A nemzetközi hitelválság miatt még jó ideig kiszámíthatatlanul mozoghatnak a tőzsdei árfolyamok, ezért a részvénybefektetés csak az erős idegzetűeknek és hosszabb távra gondolkodóknak ajánlott.

Az utóbbi napokban egyáltalán nem érvényesült az a hosszú évek óta megfigyelhető törvényszerűség, miszerint a magyar részvénytőzsde úgy táncol, ahogy a nagy nyugati - elsősorban a New York-i, a londoni és a frankfurti - börzék fütyülnek. Hiába zártak utóbbiak indexei múlt keddtől hétfőig egyre magasabb értékeken - a minimális pénteki gyengülést elszenvedő amerikai Dow Jones kivételével -, a budapesti BUX három napon át folyamatosan esett. Nincs ebben semmi ördöngösség - véli Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. Mint a HVG-nek elmondta: alapvetően arról van szó, hogy a jelzálogpiaci hitelválság miatt lelassult a nemzetközi tőkeáramlás, s ha valamelyik intézményi befektető előnyben részesíti a részvénypiacokat a készpénzzel szemben, általában elkerüli az olyan, gyengébb makrogazdasági mutatójú országokat, mint Magyarország vagy a vele egy kalap alá vett Törökország, netán Izland. Mindazonáltal a befektetői kereslet megcsappanását nemcsak a budapesti, hanem a világ valamennyi tőzsdéjének a forgalma is tükrözi. A hazai részvénypiaci forgalom visszaesése azért lehet esetenként nagyobb például a németországinál, az ausztriainál vagy akár a lengyelnél is, mivel ezeken a piacokon a magyarországinál koncentráltabb és nagyobb a hazai befektetők köre - mondta Sarkadi-Szabó.

A rendkívüli helyzetet mi sem jellemzi jobban, mint hogy a hazai bankközi devizapiacon az euróval szemben kedden már több mint egyéves, 245-ös csúcsra ért forintárfolyam hatására "békeidőben" az OTP Bank tőzsdei jegyzésének szárnyalnia kellett volna. A pénzintézet ugyanis a nemzetközi hitelválság és a magyar gazdaság gyengélkedése ellenére a piaci várakozásokon felüli első negyedévet hagyott maga mögött. Drágultak is a bankpapírok a jó eredmények múlt csütörtöki közzététele előtti két napon 4,4 százalékkal, de a publikálás után az élelmes - és jól értesült vagy spekuláns - befektetők villámgyorsan realizálták árfolyamnyereségüket. Pedig az OTP Bank egy részvényre jutó nyereségmutatója jócskán elmarad a kelet-közép-európai régióban versenytársának számító osztrák Erstéétől és Raiffeisenétől, de még a lengyel bankokétól is, amit az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Urbán László egyértelműen a befektetők által - a magyar gazdaság rosszabb állapota miatt - beszámított diszkontnak tud be. A tőketulajdonosokat a jelek szerint még az sem hatotta meg, hogy a hétfőn 7300 forint körül poroszkáló árfolyamot egyéves távlatban a mértékadó befektetőházak közül a Citigroup 9400, a Credit Suisse 11 ezer forintra várja. "Kérdés viszont, hogy az OTP Bank meddig tudja magasabb forrásköltségeit továbbhárítani az ügyfelekre, illetve azok tartós megemelkedése nem veti-e vissza a bank terjeszkedését" - indokolta Sarkadi-Szabó, miért nem ajánlja most a bankpapírok vételét. Aggodalma jogosnak tűnhet annak fényében, hogy Urbán a forrásszűkére hivatkozva jelentette be, egyelőre nem terveznek újabb oroszországi akvizíciót.

A mostani hazai tőzsdei hangulat törékenységét példázza az is, hogy a kedden 34,5 ezer forint közelében tanyázó Richter-részvények 2009 májusában várható árfolyamának 7 százalékos, 37 500 forintra való - a német Deutsche Bank általi, múlt pénteki - felemelése mindössze egynapos, 2 százalékos erősödést okozott. Az árfolyamnyereség közel fele hétfőn már le is került a gyógyszergyári papírokról. Hiába kompenzálta ugyanis 2008. január-március között a kényszerű árcsökkenések miatt zsugorodó hazai eladásokat a külföldi értékesítés, több elemző amiatt fanyalog, hogy megfelelő információ híján nem lehet felmérni a Richter növekedési potenciálját, mindenekelőtt a lengyel versenyhivatal jóváhagyására váró Polpharma-frigy hatását.

A BUX jegeléséhez jelentősen hozzájárult a Mol-részvények gyengélkedése is, lévén, hogy azok árfolyamváltozása a legnagyobb, közel 32 százalékos súllyal befolyásolja a börzebarométer elmozdulását, noha az OMV ellenségesnek minősített közeledése miatt az olajos papírok több mint 40 százaléka baráti kezekben van, azaz azok a többi befektető által szabadon el nem érhetők. A Mol-papírok múlt péntektől hétfőig bekövetkezett mintegy 5 százalékos, 22,5 ezer forint közelébe történő leértékelődését a Citigroup azon értékítélete idézte elő, miszerint jövő májusig nemhogy drágulás nem várható, hanem további több mint 10 százalékkal, egészen 19 500 forintig zuhanhatnak a részvények. Mindezt az amerikai bank elemzői arra alapozzák, hogy a Mol első háromhavi, a piaci várakozásoknál kedvezőbb eredménye egyszeri tételeknek, s nem a cég kiugró működésének köszönhető. A kitermelt olaj mennyisége 8, míg a gázé 6 százalékkal csökkent, miközben a vegyipari üzletágában elérhető haszon kulcsa is mérséklődött. Hiába hozott a szárnyaló olajáraknak köszönhetően a Mol által negyedrészben tulajdonolt horvát INA 4,6 milliárd forintos profitot a Mol-csoportnak, ha nem tudni, mire készülnek a benzin- és gázárakkal elégedetlen horvát politikusok. Hasonló átfutó tétel a befektetők számára a sajátrészvény-ügyletek után a menedzsment által feltételezettnél kisebb adókötelezettség és a szintén "baráti" Jersey-szigeteki Magnolia Finance Ltd.-nek adott visszavásárlási opció átértékelésén elért 5,7 milliárd forintos árfolyamnyereség.

Meglehet, mégsem kesereg a Mol menedzsmentje a Citigroup véleménye láttán. Hiszen utóbbi elemzője, James Neale az olajpapírok eladására buzdító javaslatát azzal magyarázta, hogy egyre kevésbé valószínű az OMV Mol-felvásárlási kísérletének sikere. Emiatt viszont a befektetők számára már nem lehet vételre késztető erő az osztrákok által tavaly szeptemberben megpendített, igaz, hivatalossá azóta sem váló 32 ezer forintos ajánlat lehetősége. Ugyanezen logikával minősítette le egyébként már május elején az olajpapírokat a Concorde Értékpapír Zrt. is. Mindenesetre a bécsiek visszalépése ellen szól, hogy hétfőn bejelentették, az OMV a bíróság előtt megtámadta a Mol áprilisi éves közgyűlésének valamennyi határozatát (köztük Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató mandátumának 2014 februárjáig tartó meghosszabbítását), mondván: a Mol saját részvényeit kölcsönben vagy visszavásárlási opcióval birtokló féltucatnyi társaság jogellenesen szavazott.

A legnagyobb csapást a tőzsdeindexre a Magyar Telekom (MTelekom) múlt pénteken egyetlen nap alatt 7,9 százalékot zuhanó részvényei mérték. Csakhogy ez korántsem érte hidegzuhanyként a befektetőket, lévén hogy az áresés oka technikai. A 100 forint névértékű részvények után a közgyűlés által megszavazott 74 forintos osztalékra ugyanis csak az jogosult, aki legkésőbb múlt csütörtökön birtokolta a papírt. E határidő után az osztalékra már nem jogosító részvények árfolyama általában a nyereségből való részesedés mértékével szokott csökkenni. Az, hogy ez a törvényszerű visszaesés 5 forinttal kisebb, 69 forintos lett, elsősorban az MTelekom kedvező első háromnegyedévi teljesítményének köszönhető.

CSABAI KÁROLY

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Fürdőszobahelyzet: minden 30. magyar múlt század közepi viszonyok közt él

Fürdőszobahelyzet: minden 30. magyar múlt század közepi viszonyok közt él

Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Hajdúszoboszlón szétverték a frissen lerakott botlatóköveket

Hajdúszoboszlón szétverték a frissen lerakott botlatóköveket

Tarlós István bevetette a tökéletes kampánybombát: Scarlett Johanssont

Tarlós István bevetette a tökéletes kampánybombát: Scarlett Johanssont

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton