Egyre előnyösebb számlavezetési, átutalási díjakkal igyekeznek új lakossági ügyfeleket szerezni maguknak a bankok, sőt van, ahol ingyenes a kontó. Bankváltás előtt érdemes a részletekben is elmélyedni.

A félelem és a lustaság a bankváltás legfőbb akadálya - állapította meg egy banki megbízásból minap elkészült közvélemény-kutatás. Sokan ugyanis túl bonyolultnak hiszik a folyószámla felmondását és új nyitását, emellett a többség, ha elégedetlen bankjával, inkább perlekedik a megszokott fiókban az ismerős ügyintézővel, ahelyett hogy új bankot keresne. Sőt a saját bankjánál sem néz körül, holott találhatna helyben is olcsóbbat a több éve használt lakossági folyószámlájánál. A pénzintézetek ugyanis egyre-másra állnak elő különböző fantázianévre keresztelt számlacsomagokkal, amelyek díjait többnyire a kontóhasználat gyakoriságához és a számlára érkező havi rendszeres jóváírás nagyságához igazítják.

A kínálati dzsungelben lassan teljesen el lehet veszni, iránytűként legfeljebb azok a számlacsomag-kalkulátorok szolgálnak, amelyeket például a CIB Bank és az UniCredit Bank rakott fel a honlapjára. Segítségükkel a kuncsaft kiderítheti, megéri-e lecserélnie bankját egy kedvezőnek tűnő ajánlat miatt. A kalkulátorok hátránya, hogy csak az adott bank ajánlatát lehet összevetni az ügyfél meglévő számlájának kondícióival.

Az egyik leggazdagabb - hat csomagból álló - választékot a több mint 2 millió lakossági számlát vezető OTP Bank kínálja. Válogatni már csak azért is érdemes közöttük, mert a különféle csomagokhoz különféle kedvezmények tartoznak. Ha például egy régi OTP-s kuncsaft úgy spórol, hogy az utalásokat kizárólag az interneten intézi, feleannyit fizet ugyan, mint ha megbízását fiókban adná be papíron, ám sokkal többet költ, mintha a bank Net-csomagját használná. Már csak azért is érdemes lecserélnie régi folyószámláját az újra annak, akinek munkabére a számlára érkezik, és havonta legalább egyszer bejelentkezik az OTP internetes rendszerébe, mert mintegy havi 600 forintra csökkentheti bankköltségét a bankcsomaghoz járó ingyenes szolgáltatások révén (lásd táblázatunkat).

A bankfiókokat elkerülő ügyfeleknek jó ideje kedveznek a banki kondíciók, ám a speciális elektronikus számlacsomagot csak annak érdemes választania, aki biztos abban, hogy elboldogul a világhálón. Ha ugyanis a monitor helyett mégis inkább a pultos kisasszonyra bízza utalását, magasabb díjat kell érte fizetnie, mint ha ugyanezt egy klasszikus folyószámlával a háta mögött tenné meg.

A havi számlaértesítőn szereplő díjakat nem csupán a világhálón otthonosan mozgó ügyfeleknek érdemes áttanulmányozniuk, hanem azoknak is, akik hitelt akarnak felvenni. A kedvezményes kamattal és induló költségek nélkül hirdetett jelzáloghiteleket ugyanis néhány esetben csak azok vehetik fel, akik cserébe hajlandók áttelepíteni folyószámlájukat a kölcsönt nyújtó bankhoz. Az Erste Bank például csak annak folyósít mostani akciójában évi 5,49 százalékos, kedvezményes kamaton bármely célra felhasználható jelzáloghitelt - kezelési költség és folyósítási jutalék, valamint értékbecslési díj nélkül -, aki munkabérét Erste-számlára utalja, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy havonta legalább két közüzemi számláját erről a számláról egyenlítsék ki.

Hasonlóképpen válogat az ügyfelek között az MKB Bank is, ha hitelezésről van szó: értékbecslői, közjegyzői és szerződéskötési díj nélküli, az első három hónapra kamatmentesen felvehető lakáshitelét ugyanis csak a banknál Kivételes folyószámlát nyitó ügyfeleknek tartogatja. A feltételek itt még nem érnek véget, ugyanis ilyen számlát sem nyithat bárki, csak az, aki garantálja, hogy legalább havi 90 ezer forint érkezik a számlájára - részben munkabérből -, továbbá hogy két közüzemi számlát csoportos beszedéssel egyenlít ki, emellett igényelnie kell egy MKB-bankkártyát is.

Egy előnyös hitel hamar rábírhat a bankváltásra, főképpen ha a kölcsönt igénylő amúgy is sokallja a meglévő bankjának fizetett havi apanázst. Érdemes azonban megvizsgálni a csábító pénzintézet kondícióit is. Annál inkább, mert vannak olyan banki ajánlatok is, amelyek ténylegesen ingyenes pénzfelvételt, illetve teljesen ingyenes számlát kínálnak. Az UniCredit Bank pénzkiadó automatáit például január óta használhatják ingyen a kuncsaftok belföldön és külföldön egyaránt, a Citibank pedig bevezette az úgynevezett nullaforintos bankszámlát. A Magyarországon újdonságnak számító ingyenes kontó Nyugat-Európában már régóta elterjedt. Csakhogy míg például Hollandiában bárki nyithat mondjuk az ABN Amro Banknál egy díjmentes számlát, amelyhez bankkártya is dukál, addig Magyarországon a Citibank megválogatja az ügyfeleit. Csak az veheti ingyen igénybe az összes belföldi számlatranzakciót - beleértve a bankkártyát és a készpénzfelvételt, sőt havi két alkalommal egy külföldi ATM-használatot is -, akinek a számlájára havonta egyszer egy összegben legalább 150 ezer forint érkezik, vagy a Citibanknál parkoló pénzének havi átlagegyenlege eléri a 3 millió forintot.

Az alig három hete indított nullaforintos Citibank-akció hatását a bank szerint korai még megítélni, mindenesetre Hencz Éva kommunikációs igazgató szerint több számlát nyitnak, mint korábban. Arról már nem szól a fáma, hogy az ingyenebédnek mi lesz az ára, de biztosra vehető, hogy a díjmentes számlára fogékony új ügyfeleket később többféle hitel- és hitelkártya-ajánlattal is megkeresi a bank, hogy a számlavezetésen keletkezett vesztesége máshol megtérüljön.

Az ingyenes számla szükségességét a bankok közötti versenyt másfél éve kormányfői felkérésre vizsgáló Várhegyi-bizottság vetette fel először, igaz, nem éppen a jól szituált ügyfélkör építésére. A bizottság azt javasolta, hogy a bankok olyan alapszámlát hozzanak létre, amely ahelyett, hogy díjaival elriasztaná a kuncsaftokat, a mindennapi élet részévé teszi a bankszámla használatát.

Már több pénzintézetnél van kedvező díjazású alapszámla (tavaly novembertől az OTP Bank is beindított egyet), de ezeket a bankok csak akkor tennék ingyenessé, ha az állam átvállalná a költségeket. A pénzintézetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy csak akkor legyen kötelező a bankok számára az alapszámla-vezetés, ha jogszabályok előírják, hogy a nyugdíj, a szociális juttatások és a kisvállalkozói körben fizetett munkabérek is számlára érkezzenek - mondták a HVG-nek a Magyar Bankszövetségnél. Szerintük el kellene dönteni azt is, hogy ki és meddig használhatja a díjmentes, illetve a nagyon olcsó számlát, amelyet a bankok inkább szociális juttatásként, mint bárki számára hozzáférhető termékként képzelnek el. Nehéz azonban megjósolni, hogy visszakerül-e valaha a pénzintézeti térfélre a banki felvetések után most a kormánynál pattogó labda. Egyelőre mindenki arra, az ígéretek szerint nyárra elkészülő tanulmányra vár, amely felméri, milyen hatással jár, ha kötelező lesz a juttatások számlára utalása.

PAPP EMÍLIA

Szijjártó és a magyar űrhajós: lesz még meglepetés

Szijjártó és a magyar űrhajós: lesz még meglepetés

Kundera 40 év után visszakapta cseh állampolgárságát

Kundera 40 év után visszakapta cseh állampolgárságát

Lánctalpas munkagép akadt fenn egy magasságkorlátozó kapun Szombathelynél

Lánctalpas munkagép akadt fenn egy magasságkorlátozó kapun Szombathelynél

Csak nem lehet kihagyni a T-Systemst a BKK új mobiljegyéből

Csak nem lehet kihagyni a T-Systemst a BKK új mobiljegyéből

10 tuti tipp – Így veheti fel a harcot az év végi stressz ellen

10 tuti tipp – Így veheti fel a harcot az év végi stressz ellen

Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét a győri diák

Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét a győri diák