Szerencsefiak

Utolsó frissítés:

Ősztől beindulhat a kaszinóváros építése Bezenyén. Az előmunkálatokat a terület osztrák tulajdonosai finanszírozzák, míg a 700 millió eurós beruházási költséget a Credit Suisse teremti elő.

Szeptemberre meglesz az építési engedély, még abban a hónapban kiírjuk az építési munkálatokra a tendert, s terveink szerint novemberben elkezdjük az építkezést. Így nyilatkozott a HVG-nek Alfred Supersberger, a Hegyeshalom melletti Bezenyére tervezett kaszinóprojekt vezetője, aki 13,66 százalékos társtulajdonosa a Bécsben bejegyzett EuroVegas Beteiligungs-AG-nek. Érdekeltségein keresztül a társaság fő tulajdonosa Hans Asamer ismert osztrák üzletember, s más magánszemélyek mellett 20 százalékos részesedése van benne az amerikai John F. Groomnak, 5 százaléka pedig Muskovszky Gábor budapesti ügyvédnek.

Nem ismeretlen terep Supersbergernek Magyarország: cége, a salzburgi Supersberger Projektenwicklungs GmbH részt vett több itteni, autópálya melletti iroda, vendéglátóhely, szakáruház és multifunkcionális központ kialakításában. Supersberger intenzíven csak tavaly ősszel kapcsolódott be a 2001 óta tervezett - eleinte délibábkergetésnek tűnő - EuroVegas-programba. Korábban mindössze annyi köze volt hozzá, hogy 2002-től érdekeltségein keresztül felerészben ő a tulajdonosa a leendő óriás szórakoztatóközpontnak helyet adó, Bezenye határában lévő 350 hektáros földterületnek. Az ingatlan másik fele - szintén cégein keresztül - Hans Asameré.

Az egyre merészebb álmok megvalósítását ígérő kaszinóvállalkozás tavaly őszig kudarcról kudarcra bukdácsolt. Lényegében attól kezdve, hogy a kavicsbáró néven is elhíresült Asamer egyik vállalkozásán keresztül nem kis pénzért vásárolta föl, s vonatta ki a kötelező mezőgazdasági hasznosítás alól a földet, s felhagyott eredeti elképzelésével, miszerint logisztikai központot hoz létre a Bécs-Pozsony-Győr háromszögben.

Asamer véletlenül ismerkedett össze egy Las Vegas-i üzletemberekből álló társasággal, benne Michael Jackson apjával, Joe Jacksonnal, valamint John F. Groommal, az egyik legismertebb vegasi kaszinó és szálloda, a Caesar's Palace akkori elnökével, akik megnyerték őt a kaszinóműködtetés gondolatának. A szereplők változtak ugyan, de Asamerék kitartottak elképzeléseik mellett: nagy, tőkeerős partnert keresnek, annak adva át a tulajdon 80-90 százalékát. Ennek szellemében előbb egy amerikai céggel szerződtek, de az csábítóbbnak talált egy makaói ajánlatot, aztán egy ausztrál érdekeltséggel (a milliárdos James Packer vállalkozásával) tárgyaltak, amely éppen egy évvel ezelőtt hátrált ki az üzletből.

"Akkor vettem át a projektvezetői feladatokat, amikor tavaly októberben Asamer úgy döntött, hogy saját cégeinkkel végeztetjük el a tervezés és az építés munkálatait" - mondta a HVG-nek Supersberger. Irányításával 2008 elején egy kis konténerváros létesült a leendő kaszinó területén, s ott dolgoznak az amerikai, osztrák és magyar tervezők. Az amerikaiakra a speciális tudásuk miatt van szükség, ugyanis a létesítmény a kaszinók mellett szórakoztató produkcióknak is otthont ad. Az építkezés első fázisában egy 83 méter magas, 22 szintes, 316 szobás, négycsillagos szálloda épül a ma inkább Isten háta mögöttinek mondható, kétharmadában horvátok lakta településen, amely az elmúlt hét esztendőben már többször elveszítette a reményt, hogy tényleg megépül a területén egy szórakoztatócentrum, a játéklehetőségeken túl wellnesszel, éttermekkel, konferencia- és bevásárlóközponttal.

Az emberek ma újra bizakodóak, s nem csupán a semmiből kibújt konténerek láttán. Növeli ugyanis az ügy komolyságát, hogy a beépítetlen területre Bezenye által roppant találékonyan kivetett 60 millió forintos földadót az EuroVegas már be is fizette az önkormányzatnak. A mosonmagyaróvári jegyző, Orbán Géza szerint az EuroVegastól függetlenül is nagyon felmentek a telekárak a településen s környékén, elsősorban szlovák betelepülőknek köszönhetően.

A befektetőként most csendesen a háttérbe húzódó 73 esztendős Asamer fárasztó időszakon van túl, kitartó munkával megszerezte a magyar hatóságoktól a kaszinóüzemeltetési koncessziót, amely húsz esztendőre szól, ami további tíz évre meghosszabbítható. Az engedély legfeljebb öt, első kategóriás kaszinó működtetésére vonatkozik, bennük pénznyerő automaták, játékasztalok korlátlan használatával. Az üzletember legnagyobb bravúrja az volt, hogy ezekre az első kategóriás kaszinókra, amelyek az asztaloknál legalább száz játékhellyel, továbbá legalább ezer játékautomatával rendelkeznek, 10 százalékos játékadót alkudott ki a magyar hatóságoknál. Ez töredéke az Ausztriában kivetett 80 százaléknak, de kedvező a magyarországi általános szabályokhoz képest is (a kaszinók itthon sávosan adóznak, 5 milliárd forint éves tiszta játékbevételig 30 százalékkal, fölötte a 10 milliárd forintig eső részre 25, s csak a 10 milliárd fölötti részre 10 százalékkal).

Július 18-án, amikor az építési engedély iránti kérelem beérkezett a mosonmagyaróvári önkormányzat építési osztályára, Zalán Zsolt irodavezető négy hónapra becsülte az engedélyeztetési eljárást, mivel tíz illetékes hatóságnak kell állást foglalnia. Supersberger szerint a vállalkozást sürgeti az idő, a már három esztendővel ezelőtt megszerzett koncesszó előírása szerint 2010 őszére el kell készülni a beruházással, ehhez viszont az idén mindenképpen kezdeni kell. A HVG kérdésére az osztrák üzletember elmondta, hogy a tervezési, előkészületi munkákat a saját és Asamer cégei finanszírozzák, az eddigi költségeket 15 millió euróra becsülte. Az első fázis mintegy 730 millió eurós kiadásait viszont már a második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse "intézi"; hogy pontosan milyen finanszírozókat, magánbefektetőket és hiteleket szerez, arra vonatkozóan az építést irányító szakembernek hallgatási fogadalmat kellett tennie. Az EuroVegast többen uniós pénzek feltárásával is segítik, foglalkoztatásbővítési, munkaerő-képzési támogatás felhajtásával foglalkozik például a soproni Empirica nevű társadalomkutatási intézet. Supersberger becslése szerint az EuroVegas projekt az első beruházási fázisban közvetlenül ezer embernek kínál munkát, közvetve pedig további 5 ezernek.

A konkurens kaszinóvállalkozások, továbbá a környékbeli osztrák települések vezetői inkább fenntartásaikat, mint derűlátásukat hangoztatják, szerintük már túl sok ígéret, nagyszabású bejelentés hangzott el, amiből nem lett semmi. A nickelsdorfi polgármester szerint Asamer már februárra ígérte az első kapavágást, most pedig már novemberről beszélnek. Zurndorf első embere pedig úgy véli: túl nagyok a tervek a régió lehetőségeihez képest. A kaszinóbizniszt ismerő szakemberek szerint Csehországban és Szlovéniában is nagyon kedvezően, nagyjából a magyarországihoz hasonló mértékben adóznak a kaszinók, amelyekből több is van az osztrák határ közelében. December óta működik például a spielfeldi határátkelő szlovén oldalán a Mond-Casino, a Linztől egy óra autózással már elérhető csehországi Route 55 kaszinóban pedig már négy éve árulják a szerencsét.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS