Legújabb adócsomagjához alighanem lasszóval kell vadásznia a kormánynak a támogató voksokra, ugyanis az MDF és az SZDSZ radikálisabb, mélyebb változtatásokat szeretne.

A semminél több, a parlamenti támogatottsághoz viszont kevésnek látszik a kormány által az Országgyűlésnek a múlt héten benyújtott két válságkezelő törvénytervezet. Az adó- és járulékváltoztatásokra, illetve a nyugdíjakkal kapcsolatos módosításokra tett javaslatok nem okoztak nagy meglepetést, hiszen a lényegüket már februárban ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Optimista közgazdászok legfeljebb abban bízhattak, hogy a benyújtott csomag átvesz majd valamit a Reformszövetség kétségkívül jóval erőteljesebb adómérséklő, egyúttal a szociális-jóléti kiadásokból is drasztikusan lefaragó elképzeléseiből. Ami a parlamenti matematikát tekintve is logikus lett volna, hiszen a szocialisták potenciális szavazópartnerei – az MDF és az SZDSZ képviselői – szinte rögtön a Reformszövetség (a parlament által kedden tárgyalni kezdett) elképzelései mögé álltak.

A kormányjavaslat szerint az idén végeredményben nullszaldós lenne az átrendezés; 128 milliárd forintot tesznek ki a tehernövekedések, és 129 milliárdot a tehercsökkenések. 2010-ben is mindössze 12 milliárd forint a pluszok és a mínuszok szaldója, miután összesen 728 milliárd forinttal nőnének, 740 milliárddal pedig enyhülnének a terhek. A személyi jövedelemadóban (szja) a februári verzióhoz képest változás, hogy év közben mégsem piszkálnának bele a szabályokba. Eszerint az idén még maradna a 18 és a 36 százalékos adókulcs, s ennek fejében nem júliustól és nem 2,2 millió forintra nőne az alsó kulcs mostani 1,7 millió forintos sávhatára, hanem visszamenőlegesen, idén január 1-jétől 1,9 millióra. „Ez mindenképpen szerencsés lépés” – mondta a HVG-nek László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere, aki az adminisztrációs és adóbevallási bonyodalmak miatt már az első pillanattól bírálta az szja évközi módosítását. 2010-től viszont nemcsak a sávhatárok, hanem az adókulcsok is nőnének; évi 3 millió forint jövedelemig 19 százalék, az e fölötti részre pedig 38 százalék adót kellene fizetni, miközben megszűnne a különadó. Mindez az átlagkeresetűek és az a fölötti jövedelműek számára előnyös.

Jövedelemfüggővé válnának a szociális és jóléti juttatások azzal, hogy a családi pótlék és az anyasági támogatás már szeptembertől, a különböző lakáscélú támogatások (például a szocpol) pedig 2010 januárjától adóterhet nem viselő járandóságnak minősülnének, azaz az adóalapot növelnék, de a rájuk eső adót nem kellene megfizetni. A családi pótlékot egyébként az együtt élő szülők adóalapjában 50-50 százalékban kellene figyelembe venni, az egyedülállóknál pedig az ellátás fele növelné az adóalapot.

Az szja-sávhatárok emelését ellentételezi, hogy a jelenleg adómentes jövedelmek egy része (például az üzemanyag-megtakarítás, a napidíj, a falusi vendéglátás) 2010-től teljes mértékben adókötelessé válna. Részben (jellemzően a juttatás 50 százalékáig, de legfeljebb a jelenleg 71 500 forintos minimálbér feléig) adókötelessé tennének több szociális juttatást, így például az üdülési csekket (lásd cikkünket az 56. oldalon), az étkezési jegyet, az egyenruhát, az iskolakezdési támogatást, az utazási bérletet és sok minden mást. Az ilyen juttatásokat tovább drágítaná, hogy a kifizetőnek a mostani 54 helyett 62 százalékos szja-t kellene lerónia az adóköteles rész után, amit, ha a juttatásban munkavállaló részesül, tb-járulékkal, más személy esetén egészségügyi hozzájárulással kellene megfejelni.

A cégek adóterhelése az idén nem változna, az általuk fizetendő, most a bérek 32 százalékát kitevő járulékokon már júliustól 5 százalékponttal könnyítenének (3 százalékponttal mérséklődne a jelenleg 5 százalékos egészségbiztosítási járulék, 2 százalékponttal a Munkaerő-piaci Alap forrásául szolgáló, ma 3 százalékos munkaadói járulék; a 24 százalékos nyugdíj-biztosítási járulék megmaradna). A csökkentett járulékot az idén sávosan, azaz csak a minimálbér kétszereséig (havi 143 ezer forintig) lehetne figyelembe venni, az e fölötti jövedelemrészre a jelenlegi mértékeket kellene megfizetni, a teljes jövedelemre majd csak 2010-től lehetne érvényesíteni az új szabályt. A kormány azt reméli, hogy az összességében 300 milliárd forintos járulékkönnyítés javíthatja a vállalkozások versenyképességét, érdemben tompíthatja a létszámleépítést, és három év alatt 1,5 százalékponttal növelheti a foglalkoztatottak számát. Jövőre a társasági adó kulcsa is nőne, a mostani 16-ról 19 százalékra, miközben megszűnne a 4 százalékos különadó és, az adóalap átrendezésével, több adókedvezmény is. Sokaknak komoly érvágást okozhat, hogy 2010-től már nem lehetne levonni a helyi iparűzési adót (hipa) a társasági adó alapjából – figyelmeztetett László Csaba egy fontos módosításra, hozzátéve: hiányolja, hogy a hipa megszüntetéséről egyetlen szó sem esik a kormánycsomagban.

Miközben a bérekre és a profitra rakódó terhek fokozatosan mérséklődnének, nőnének a fogyasztási adók. Ennek módjául, a legkisebb rosszként, az általános forgalmi adó emelése kínálkozott: az új kulcs júliustól 23 százalék lenne a jelenlegi 20 százalék helyett. Ez a Pénzügyminisztérium számításai szerint 2,5 százalékos többlet-áremelkedést, 2009 egészére 1–1,1 százalékpontos inflációnövekedést generálhat. Az üzemanyagok jövedéki adójának literenként 5,5 forintos, az alkoholokénak átlagosan 6,5 százalékos, a cigarettákénak átlagosan 5 százalékos emelésétől szintén többletbevételt remél a kormány. A javaslat elfogadása esetén egyébként a benzinkutaknál 2,2–2,3 százalékos, a szeszes italoknál 1–2 százalékos, a legnépszerűbb cigarettáknál 5 százalékos, csomagonként 15-16 forintos lenne az áremelkedés. Kissé abszurd, de napjaink Magyarországán már az sem meglepő, hogy áfában és jövedéki adóban a Fidesz és a KDNP törvényjavaslata egy nappal megelőzte a kormány csomagját, az utóbbinál az ólmozatlan benzinre a jelenlegi mértéket, bioetanolra annál jóval alacsonyabbat javasolva. Ami pedig az áfát illeti, néhány alapvető élelmiszert – húsokat, felvágottakat, tojást, zsírt, lisztet, cukrot, burgonyát, zöldséget – ők egy új, 5 százalékos kulcs alá sorolnának.

A társadalombiztosításban nemcsak a befizetési, hanem az ellátási oldalon is lennének változások. Így például augusztus 1-jétől a biztosítás megszűnése után a mostani 45 nap helyett legfeljebb 30 napig járna táppénz, s az így folyósított ellátás összegét a minimálbér másfélszeresében maximálnák. A legmarkánsabb változtatás azonban a nyugdíjrendszert érintené: megszűnne a 13. havi nyugdíj, nőne a nyugdíjkorhatár, és a GDP-növekedéshez igazodna a nyugdíjemelés. A 13. havi ellátás (legfeljebb évi 80 ezer forintos összeggel) azok esetében beépülne a nyugdíjba, akik 2009 novemberében is részesülnek ilyen járandóságban, mások és az új nyugdíjasok viszont már nem kapnának belőle. A korhatáremelés először az 1954-ben születetteket érintené, ők 62 éves és 4 hónapos korukban mehetnének nyugdíjba, majd a korhatár születési évenként négy-négy hónappal, fokozatosan 65 évre emelkedne (tehát például az 1955-ben születetteknél 62 év 8 hónap lenne). A nyugdíjakat tisztán a fogyasztóiár-emelkedés szerint indexálnák, ha a GDP-növekedés 2 százalék alatti; ha 2–2,9 százalék közötti, akkor 80 százalékban vennék figyelembe az ár- és 20 százalékban a bérnövekedést; 3–3,9 százalék közötti növekedés esetén 60-40 százalék lenne az arány; a mostani (50-50 százalékos arányt követő) svájci indexálást pedig 4 százalék vagy afölötti GDP-növekedésnél lehetne alkalmazni. A nyugdíjjavaslatok a PM számításai szerint 2012-re a GDP 0,5 százalékával, 2020-ra 1,7, 2030-ra pedig 2,5–2,6 százalékával kurtítanák a nyugdíjkiadásokat.

MOLNÁR PATRÍCIA

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán