- A Rába folyó habzása, szennyezettsége 2002 óta ártott nem csupán a víz tisztaságának, élvezhetőségének, de a...

- A Rába folyó habzása, szennyezettsége 2002 óta ártott nem csupán a víz tisztaságának, élvezhetőségének, de a kétoldalú kapcsolatoknak is. Az osztrákok éveken át a fülük botját sem mozdították az először csak regionális magyar panaszokra, s nem történt érdemi javulás Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter erőtlen tiltakozásai nyomán sem. Fordulatot az utód Fodor Gábor kemény fellépése hozott, aminek eredményeként egyezség született osztrák kollégájával a vizet alapvetően szennyező három osztrák bőrgyár és egy hőerőmű környezettisztítóval való, bécsi pénzből finanszírozott felszerelésére. Mindazonáltal a habzás időről időre mindmáig csúfítja a Rábát.

- Magyar-szlovén környezetvédők, nemzetközi ökológiai mozgalmak, politikai pártok és közigazgatási vezetők állandó tiltakozása kíséri a Szentgotthárd közvetlen közelében, a heiligenkreuzi ipari parkban tervezett szemétégető ügyét. Az őrségi nemzeti parktól mindössze 300 méterre tervezett égető az uralkodó széljárás következtében Magyarországot szennyezné, amit az osztrák szakértők vitatnak. Az eddigi tiltakozások még nem változtattak az osztrák menetrenden: az égető 2010-től működni kezd.

- A múlt év tavaszán kísérelte meg úgynevezett ellenséges kivásárlással megszerezni a magyar Molt az osztrák ásványolaj-ipari társaság, az OMV. A kudarcot vallott próbálkozás óta az OMV részvényszerzéssel, jogi eszközökkel, reklámhadjárattal, a részvényesek megnyerésével igyekszik a felvásárlást tető alá hozni, az ez ellen kézzel-lábbal tiltakozó Mol védelmére hozott lex Mol versenytörvényességét az unió is vizsgálja.

- Ausztria évekig igyekezett késleltetni az uniós schengeni egyezmény kiterjesztését Magyarországra. Amikor kísérlete tavaly elbukott, ez év őszig - további felülvizsgálat kilátásba helyezésével - meghosszabbította határainak katonai védelmét, a rendőrséget és a kisegítő katonaságot mindössze pár száz méterre vezényelve vissza a határtól, így a magyartól is. Azt követően pedig, hogy tavaly karácsonykor felnyíltak a határsorompók, a határ menti osztrák települések behajtani tilos táblákkal, betontüskékkel, polgárőrség felállításával akadályozták meg - több településen ma is - a közvetlen határközi közlekedést.

- Németország mellett Ausztria is azon kisszámú uniós tagállamok közé tartozik, amely nem engedi a korlátlan munkavállalást a 2004-ben az unióba belépett országok állampolgárainak. S bár a szigoron, különösen a magyarokkal szemben, Bécs az utóbbi hónapokban jelentősen enyhített, a teljes liberalizálásra 2011-ig nincs remény, miközben Magyarország fordított korlátot nem állít.

- Ausztria nehezményezi, hogy miközben ő beengedi területére a rendszám nélkül hajtó magyar kismotorosokat, amit saját állampolgárai esetében tilt, Magyarország semmibe vette az éves autópálya-matricák megújításával kapcsolatos, négy hónapos osztrák türelmi időt, az év elején haladéktalanul megbüntetve a lejárt matricával közlekedő osztrákokat.

Pénzügyek

Az elnök emberei

Újabb osztrák-magyar csörte kezdődött, ezúttal a Budapesti Értéktőzsdéért. A magyar érdekekre hivatkozva az OMV-Mol-ügyben már megszokott szereplők mellett Csányi Sándor, az OTP Bank vezére is hallatja hangját.

Ököllel ütötte és leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron

Ököllel ütötte és leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron

A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja a Matolcsy vezette jegybank

A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja a Matolcsy vezette jegybank

Meglepő módon javult a befektetők hangulata Németországban

Meglepő módon javult a befektetők hangulata Németországban

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

(Re)konstruált múlt

(Re)konstruált múlt

Hazánkban a legújabb Audi Q7, ami 286 lóerővel indít

Hazánkban a legújabb Audi Q7, ami 286 lóerővel indít