyire aktív tulajdonos? Van beleszólása az üzleti döntésekbe, egyáltalán részt akar venni a döntéshozatalban?

A. F.: Na azért annyi időm nincs. De ha lenne is, én a Manchester United elkötelezett menedzsere vagyok, és soha nem fogom hagyni, hogy bármi is elterelje a figyelmemet erről a feladatról. Maximálisan megbízom az aAIM menedzsmentjében. Ettől függetlenül természetesen, amikor csak az időm engedi, igyekszem hozzájárulni a cég működéséhez.

HVG: Mi volt az elvárása az alapításkor, s abból mi teljesült? Pénze eddig mekkora hozamot fialt?

A. F.: Azzal a céllal fektettem be, hogy a cégnek sikerül olyan tisztes hozamot elérnie, amelynek birtokában megalapozhatom nyugdíjas éveim anyagi biztonságát, és gondoskodhatom családom jövőjéről. Robert Whitton, az aAIM vezérigazgatója egy olyan kis kockázatú befektetést vázolt fel, amely tíz éven át minden évben 7 százalékos haszonnal kecsegtet. Bár nem volt számszerű hozamelvárásom, az eddigi teljesítménnyel tökéletesen elégedett vagyok, a haszon mértéke ugyanis még a legszebb reményeimet is felülmúlta.

HVG: A befektetésekben is annyira sikeres, mint a futballban? Volt-e kudarca?

A. F.: Számomra a siker és a kudarc csak a futballban értelmezhető kategória, mivel a legkisebb mértékig sem tartom magam üzletembernek. Az viszont kétségtelenül közös a fociban és az üzletben, hogy mindkettőben csak egy nagyon erős, tehetséges, jól irányított csapat lehet eredményes.

CSABAI KÁROLY

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből