Összesen 64 milliárd forint késedelmi pótlék is szerepel azokban az értesítőkben, amelyeket az adóhivatal október végéig küld ki az adózóknak.

Az idén összesen 2 millió 50 ezer adózó kap küldeményt október végéig az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) arról, hogy valamelyik adónemben, járulékban, illetékben vagy támogatásfajtában ezer forintot meghaladó tartozása vagy túlfizetése van. Levelet kapnak az APEH-tól azok is, akik csúsztak 2007-ben befizetéseikkel, s ezért késedelmi pótlékot rótt ki rájuk a hatóság. Utóbbira akkor kerül sor, ha a fizetendő pótlék összege gazdálkodó szervezetnél eléri az ezer forintot, magánszemélynél pedig a 100 forintot.

A késedelmi pótlék mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese (az alapkamat jelenleg 8,5 százalék, 2007-ben 7,5-8 százalék között mozgott). Az értesítőket a gazdálkodó szervezeteknek már augusztus 19-éig postázta a hivatal, míg az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek kivonatainak kiküldését a múlt csütörtökön kezdte el. Az elektronikusan bevallókhoz, az idén már összesen 815 ezer címzetthez - az adózók mintegy kétötödéhez, az értesítéssel érintett 466 ezer gazdálkodó szervezet csaknem 90 százalékához - nem postán, hanem e-mailben jut, illetve jutott el az értesítés.

Az idén ugrássszerűen nőtt a késedelmi pótlékot tartalmazó kivonatok száma; míg a tavalyi értesítőknél nem érte el a 700 ezret, a 2008. évieknél meghaladja az 1,1 milliót. Ezt részben az okozza, hogy az idei adatokban már azok is szerepelnek, akik magán-nyugdíjpénztári befizetéseikkel késlekedtek. Valamennyi késedelmi pótlék befizetésének határideje november 17-e. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak ezer forintra kell kerekíteniük a fizetendő összeget, például 1511 forintot 2 ezerre, míg a magánszemélyeknél nincs kerekítési szabály. A késedelmi pótlék egyébként újabb késés esetén már nem pótlékolható, persze az adóhivatal ezt is inkasszálhatja, illetve más módon végrehajthatja.

A különben összesen 8,2 millió adófolyószámlát vezető APEH-nak, amely tavaly kapta meg az illetékek beszedésének, nyilvántartásának teendőit is, a legtöbb gondja alighanem a szintén hozzá delegált magán-nyugdíjpénztári tagdíjak beszedésével kapcsolatban keletkezik, de a késedelmi pótlékaik kiszámolásával, beszedésével egészen biztosan. A jelenleg működő húsz magánnyugdíjpénztárnak vezetett tagdíj-, illetve önellenőrzésipótlék-számlán mutatkozó tartozások után ugyanis az APEH külön-külön köteles a késedelmi pótlékot megállapítani. Egy nagyobb foglalkoztatónál így akár az is előfordulhat, hogy ha dolgozói pénztári tagsága miatt valamennyi magánnyugdíjkasszának kell utalnia tagdíjat, és mind a húsznál késésbe esik, akkor negyvenféle, külön számlára befizetendő késedelmi pótlékról kap értesítést.

Szerencsére a százhoz közelítő számú egyéb, az adóhivatalnál vezetett adónem-folyószámlán már legalább a késedelmi pótlékot nettó módon számolják, vagyis csak a tartozások és túlfizetések - persze csak tartozást mutató - egyenlegét veszik alapul. A HVG információi szerint egyébként az APEH szorgalmazza az adózás rendjéről szóló törvény olyan módosítását, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben magát az adótartozást is nettósítsák. A mostani szabályok miatt ugyanis akár végrehajtást is kilátásba helyező felszólítást kaphat az adóhivataltól az a vállalkozás, amelynek mondjuk 16 ezer forintos személyijövedelemadó-tartozása van, miközben a szintén az APEH-nál vezetett általánosforgalmiadó-folyószámláján 600 ezer forint a túlfizetése. Miután az adóhatóság az előírások miatt nem teheti meg, hogy ilyen esetekben automatikusan rendezze a tartozásokat, az adózóknak úgynevezett átvezetési kérelmet kell benyújtaniuk a tartozás túlfizetésből való kiegyenlítésére.

Félig-meddig megvalósult egyébként az adózók régi álma, hogy a magán-nyugdíjpénztári számlákkal együtt másfél száz különböző adóhivatali számla helyett egyetlenegyre lehessen minden kötelezettségfélét befizetni. A régiók központi ügyfélszolgálatain ugyanis bankkártyával egyszerre bármennyi adófajtára be lehet fizetni, s csak egy kísérő űrlapon kell felsorolni az egyes adónemeket, a hozzájuk tartozó összegekkel.

Szó van arról is, hogy az APEH úgynevezett pozitív adózói listát tenne közzé a honlapján, amit havi rendszerességgel frissítene. A listán szereplő vállalkozások automatikusan birtokosává válnának a hitelfelvételi, illetve közbeszerzési eljárások során megkövetelt adóigazolásoknak, a mostani, egyenként benyújtott kérelmek helyett.

MICHNAI ATTILA

Parkolóház nem lesz Ferihegyen, de a gödör marad

Parkolóház nem lesz Ferihegyen, de a gödör marad

Bemutatjuk Putyin háttéremberét, akitől Habony Árpád is tanult

Bemutatjuk Putyin háttéremberét, akitől Habony Árpád is tanult

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Hiába a szenzációs hajrá, bronzéremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott

Hiába a szenzációs hajrá, bronzéremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott