A forint elleni őszi spekulációs támadás óta nem látott optimizmus lengte be a hazai pénzpiacot az utóbbi egy hétben, miután a jegybank likviditásbővítő bejelentéseket tett. Már az állampapírpiac feltámasztása is szóba került.

HVG
Ötmilliárd eurót hajlandó adni forintért cserébe a hazai kereskedelmi bankoknak féléves lejáratra március 2-ától a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az uniós pénzhez jutás azért lehet segítség a pénzintézeteknek, mert a recesszióba fordult világgazdaságban elapadtak a devizaforrások, különösen a gyenge makrogazdasági mutatókkal küzdő Magyarország számára. Márpedig a bankoknak égető szükségük van devizára, hiszen csak ennek birtokában képesek lehetővé tenni, hogy a forinthitelekénél – még a hazai valuta rekordokat döntő gyengülése ellenére is – számottevően alacsonyabb törlesztőrészletű vállalati és lakossági devizaalapú kölcsönök forintban jussanak el a hiteligénylőkhöz. Ezt a bankok úgy érik el, hogy a 10–15 éves futamidejű devizaalapú hitelekénél jóval rövidebb lejáratú piaci devizacsere-ügyleteket kötnek, amelyeket a futamidő végéig rendre meg kell újítaniuk. A prolongáláshoz szükséges deviza beszerzése nehezült meg a bankok számára tavaly október óta, ezért könnyebbség, hogy e célra az MNB 5 milliárdot kihasít a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól kapott 20 milliárd eurós hitelkeretből. A kamatfeltételek még nem ismertek, azokra csak a márciusi induláskor derül fény.

Az új eszköz bevetésével mérséklődhetnek a forint külföldi devizákkal szembeni árfolyamkilengései, mivel a bankoknak ritkábban kell a piacon adniuk-venniük a külföldi pénzeket – vélik szakértők. Az utóbbi hetekben gyakori volt, hogy a hazai valuta egy napon belül akár 10 forinttal is gyengült vagy erősödött az euróval szemben. A forintbőség enyhülésétől és ezzel párhuzamosan a devizakereslet csökkenésétől ugyanakkor a jegybankban azt is remélik, hogy megdrágulhat a forint elleni spekuláció. A hazai valuta múlt csütörtöktől megfigyelhető erősödésében – aminek során hétfő délután a 286-os szint közelébe is eljutott az euróval szemben – devizakereskedők szerint máris szerepe van a bejelentett jegybanki lépéseknek, azok ugyanis erősíthetik a befektetői bizalmat. Igaz, a többi régiós deviza, jelesül a lengyel zloty és a cseh korona is felértékelődött, ami azt jelenti, hogy a forint mozgása továbbra is elsősorban a nemzetközi tendenciáktól függ.

„A devizahitel-állomány hirtelen csökkenése a hitelkínálat s ezen keresztül a gazdaság teljesítményének jelentős visszaesését okozhatja” – indokolt az MNB. Márpedig a hazai fundamentumok amúgy sem szilárdak, erre példa az ipari termelés rekordmértékű zuhanása (lásd cikkünket az 55. oldalon), miközben ma már szinte nincs olyan kutató vagy elemző, aki az idei recessziót 2,5 százalékosnál kisebbre jósolná. Így csak remélni lehet, hogy az MNB konstrukciója nem lesz hamvába holt. A jegybank ugyanis kikötötte, kizárólag annak a banknak a forintját hajlandó euróra cserélni, amely vállalja, hogy belföldi céges hitelállományát 2009-ben legalább a tavalyi szinten tartja. Ám hiába lesznek elérhetőbbek a hitelek, ha a világgazdasági válság miatt megcsappant a kereslet, s csökkennek a hazai vállalkozók megrendelései.

Nem ez lesz egyébként az első jegybanki devizacsere-lehetőség. Február elejétől április végéig ugyanis azok a szerencsés kereskedelmi bankok, amelyek euróval rendelkeznek, svájci frankhoz juthatnak az MNB-nél, összesen legfeljebb 5 milliárd euró ellenében. A svájci nemzeti bankkal kötött január végi egyezséget az ihlette, hogy a devizaalapú hitelek többségét a pénzintézetek az alpesi valutában folyósították. A lapzártánkig lebonyolított két euró–svájci frank csere során összesen 1,1 milliárd svájci frank talált gazdára mintegy 750 millió euró ellenében.

Hazai közgazdászok kritikái (HVG, 2009. február 7.) előtt látszik meghajolni a jegybank azzal, hogy február 20-ától az önkormányzatok forintban, euróban, illetve svájci frankban denominált kötvényeinek fedezetére is hajlandó forrást nyújtani a hazai kereskedelmi bankoknak. Eddig az MNB csak állampapírokat, tőzsdére bevezetett jelzálogleveleket és befektetői minősítésű kötvényeket fogadott be. Mivel az önkormányzati kötvények állománya mintegy 400 milliárd forint, ez az újdonság szintén jelentősen bővítheti a hitelfelvételi lehetőségeket.

További összesen 140 milliárd forint kedvezményes kamatozású, egy év plusz egy napos lejáratú, 200 millió forintig önerő nélkül igényelhető forgóeszközhitelhez juthatnak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások öt kereskedelmi bank – a K&H, az MKB, a Raiffeisen, a Takarékbank és az UniCredit – közvetítésével. Ezzel 550 milliárdra nő a kormány által a munkahelyek megmentésére és a vállalkozások talpon maradásának támogatására tavaly november óta elérhetővé tett összeg – közölte sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon gazdasági miniszter. A hitelfelvételhez szükséges banki biztosíték gyanánt a közel 64 százalékban az állam, 27 százalékban négy nagybank és számos kisrészvényes tulajdonában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. gyorsított eljárású kezességvállalása igényelhető.

Az optimistább hangulatban az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) is elérkezettnek látta az időt arra, hogy újraindítsa a tavaly októberben felfüggesztett kötvénykibocsátásait. Miután a hétfőn felkínált 40 milliárd forintnyi, hathetes hátralévő futamidejű diszkontkincstárjegyekre két és félszeres volt a túlkereslet, az állampapír-forgalmazók arra számítanak, hogy a lapzártánk utáni, csütörtöki aukciókon a három-, az öt- és tízéves lejáratú államkötvényekből is be lehet szerezni a tervezett 20 milliárd forintot. Csaliként szolgálhatnak a január végétől ismét meglódult állampapírhozamok (lásd grafikonunkat a 69. oldalon), amelyek a forint erősödése, valamint a jegybank kamatcsökkentése esetén hasznot hozhatnak. Márpedig sokat segíthetne az államon, ha ismét a befektetők finanszíroznák az államadósságot, s nem a nemzetközi mentőcsomagot kellene felhasználni – ahogy tette azt tavaly október óta az ÁKK.

CSABAI KÁROLY

Ha ilyen SMS-t kap, inkább törölje, nehogy megadja az adatait

Ha ilyen SMS-t kap, inkább törölje, nehogy megadja az adatait

"Az Y és a Z generáció erre nagyon fogékony" - De mi az az insurtech?

"Az Y és a Z generáció erre nagyon fogékony" - De mi az az insurtech?

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Videó: Ez lehet az olcsó iPhone 9, amit még be sem mutatott az Apple

Videó: Ez lehet az olcsó iPhone 9, amit még be sem mutatott az Apple

Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat